Sloboda Mićalović u "Korenima": Simka je svedok jedne porodične nesreće i gašenja loze Katića

Sloboda Mićalović u "Korenima": Simka je svedok jedne porodične nesreće i gašenja loze Katića

Autor: | 15/11/2017

0

U rustičnim selima Gornji Račnik i Bagrdan, nedaleko od Jagodine, Sloboda Mićalović Ćetković već pet nedelja snima seriju „Koreni“ po istoimenom romanu Dobrice Ćosića.

- Zahvalno je za svakog glumca kad tumači lik iz literature. Simka je jedinstvena žena u srpskoj književnosti, kompleksna i slojevita. Uloga mi je došla u pravom trenutku kad je u pitanju moja glumačka zrelost - kaže Sloboda i dodaje:

- Simka je svedok jedne porodične nesreće i gašenja loze Katića. Ona uspeva, kao što Ćosić kaže, da pronađe način da im se loza ne ugasi. Velika je stvar što se RTS potrudio da podrži jedan skup projekat. Danas se gubi osećaj za lepo, estetiku, osećaj za moral, a oni se bore da opstanemo kao nacija. Bez kulture i obrazovanja nema nam mrdanja.

 

Sloboda vidi mnogo sličnosti s likom Simke, koja je odlučila da prevari supruga i tako produži njihovu lozu i rodi naslednika.

- Žena je u to vreme čuvala porodicu i pokušavala da očuva kuću, a tako je i danas. Nismo mi beskrajno sposobne, nego nam je priroda takva da se snalazimo. Simka je ispravno postupila. To što je uradila nije bila prevara. „Koreni“ su san svakog glumca. Kad izgovorimo te rečenice, ne prestajemo da se divimo tim replikama. Potrebni su maksimalni angažman i pokriće. Kamera je surova i vidi laž - naglašava glumica.

Njenog supruga igra Igor Đorđević, s kojim je prijateljica već dve decenije.

- Uvek je olakšanje za glumca kad ima nekog dobrog i kvalitetnog kolegu pored sebe. Igor je jedan od najboljih glumac svoje generacije. Prijatelji smo već 20 godina, a imamo i u pozorištu svoju predstavu „Frenki i Džoni“. Njegova supruga je moja najbolja prijateljica i bivša cimerka - iskrena je Sloboda.

Priču u deset epizoda o srpskoj porodici Katić režira Ivan Živković, koji je ranije radio „Vere i zavere“ i „Ubice mog oca“.

Serija će, kako najavljuju na RTS, biti na programu tek na jesen sledeće godine. Za ovaj roman Ćosić je 1954. nagrađen Ninovom nagradom.

hellomagazin.rs/m.g. Stefan Tomašević/ATAImages