Sloboda Mićalović na svom Instagramu: Kako je Lola voleo Slobodu

Sloboda Mićalović na svom Instagramu: Kako je Lola voleo Slobodu

Autor: | 23/05/2017

0


Popularna glumica Sloboda Mićalović nedavno je otkrila da je ime dobila po verenici Ive Lole Ribara, Slobodi Bodi Trajković. Ona je sada na svom Instagram profilu objavila pesmu koju je narodni heroj svojoj voljenoj napisao pre smrti.

- Sloboda i Lola, uzor pokolenjima u svemu - napisala je ona uz odlomak pisma.

Ljubavi poznatih koje su se rodile na poslu

Priča o ljubavi narodnog heroja Ive Lole Ribara i njegove verenice Slobode Trajković jedna je od najpotresnijih inajtragičnijih iz perioda Drugog svetskog rata, piše Medias.rs. U njoj se prepliću ljubav, odanost i spremnost na odricanje od svih ličnih sreća zarad ideala i vere u borbu za pravedniji svet.

Sloboda Trajković (7.10.1918. - ­ 9.5.1942), rođena je uporodici Svetolika Trajkovića, uglednog beogradskog apotekara. Lolu je upoznala kao studentkonja hemije.

Neposredno pred rat planirali su venčanje, a za kobni 6. april 1941. godine bila je zakazana svečana večera u domu porodice Ribar, gde su želeli da dogovore detalje radosnog događaja. Tog dana Beograd je zasut bombama i obavijen oblacima baruta i prašine.

Porodice Ribar i Trajković se tog dana nisu srele, niti su se ikada više okupile sa srećnim povodom i u punom sastavu.

Kada je rat počeo, Svetolik Trajković je odvajao velike količine lekova i sanitetskog materijala za partizane. Miroslav, Slobodin brat, bio je veza za partizanske akcije u Beogradu.

Polovinom januara 1942. godine, policija je presrela pismo koje je Lola uputio svojoj verenici. Uhapšena je i danima mučena u Specijalnoj policiji, gde su pokušali da je nateraju da napiše pismo Loli kojim bi ga namamila da dođe u Beograd.

Sloboda je stavljena pred nemoguć izbor - da navede Lolu da se pojavi u Beogradu, ili da pošalje u smrt i sebe i celu svoju porodicu.

Odlučno je odbila da izda Lolu, nakon čega je cela porodicaTrajković prebačena u zloglasni logor na Banjici gde su 4. maja 1942. godine ugušeni u gasnoj komori.

 

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs/M.M Guliver/Getty/Instagram

Najnovije vesti