Američka pevačica posvetila album Šabanu Bajramoviću

Američka pevačica posvetila album Šabanu Bajramoviću

Autor: | 14/03/2016

0

Deset pesama kralja romske muzike, među kojima su “Djelo, djelo”, “Koj si gola Roma” i “Akaja rat”, čine album američke pevačice Eve Saline koja je nakon više od 20 godina bavljenja balkanskom muzikom napravila tribjut upravo Šabanu Bajramoviću, što je dovodilo i u selo Pavlovac na jugu Srbije.

U albumu "Lema, Lema" posvećenom preminulom niškom muzičaru, koji je objavljen pre mesec dana, 32-godišnja Eva kombinuje tradiciju sa modernim zvucima i u romski melos “ubacuje” zvuke popa, roka i džez improvizacije

kaže za "Južne vesti" da je bila svesna da se Šabanov i njen glas mnogo razlikuju, te da je znala da će morati da ih interpretira na svoj način i “prevede” u svoj izraz.

- Smatram da je mnogo bolje da to uradim na svoj način, nego da pokušavam da imitiram. Odlučila sam se samo za Šabanove pesme na romskom, delom i zbog toga što one imaju jake poruke, govore o komplikovanim stvarima u životu. Za mene, kao pevača, postoji divna tenzija između muzike i reči - objašnjava Eva.

Napominje da njena posveta Šabanu jeste nešto drugačije, da se “igrala”, ali da je ipak želela da ispoštuje tradiciju.

- Moja ideja je da balkanska muzika, romska i Šabanova muzika dopru do što više ljudi koji možda nikada ne bi došli u kontakt sa njom, i to tako što ću je malo miksovati sa nešto poznatijom muzikom. Ne želim da pomisle kada je čuju da je to neki folklor i etno-projekat, već da samo čuju pesmu - kaže američka pevačica.

Iako se bavi balkanskom muzikom, odlučila je da album posveti baš jednoj osobi.

- Znala sam da ne želim da to bude neka kompilacija pesama iz različitih krajeva i tradicija. Počela sam da razmišljam o tribjut albumu, jer verujem da je to moćna stvar, ali ne nekome ko je živ i ne nekome kao što je Esma jer bi bilo previše poređenja - objašnjava ona.

- Počeli smo da snimamo u Americi 2013. godine, ali nismo imali trubače kakvi su u Srbiji. Pokušali smo da imitiramo, ali smo shvatili da to nije to i da nešto nedostaje. U međuvremenu sam se čula sa Ekremom Mamutovićem koji je ponudio da pomogne - priseća se Eva.

- Snimili smo Ekrema Mamutovića, Ćerima Bećirovića, Valsona Mamutovića i još neke muzičare. Bilo je neverovatno i povezalo je ceo projekat u celinu. Svi oni, kao i njihove porodice, i sama atmosfera tokom snimanja mnogo su doprineli celom projektu - objašnjava američka pevačica.

Kaže, bila je u Srbiji četiri puta, ali je tek nedavno čula za niški džez festival “Nišvil” i rado bi nastupila na njemu.

Pevačica Eva Salina odrasla je u gradiću Santa Kruz u Kaliforniji i oduvek je, kako kaže, bila zainteresovana za različite kulture.

- Nemam nikakve pretke i korene sa Balkana, već je porodica mog oca došla iz Poljske i Ukrajine, i svi su Jevreji, dok porodica moje majke potiče iz Holandije i Irske - kaže Eva.

O muzici je počela da uči sa 8 godina od mlade Amerikanke Rut koja ju je i prvi put upoznala sa balkanskim melosom. Potom je na radionicama mnogo toga naučila od bugarskih muzičara.

- Osnova mog muzičkog obrazovanja jeste tradicionalna bugarska muzika. Kada sam imala 12 godina posetila sam Bugarsku sa svojom učiteljicom i počela sam da učim bugarski jezik. Godinu dana kasnije srela sam Esmu Repdžepovu i tada počinje moje zanimanje za romsku muziku – kaže Eva.

Napominje da joj se kod romske muzike dopalo što nije reč samo o tehnici, već postoji prostor da se izraziš, pokažeš svoje emocije i improvizuješ.

- Potpuno sam se zaljubila u tradicionalnu romsku muziku i počela da je slušam aktivno. Tada sam čula za Šabana, Ferosa Mustafova, kao i za mnoge duvačke orkestre. Svakog januara putovala sam u Njujork na veliki festival balkanske muzike i slušala mnoge muzičare – priseća se Eva.

U međuvremenu se preselila u Njujork i počela je da nastupa sa bendom “Slavic Soul Party” i Petrom Stanom koji je u Ameriku došao iz Banata.

https://soundcloud.com/evasalina/eva-salina-lema-lema-feat-ekrem-mamutovic

Komentari (0)

Loading
, Foto:Facebook hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti