Maja Nikolić: Najvažnije mi je da ne propustim ništa važno iz odrastanja svoje dece

Maja Nikolić: Najvažnije mi je da ne propustim ništa važno iz odrastanja svoje dece

Autor: | 10/03/2016

0


Posle decenije rada na “Javnom servisu” jedna od naših najboljih televizijskih novinarki Maja Nikolić odlučila se za promenu, pa uspešnu karijeru nastavlja na televiziji “Prva”. Budući da stagnacija u njenom životu nikada nije bila opcija, lepa brineta odlučila je da prihvati novi izazov, pa će je publika ubuduće svakodnevno viđati u emisiji “150 minuta”, u kojoj će “pretresati” sve važne teme koje čine život.

Spremna da u novi televizijski format unese sve svoje znanje i iskustvo, Maja se polako priprema i za novi način organizacije ličnog života, koji diktiraju nove obaveze, ali otkriva da su joj potrebe njenih mališana, dvanaestogodišnje Tee, devetogodišnjeg Darka i sedmogodišnje Tie na prvom mestu, dok joj je mišljenje supruga Aleksandra najvažnije.

- Osećaj da je vreme, osećaj dosade, osećaj da stagniram, osećaj da ne uživam u poslu koji mnogo volim, snažan osećaj da moram nešto da promenim. Jednostavno, bila sam spremna, a ostale kockice su se poklopile. Sa televizije “Prva” ponuđena mi je emisija koja je u potpunosti u skladu sa mojim senzibilitetom i ceo dogovor je lako tekao.


Jeste li dugo razmišljali o promeni posla i koliko ste se konsultovali sa ljudima iz okruženja pre nego što ste „presekli“?

- Ovo je odluka koju sam pažljivo odvagala u sebi i u razgovoru sa tri osobe, do čijeg mi je mišljenja stalo. I, pošto me dobro poznaju, niko me nije odvratio od toga da pratim intuiciju. Iako sam na „Radio-televiziji Srbije“ bila deset godina, sama odluka bila je laka. Jednostavno, idemo dalje. Rastanak sa dragim ljudima, pomisao da više neću svakodnevno da radim sa svojom najboljom prijateljicom Natašom Miljković, bila je jedina teška stvar.

Da li je ukidanje emisije „Studio 3“ donekle doprinelo da se razočarate u novo rukovodstvo „Radio-televizije Srbije“?

- Ne može mene današnje rukovodstvo „Radio-televizije Srbije“ da razočara ni na koji način. Mi nismo prijatelji, ovo je posao, i, u poslovnom smislu, ukidanje tako dobre i dobro prihvaćene emisije, koju je podržala kritika, a zavolela publika, nije mi i neće mi biti jasno. Ali, to je prošlost. Sa „Radio-televizije Srbije“ odlazim svojevoljno, uzdignute glave, srećna što sam na „Javnom servisu“ ostvarila tako dobru i uspešnu karijeru, i što sam bila deo te nacionalne institucije.

Osećate li uzbuđenje zbog početka emisije „150 minuta“?

- Naravno. Reč je o velikom i veoma ambicioznom projektu koji me mnogo raduje. Uzbuđena sam i zbog novog ambijenta, novih kolega. Ovakvi trenuci nam uvek donesu novu i svežu pokretačku energiju, i to je ono najlepše.

Kakav je koncept emisije “150 minuta”?

- Nije reč o mojoj autorskoj emisiji, već o konceptu za koji je rukovodstvo “Prve” procenilo da mi leži, u čemu smo se složili. Reč je o brzoj formi koja se svakog radnog dana emituje uživo. Emisija je zamišljena tako da gledaocima donese informacije u vidu najnovijih vesti, da dotakne teme zdravlja, humanosti, roditeljstva, primenjene psihologije, kao i veliki broj zabavnih gostiju i muzike uživo. Sve to iz prelepo uređenog, toplog studija.

Reč je o veoma zahtevnom programu koji se svakodnevno emituje, koliko će nove obaveze uticati na organizaciju vašeg života?

- Sve se to lako dogovori kada postoji dobra volja sa obe strane, a u mom dogovoru sa “Prvom” to sam osećala u svakom trenutku. Za mene to neće biti ništa novo. Volim i navikla sam da radim.


