Mira Banjac: Budimo radosni ljudi, čuvajmo porodicu i jezik

Mira Banjac: Budimo radosni ljudi, čuvajmo porodicu i jezik

Autor: | 15/02/2016

0

Naša proslavljena glumica Mira Banjac od danas je počasni građanin Aleksandrovca, a odluku Skupštine opštine pročitanu na svečanoj sednici povodom Svetog Trifuna, opštinske slave, na stotine zvanica pozdravilo je ogromnim aplauzom.

Ovacijama je ispraćen i dirljiv govor poznate umetnice u Domu kulture pred zvanicama sednice, gde je poručila svojim "sugrađanima", da čuvaju porodicu i jezik.

- O Aleksandrovcu ću uvek govoriti kao o gradu, jer se ova mala varošica po svojoj duhovonosti i po svim kategorijama jednog ozbiljnog grada visoko izdigla – poručila je Mira Banjac, doživotna predsednica Organizacionog odbora manifestacije "Bucini dani" u Aleksandrovcu.

- Primajući ovu zaista veliku nagradu imam i strahove. Nagrada nisu samo ovi simboli, već i moji strahovi da li će ovo malo života koje mi je ostalo biti dovoljno da sačuvam čast i dostojanstvo dodeljenog priznanja.

Zvanje počasne Župljanke obavezuje, prema glumičinim rečima i da uputi poruke i želje Aleksandrovčanima da budu radosni ljudi, da pokušaju da ponovo razgovaraju i da ne budu ostrašćeni.

- Treba da živimo međusobno kao ljudi i da čuvamo porodicu kao oči u glavi, jer to je matica iz koje izlazi med – istakla je slavna glumica, dodajući da primljenu nagradu doživljava kao društvenu, a ne umetničku.

- Moramo da čuvamo naš jezik, mladi moraju da ga povrate, jer jezik je duhovna vrednost nacije.

Mira Banjac dobitnica je brojnih priznanja (Sterijina nagrada, okotbarska nagrada Novog Sada i Beograda, tri zlatne arene, nagrade Pavle Vuisić, Žanka Stokić i mnogih drugih). Inicijativu da jedna od najbolji srpskih pozorišnih i filmskih glumica postane počasna Aleksandrovčanka pristigla je iz Kulutrno - prosvetne zajednice u ovom mestu. Afirmacija i promocija kulture i župskog kraja glavni su razlozi za inicijativu koja je zdušno prihvaćena u lokalnom parlamentu, ali i u Župi.

Komentari (0)

Loading
, Foto:hello hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti