Jelena Bin Drai objasnila naše običaje: Hristos se rodi! Danas je Božić

Jelena Bin Drai objasnila naše običaje: Hristos se rodi! Danas je Božić

Autor: | 07/01/2016

0

Jelena bin Drai, bivša misica, veoma je atraktivna na društvenim mrežama, a poslednjom fotografijom na Instagramu oduševila je sve Srbe.

Naime, ona je na Božić, jedan od najvećih pravoslavnih praznika, na društvenoj mreži čestitala svima koji slave pozdravom Hristos se rodi, a uz to objasnila prave srpske običaje. Ona je svojim pratiocima pojasnila reči kao česnica, položajnik i šta znači pozdrav Hristos se rodi.


- Hristos se rodi! Danas je Božić, za one koji žele da nešto više saznaju o našem pravoslavnom prazniku i načinu kako se on slavi, evo kratkog opisa. U Srbiji se dan pre Božića zove Badnju dan i nakon zalaska sunca počinje Badnje veče. Na ovaj dan se sprema posna hrana, pali se badnjak, a običaj je u Vojvodini da deca posle večere idu od kuće do kuće i pevaju. Ovaj običaj se zove “korinđanje”, a deca koja pevaju “korinđaši”. Deca zvone na vrata komšija, čestitaju praznik i pitaju da li smeju da pevaju, a kao nagradu dobiju poklone: novac, jabuke, slatkiše… Nakon Badnje večeri, Srbi slave Božić, što je deminutiv od reči Bog, a može se prevesti kao “mladi Bog”. Na dan Božića praznik se čestita rečima “Hristos se rodi”, a uzvraća se sa “Vaistinu se rodi”. Prva osoba koja na Božić uđe u kući zove se “položajnik” ili “radovan”. Obavezan deo trpeze je česnica (pogača). U Vojvodini se pravi slatka čestica, od vafla, meda… U česnicu se stavlja novčić i ako se on pronađe, veruje se da donosi zdravlje i prosperitet onome ko ga pronađe u česnici - napisala je Jelena na svom Instagram profilu, piše Svet.rs

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hello
Tagovi: jelena bin drai

Pročitajte još

Najnovije vesti