Branka Pujić: Uvek imam potrebu da me muškarac zaštiti

Branka Pujić: Uvek imam potrebu da me muškarac zaštiti

Autor: | 08/03/2016

0

Branka Pujić je glumica, docent na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i mama Anđele Jovanović, koja se takođe bavim glumom. Mnogima je prva asocijacija na nju da je ona žena sa stavom, ili je bolje reći jedna emancipovana žena.

- Kad je reč o prestonici, mislim da je položaj žena u relativno dobrom položaju. U unutrašnjosti, u manjim mestima, centri koji se bave emancipacijom treba da žene upute u to kakva prava, mogućnosti i slobode imaju - kaže za Branka Pujić.

Da li je glumačka profesija otvorena za što veću ravnopravnost?

- U našoj profesiji ima više muških nego ženskih uloga, to je posledica nekih ranijih vremena, sad je ta situacija malo izmenjenna, ali su žene i dalje u nezavidnom položaju.

Za samu emancipaciju, u bilo kojoj oblasti, ključna je po glumici jedna stavka.

- Svaka žena treba da se bori za svoja prava i da bude poštovana, ali da pritom ne izgubi svoju ženstvenost. Emancipacija je divna stvar, ali na ženstvenost mora da se obrati pažnja - kaže ona.

Kako dodaje, materijalna nezavisnost ke mnoge žene učinila i pomalo bahatim, a muškarce suvišnim, što je po glumici pogrešno.

- Uvek imam potrebu da me muškarac zaštiti, tako je priroda napravila i tako treba da ostane - dodaje Branka.

Ćerku Anđelu, koju je dobila u braku sa glumcem Draganom Jovanovićem, uči koliko je individualnost važna za jednu ženu.

- Ćerki govorim da treba da radi na sebi, da bude nezavisna. To je već i završeno, pa ili smo razvili to kod nje ili ne. Mora da ima svest o tome da je važno da se brine o sebi, da se ne oslanja ni na koga, ni na muškarca, pa ni na nas. Ona je ta koja treba da zarađuje. Nije to bitno samo zbog novca, važno je i da bi bila ispunjena kao osoba. Duhovna nezavisnost je uvek bila uslovljena materijalnom nezavisnošću - ističe glumica.

Žena mora da, kako Branka dodaje, da zahteva, ali i pruža poštovanje svom partnerom. Uzajamnim poštovanjem treba da budu ispunjene ne samo njeni ljubavni, već i prijateljski i poslovni odnosi.

- Primećujem da u našem društvu žena i dalje ima trpnu ulogu, ulogu žrtve, ali za to je više krivo vaspitanje. Žena mora da ima stav, da ne stavlja sebe u podređenu ulogu, što nekad čini i nesvesno - poručuje.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Hello! hellomagazin
Tagovi: branka pujić