Jugoslav Pantelić: Ovaj FEST je zaista obrisao mnoge granice

Jugoslav Pantelić: Ovaj FEST je zaista obrisao mnoge granice

Autor: | 05/03/2016

0

Slogan 44. Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu, koji se završava sutra, glasi "FEST briše granice", a umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić objašnjava da se slogan može shvatiti kao nezatvaranje očiju pred društvenim problemima, ali i kao brisanje granica u filmskoj umetnosti.

- Mislim da je ideja Festa da prikaže publici kvalitetne filmove. S obzirom na to da autori traže inspiraciju u stvarnosti, pa samim tim ona postaje tema ili deo teme filma, onda na direktan način dolazimo do toga što ste rekli - rekao je Pantelić.

- Brisanje granica može da bude shvaćeno na prvu loptu kao nezatvaranje očiju pred onim što je migrantska kriza, i svakako da ovogodišnji slogan treba tumačiti i na taj način, ali ne samo na taj. Brisanje granica između žanrova, brisanje granica između svega ostalog što nudi ne samo filmska umetnost, koja je najvažnija i najbitnija ne samo kada je filmski festival u pitanju, već i sve ono što čini festival festivalom - rekao je Pantelić.

On je dodao da su se organizatori potrudili da ove godine obrišu granicu i kada su u pitanju prostori gde se pokazuju festivalske projekcije.

- Brišemo granicu i kada je u programu "Srpski film" prisutan film gde je Srbija samo manjinski koproducent, brišemo granice i sa tim što se u mnogim programima takmiče filmovi koji su dosta različiti, pa čak idemo dotle da se dokumentarci i art house filmovi takmiče sa potencijalnim bioskopskim hitovima, ma šta god to značilo u našoj bioskopskoj zbilji - objasnio je Pantelić i dodao da mi to ne radimo premijerno, niti prvi na svetu, već da je to realnost svetskih filmskih festivala.

Pantelić otkriva da su prilikom selektovanja filmova za program festivala jedno želje, a drugo mogućnosti, ali je pred publikom više od devedeset pet odsto onoga što je želeo da se nađe na program 44. FEST-a u Beogradu.

- Mnogi od tih filmova nikada ne bi ni došli u Srbiju da se ne prikažu na FEST-u. Zadovoljstvo je veće kada publika prepozna takav naslov. Takođe, postoji satisfakcija kada distributer nakon projekcije filma na FEST-u prepozna njegov potencijal, pa se odluči da ga otkupi za kasniju distribuciju u srpskim bioskopima. Tako da je moj odgovor - prezadovoljan sam, godinu dana rada je na tom poslu i bilo bi prilično neodgovorno kada bih sada vama odgovorio da nisam uspeo da uobličim i stavim pod kapu FEST-a sve ono što sam želeo - rekao je Pantelić.

Istiće i da je broj debitanata i žena reditelja na ovogodišnjem FEST-u konstatovan tek kad je program bio gotov.

- Biću iskren, u par navrata nisam ni znao da li se radi o reditelju ili rediteljki kada sam pogledao film i kada sam doneo odluku da taj film bude na FEST-u. Tek kasnije sam to shvatio, tako da je veliki broj žena reditelja neciljan rezultat koji me je raduje - kaže umetnički direktor FEST-a i dodaje da su pol reditelja i sredina iz koje dolazi "pod B", a ne nešto što može da bude viza za ulazak na Fest.

Na pitanje šta najviše privlači domaću publiku, kad se gleda statistika, on kaže da postoje oni naslovi koji objedinjuju i ovu i onu publiku, ali postoje i programi koji privlače isključivo one stvarne zaljubljenike u film, koji žele da otkrivaju nove autore i prosto imaju poverenje u izbor FEST-a.

- Oni se opredeljuju za naslove čak i kada im autor, uopšte ljudi koji su realizovali film ne znače mnogo. Mi ove godine imamo dosta filmova koje je publika Festa pogledala druga na svetu ili prva u Evropi, tako da veliki broj kritika za neki od naslova nije ni postojao, jer oni će tek dolaziti. Neki od tih filmova će možda za godinu dana dobiti priznanja Bafta, Cezar, Oskar - kaže Pantelić.

Primećuje zato da beogradska publika praktično među prvima u svetu gleda neke naslove i da će možda baš ta publika da ih otkrije i preporuči nekome ko će ih kasnije gledati u Norveškoj, Nemackoj, Americi, Argentini ili Japanu.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hello

Pročitajte još