Mirjana Karanović: Gospođa J. je oličenje sudbine balkanske žene (video)

Mirjana Karanović: Gospođa J. je oličenje sudbine balkanske žene (video)

08/08/2017

0

Poznata glumica praćena je gromkim aplauzom i velikim pohvalama kada se na 31. Filmskom festivalu Herceg Novi na Kanli-kuli poklonila publici nakon projekcije filma "Rekvijem za gospođu J." Bojana Vuletića, u kome tumači naslovnu ulogu.

Ova filmska priča o skromnoj sredovečnoj ženi koja pritisnuta beznađem na godišnjicu smrti svog muža planira da se ubije a kroz čiji se život prelama slika društva, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Govoreći o svojoj ulozi, Mirjana Karanović je rekla: „To je žena mojih godina, pritisnuta beznađem, idejom da je suvišna... Potpuno je suprotna od mene lično, moje depresije traju pet minuta, eventualno jedno veče.“

Upečatljivim filmskim jezikom „Rekvijem za gospođu J.“ pravi inspirativnu paralelu između depresivne izgubljenosti glavne junakinje i atmosfere tranzicionog društva u kom živimo.

- Dok se film prikazuje, često razmišljam, evo i sad na Kanli-kuli pitam se šta sad misle ovi ljudi, gledaoci. Što se reakcija tiče, učtivi su, aplauzi su gromoglasni, ima ih i koji duboko dirnuti ili čak uplakani prilaze... A ja se uvek pitam ima li iza toga još nešto. Ovaj film, iskustvo je pokazalo, veoma komunicira s publikom. U tom smislu, sa glumačke tačke gledišta, zaista je lepo kad proizvede emociju - kaže Mirjana Karanović. Gradeći ulogu, napominje čuvena glumica, morala je, kako se to kaže, potpuno da se poništi.

 

- Primerice, Petrija („Petrijin venac“ prim. nov.), s kojom sam počela karijeru, na ekranu je bila uloga koja vrvi od aktivnosti, i ona je žena koja strašno trpi, ali nije prazna, a ova je sušta suprotnost. Gospođa J. je zapravo oličenje sudbine balkanske žene. Ona je žena kojoj je život zadao udarce, načinio pukotinu kroz koju je iscureo sav njen emotivni potencijal, njeno emotivno blago. Prazna je, pogubljena, pritisnuta osećanjem bezvrednosti. Njeno osećanje izgubljenosti, beznadežnosti je paradigmatično za osećanje pogubljenosti društva u kom živimo, društva u, kako se to kaže, tranziciji. Na kraju filma u njoj ipak pobeđuje život, i u tome je moja lična sličnost sa njom. Uništenje za mene nije opcija - zaključuje ona.

Mirjana Karanović: Kada se zaljubim postajem potpuno neuračunljiva

hellomagazin.rs/M G Mirko Tabašević

Pročitajte još

Najnovije vesti