Monika Seleš, od uspeha do tragedije i nazad

Monika Seleš, od uspeha do tragedije i nazad

Autor: | 14/03/2016

0

Niko nije devedesetih igrao tenis kao Monika Seleš (42). Ušla je u istoriju tenisa, bila je jednostavno briljatna na terenu. Jedan napad je prekinuo zlatni niz njenih pobeda. Ali Monika je bila jača od svega, danas je osmeh na njenom licu i izgleda bolje nego ikad pre.

Monika, inače mađarskog porekla, bila je jugoslovenska, a kasnije i američka profesionalna teniserka. Bila je najbolja teniserka sveta.

Prve loptice udarala je po terenima u Novom Sadu, ali je ubrzo otišla u Ameriku i pokazala kako se igra. Pohađala je akademiju čuvenog teniskog stručnjaka Nika Bolitijerija, gde su joj društvo pravili teniseri Andre Agasi, Gabrijela Sabatini, Meri Džo Fernandez.

Sa Gabrijelom Sabatini

Njenu karijeru obeležile su pobede na devet grend slem turnira. I samo je nizala rekorde, bila je najmlađa je teniserka koja je osvojila Rolan Garos. Otvoreno prvenstvo Francuske osvojila je 1990, u trenutku osvajanja titule imala je 16 godina i šest meseci.

Ako ste vi imali prilike da je gledate na terenu, znate da su 1991. i 1992. godina bile njene, bila je neprikosnovena.

O tenisu je Monika u autobiografiji, objavljenoj 2009. u Americi, a tri godine kasnije i u našoj zemlji, napisala sledeće:

- Najviše sam volela da udaram lopticom o zid i zahvalna sam stanarima što im buka nije smetala. I danas sam najsrećnija kad oko mene postoji veliki zid. To je sigurnosna mreža, muzika koja najviše prija mom uhu.

Sa Jelenom Janković

A onda se desila tragedija, 1993. godine gledalac sa terena ju je ubo nožem. Milioni su bili uz Moniku i milioni su bili tužni zbog svega što joj se dogodilo.

Vratila se ona tenisu 1995, ali se uspesi iz ranijih godina nisu ponovili.

Ipak, sve ono što je pre napada uradila, bilo je dovoljno da Monika Seleš postane jedna od najboljih teniserki svih vremena.

Monika trenutno živi u Americi, pre devet godina je postala i mađarska državljanka. U vezi je sa američkim biznismenom Tomom Golisanom.

Otvoreno je pričala o svojom problemima sa depresijom, prejedanjem, a onda i o tome kako se vratila na pravi put.

Sada je čest gost emisija o zdravlju u kojima iznosi svoja iskustva.

Mnogi imaju toliko toga da pitaju Moniku. Pored karijere koju je ostvarila to zaista nije iznenađenje.

Jedno je sigurno, nikada nije izgledala lepše.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver/Getty Images hellomagazin
Tagovi: monika seleš

Najnovije vesti