Danica Ristovski: Brak je za mene ljubav, harmonija, prirodno stanje svesti

Danica Ristovski: Brak je za mene ljubav, harmonija, prirodno stanje svesti

Autor: | 20/09/2017

0

Opera i teatar Madlenijanum proslavlja 20 godina postojanja, a prva premijera u sezoni biće 25. oktobra, i to predstava „Senka, Euridika govori“, u režiji Ivane Vujić, a po tekstu Elfride Jelinek. Glavnu junakinju igraće Danica Ristovski, koja je otkrila kako je čuveni ep aktuelizovan i koliko tematika ima sličnosti upravo s njenim brakom s glumcem Lazarom Ristovskim.

- Klasičan mit o Orfeju i Eurdiki priča se iz savremene perspektive. Dok u epu Euridika dugo ćuti, u ovom komadu došla je do reči. Predstava je u stvari rasprava o ljubavi, poziciji žene, njenom samopreispitivanju, a u isto vreme ovo je i kritika efemernih vrednosti upućena na ljude koji su emocije i doživljaje prodali da bi postali događaji.

Gde se oslikava razlika komada od epa?

- U klasičnom mitu Orfej je kriv što mu voljena nije ugledala svetlost dana. U ovom komadu Euridika svojevoljno ostaje u Hadu. To je personifikacija njenog novootkrivenog sveta u kom se ona personalizuje i izlazi iz Orfejeve senke i postaje samo svoja. Svoj dotadašnji život kreiran kroz „ljubavni novčanik“, kako kaže Elfride, menja za samoostvarenje emocija i snova...

Bavite se položajem žene i njenim pravima. Da li je komad feministički?

- Ne bih rekla baš tako. Više se preispituje ljubav, odnos u ljubavi, kakva je žena pored uspešnog muškarca, koliko je ona objekat i koliko je sama kriva za to. Današnje društvo zanemaruje prave vrednosti. Pogledajte kakve su žene i devojke oko nas.

I Orfej je aktuelizovan. Ko je on u ovom komadu?

- Ovo je priča o Orfeju pevaču, ovaj naš je pop pevač, a znate kakve su danas obožavateljke tih pevača. Takva je i Euridika, ali svaki čovek ima svoj izbor. Samo je pitanje da li i kada će se žena otrgnuti i osvestiti i kada će poželeli da zameni te efemerne vrednosti nečim višim, kada će ti niski kriterijumi biti nadmašeni. Tako žena ostvaruje sebe, bilo da je njen muškarac uspešan ili ne.

I vi ste žena uspešnog muškarca, da li ste koristili i svoje iskustvo u razumevanju lika?

- Umnogome. Znate, Euridikin problem je to što se ona nije pronašla, nije se ostvarila kao ličnost. Žena, da bi bila ostvarena, mora biti obrazovana, ekonomski nezavisna, radoznala... Da čuva svoju porodicu. Žena nije objekat. To je linija manjeg otpora. Uvek je teško boriti se za neku poziciju. Nije to samo u braku više se tiče posla i drugih situacija. Brak je za mene ljubav, harmonija, prirodno stanje svesti. Bezgranična ljubav. Uživam i kreativno se napajam dok spremam ovaj komad i jedva čekam da se predstavimo publici.

hellomagazin.rs Mladen Surjanac/Hello/Arhiva