Mirjana Karanović: Nadam se da ću biti inspiracija rediteljkama

Mirjana Karanović: Nadam se da ću biti inspiracija rediteljkama

Autor: | 10/01/2016

0

Mirjana Karanović, koja je u svet filma zakoračila pre tri i po decenije u ostvarenju "Petrijin venac", konačno se odvažila da se oproba kao reditelj. Njen prvenac "Dobra žena" imaće svetsku premijeru za desetak dana na prestižnom festivalu Sandens, a potom stiže i na Fest i u domaće bioskope.

Kada se i zašto kod vas pojavila želja da se oprobate i kao reditelj?

- Kada sam počela da pišem scenario "Dobre žene", nisam imala sasvim jasnu ideju da ću i režirati film. Činilo mi se da bi to moglo da bude previše za mene. Međutim, kada se približavao zakazani datum snimanja, shvatila sam da je to moja priča i da želim da je ispričam na moj način. Imala sam poverenja u saradnike i glumce i sa mnogo strepnje sam počela. Svakog novog dana mi je bilo sve lakše i na kraju sam shvatila da je to bilo jedno od najlakših snimanja u mojoj karijeri.

Vaše kolege tvrde da je pomalo šizofreno biti i glumac i režiser u istom filmu.

- Slažem se, ali ako znate šta radite i dobro se pripremite, onda je moguće da razdvojite te dve vizure. Nije mi to predstavljalo problem, iako sam kao reditelj morala da utišavam nesigurnost i sujetu glumice.

Film "Dobra žena" imaće svetsku premijeru na Sandensu. Šta je bilo odlučujuće da vaša priča bude odabrana od 12 ostvarenja iz celog sveta?

- Ne znam tačno, ali zaključujem na osnovu utisaka ljudi, koji su gledali moj film na projekcijama dok smo radili montažu i postprodukciju tona i slike, da film ima veoma uzbudljivu emotivnu naraciju, koja je ispričana preciznim filmskim jezikom. Likovi su veoma životni i ubedljivi.

Da li srpskoj kinematografiji fali više ženskih filmskih priča?

- Da. Nadam se da će moj film biti značajan doprinos i inspiracija ženama rediteljima i scenaristima da ispričaju svoje priče. Danas ima mnogo više mladih uspešnih rediteljki nego u vreme kada sam ja započinjala svoju filmsku karijeru.

Da li je lako naći novac za film? Raduje li vas odluka da poveća budžet za kinematografiju?

- Veoma je teško naći novac za snimanje. Mnogo ljudi je uključeno u proizvodnju filma i tehnika koja se koristi je skupa. Za našu kinematografiju je najvažnije da se usvoje pravila i kriterijumi za podržavanje filmskih projekata. Mislim da je važno da postoji utvrđen raspored raspisivanja konkursa. Trebalo bi uvesti kao pravilo da svaki put dva debitanta, mlada reditelja, dobiju šanse za snimanje filma.

Kada će "Dobra žena" imati premijeru u Srbiji?

- Nadam se prvo na Festu, a onda na proleće i u bioskopima.

Da li vaši studenti, koje smo videli u filmu "Pored mene", imaju izgleda da u Srbiji opstanu i prežive kao glumci?

- Kao njihov profesor, sve sam učinila da ih predstavim publici, odnosno da im dam šansu da se pokažu. Mislim da je to najvažnije, dati šansu. Ostalo je na njima. Moja ideja da oni snime diplomski film, dovela na kraju do uspeha za koji je pre svega zaslužan njihov talenat.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Hello! hellomagazin