Hoće li „150 minuta“ biti najzahtevnija emisija koju ste radili do sada i jeste li spremni da pokažete sve svoje znanje i iskustvo?

- Volela bih da “150 minuta” bude emisija koju će gledaoci zavoleti, koja će im ulepšati popodne, volela bih da osećaju da se podrazumeva da će u ta dva i po sata u nama imati dobro i zanimljivo društvo sa kojim rado provode vreme. U ovakvom žanru emisije imam veliko iskustvo, samo što je sada sve novo i uzbudljivije.

Mislite li da je došlo vreme kada možete da se prihvatite i najambicioznijih poslovnih izazova, s obzirom na to da su vam sve troje dece školarci kojima u fizičkom smislu više niste neophodni?

- Deca su mi uvek na prvom mestu i uvek sam sve svoje obaveze podređivala njima. Oni su sada stariji, ali ne mislim da im nisam toliko potrebna. To je ona večita klackalica između obaveza i zadovoljstva, koje vam donosi posao, i dece i brige o njima. Mislim da malo žena oseća da je ostvarilo potpuni sklad. Trudim da postignem najbolji mogući balans, da ne propustim ništa važno iz njihovog odrastanja, a da moje obaveze na poslu budu do kraja i profesionalno ispunjene. To nekada nije moguće, ali najčešće jeste, ako ste realni prema sebi i prema svojim mogućnostima.

Vole li vaši mališani da pogledaju i prokomentarišu vaše emisije i šta mislite kakve će im reakcije biti na “150 minuta”?

- Naravno da vole. Porasli su i o svemu imaju mišljenje i to je nova dimenzija našeg odnosa, koja me mnogo raduje i često zabavlja. Naš odnos se sada uglavnom svodi na razgovore, a da biste čuli šta je novo u školi i kod njihovih drugara, potrebno je imati poverenje u njih i navići se na deljenje. Tako da se i ja njima poveravam. Čini mi se da vrlo dobro reguju na to, pa me često zapitkuju sve i svašta u vezi s mojim poslom, vole da odu sa mnom u kancelariju i u studio. Sada na “Prvoj” počinje šou “Tvoje lice zvuči poznato”, pa nećemo propustiti da vidimo kako sve to uživo izgleda.

Ko je od njih troje najviše sličan vama, a ko vašem suprugu?

- Oni su svoji, svojevrstan miks nas dvoje i njihovih osobina. Dobri su, veseli, nasmejani i moja i misija mog supruga je i da ostanu takvi. Da imaju poverenje u nas i da znaju da smo uvek tu za njih.

Poznati ste po blagoj naravi, da li ipak nekada povisite ton kada vas deca ne slušaju?

- Naravno da se to desi. Ali trudim se da, koliko god je moguće, “sporne” situacije rešim razgovorom, što mi najčešće polazi za rukom.

Da li vam je suprugovo mišljenje najvažnije prilikom donošenja značajnih odluka?

- Jeste, jer znam da u njemu imam najiskrenijeg prijatelja, koji u svakoj situaciji u vidu ima samo moju dobrobit. Veoma smo bliski i u njegov sud beskrajno verujem.

Postoji li u toku dana vreme koje posvećujete samo sebi?

- Kada imam vremena, volim da čitam. U knjigama uživam još od najranijeg detinjstva i to me odvaja od stvarnosti. U malo čemu uživam kao u dobroj knjizi.

Vežbate li još tri puta nedeljno kao što je to bio slučaj kada ste prethodni put dali intervju za „Hello!“?

- Trenutno na treninge idem dva puta nedeljno, ali se trudim da ih ne preskačem jer imam osećaj da su mi promenili život nabolje.

Na čemu svakodnevno zahvaljujute životu?

- Na zdravlju i sreći.

Imate li želju da ponovo posetite Sarajevo koje ste napustili pre više od dvadeset pet godina?

- Da, ali, kao i ranije, čekam neki povod.

Umete li još da se šalite kao prava Sarajka?

- Humor mog rodnog grada i dalje nosim u sebi, i to je nešto što me je najviše oblikovalo.

Koliko vas je promenio život u Beogradu?

- Ne znam. Ovde živim duže nego u Sarajevu, ovde su moja porodica, moji prijatelji, ceo moj život.

Komentari (0)

Loading
Ivana Nikolić Miloš Nadaždin
Tagovi: Maja Nikolić