Prvi romski hip-hop mjuzikl u Narodnom pozorištu

Prvi romski hip-hop mjuzikl u Narodnom pozorištu

Autor: | 14/03/2016

0

Grupa "Grubb" sinoć je u Narodnom požorištu izvela prvi romski hip-hop mjuzikl šou, koji koristi tradicionalnu romsku muziku i ples sa primesama modernog zvuka, hip hopa i repa i pravi novo pozorišno iskustvo.

- Večeras u Narodnom pozorištu ne očekujte Verdija i Čehova, večeras ćete čuti prvi pravi romski hip-hop mjuzikl ikad napravljen - rekao je sinoć pre predstave umetnički direktor, kanadski reditelj Serž Denonkur.

Denonkur, koji je, inspirisan kreativnošću i radom mladih ljudi, uobličio i postavio na pozorišnu scenu šou, istakao je da upravo odnos medjunarodnih umetnika i mladih Roma punih entuzijazma, želje i volje, rezultirao je "Grubb" šouom.

Mladi Romi iz Srbije, uzrasta od 14 do 20 godina, u saradnji sa međunarodnim umetnicima kreirali su Grubb šou i izvode ga na romskom jeziku, uz prevod na engleski i srpski, a teme kojima se bave su prve ljubavi, prijateljstva, kao i svakodnevna borba protiv siromaštva i predrasuda, poput onih da su svi Romi lopovi.

Uz koreografiju, muziku, scenografiju, video zapis i fotografiju, romska priča je izvedena na pozornicu, sa namerom deljenja romskog nasledja sa ljudima i na taj način gledaoci ohrabruju energične mlade izvodjače da se ponose svojim korenima.

Grupa "Grubb", koja je sama pisala tekstove, pesme i muziku, šou je izvodila na turnejama, nastupali su u Montrealu, Njujorku, Londonu, a juče je po prvi put nastupila u našoj zemlji.

Grubb Forward je organizacija sa matičnim sedištem u Engleskoj, osnovala ju je Karolin Robo 2006. godine, a bavi se obrazovnim i muzičkim programima.

Pretežno radi u Srbiji sa romskom decom i mladima i njen cilj je unapredjenje obrazovanja, poboljšanje šanse za zapošljavanje, a samim tim i dugoročna društvena integracija manjinskih etničkih grupa.

Kako je rekao Denonkur, Robo je odlučila da napravi prvi program podučavanja koji će pomoći romskoj deci, smatrala je da je edukacija najkraći put do slobode i Srbiju videla kao društvo otvorenog uma, u kome je moguće to ostvariti. Mogla je da ode bilo gde drugde, ali je izabrala Srbiju.

Kroz časove muzike, umetnosti, glume, srpskog jezika, matematike, engleskog, geografije i drugih nauka, za sada prošlo je više od 700 romske dece.

Komentari (0)

Loading
, Foto:facebook/Narodno pozorište u Beogradu / National Theatre Belgrade hellomagazin

Najnovije vesti