Vesna Dedić i Sanja Marinković: Drugarice se provodile na Ciriškom jezeru

Vesna Dedić i Sanja Marinković: Drugarice se provodile na Ciriškom jezeru

Autor: | 31/03/2016

0


Voditeljke i bliske prijateljice Vesna Dedić i Sanja Marinović odlučile su da spoje posao i zadovoljstvo i prihvate poziv jednog švajcarskog izdavača da u ovoj zemlji upriliče promociju svojih knjiga, Vesnina poslednja dva ljubavna romana “Čuvaj me” i “Kao leto” i Sanjine knjige o ishrani i zdravom životu “Moja tajna”.

Poznata Poznate novinarke uživale su u druženju sa damama sa balkanskih prostora u četiri švajcarska grada Cirihu, Bazelu, Badenu i Ženevi, a za magazin “Hello!” prenose utiske sa dinamičnog četvorodnevnog putovanja.

- Imati četiri promocije u četiri grada za tri dana velika je obaveza i odgovornost. Nije nam ostajalo mnogo vremena za turizam. Trudile smo se da što više vremena provedemo u razgovoru sa našim ženama, koje su neiscrpan izvor novih tema i za “Magazin in” i ”Balkanskom ulicom”, kao i za moje romane. Ipak, uspele smo da prošetamo prelepim starim gradom u Bazelu i pojedemo neke egzotične kolače u atmosferi ciriške “Zlatne obale” - počinje priču voditeljka, koja je uživala u druženju sa svojim čitateljkama.

- Promocije u inostranstvu uvek su drugačije, jer priče o ljubavima iz mojih romana posetiteljke dopune ljubavnim iskustvima, uz duhovite opaske na temu braka i muškaraca. Naruči se i poneka čaša vina, ali i balada koja ih podseti na mesta i vreme koje su ostavile u Srbiji, Crnoj Gori ili Bosni. Kada vam neke nepoznate devojke i žene iskreno i javno pričaju o svojim iskustvima sa prevarama, odlascima, tugama i srećama, i na kraju sve zajedno u “tamo nekoj Švajcarskoj” pevaju “Pukni zoro” ili “A sad adio” to ima veću lepotu nego bilo koji roman koji ću ikada ispisati - kaže spisateljica, koja je uživala u putovanju sa dugogodišnjom koleginicom i prijateljicom.

- Sanja i ja se družimo dvadeset godina i ona je neko sa kim volim i da putujem, da radim i da se družim. Na prošlogodišnjoj promociji u Cirihu samo smo se družile, a ovoga puta prihvatila je da bude u ulozi voditeljke. Šalila sam se sa prisutnima da je podrže aplauzom, jer joj je to bilo prvi put da vodi književnu promociju. Naravno, bila je savršen domaćin i pripremljena kao da vodi “Pesmu Evrovizije”, a ne promociju knjige najbolje drugarice - kroz osmeh kaže voditeljka, dok Sanja potvrđuje sjajne utiske.

- Bilo mi je zadovoljstvo da se nađem u toj ulozi. Švajcarska je zemlja koju inače obožavam, a u Ženevi sam provela nekoliko meseci tokom održavanja trudnoće - ističe Marinkovićeva, u čijem društvu je Dedićeva maksimalno uživala.

- Trenuci kada posle promocije, fotografisanja i razgovora uđete sami u hotelsku sobu nisu prijatni. Čudno je to spuštanje sa adrenalina u samoću. Razgovori sa Sanjom uz lepu večeru na kraju dana bili su mi dragoceni. Kada vam ne ide u životu lako se može naći rame za plakanje, ali retkost je kada sa nekim možeš da podeliš radost zbog uspeha - zadovoljno govori Vesna, koju je jedna od najlepših zemalja Evrope još jednom očarala.

- Svojim mirom, lepotom i uređenom državom Švajcarska svakoga oduševi. Kada smo videle da su parking mesta najbliža ulazu u jedan hotel obeležena natpisom “za dame”, jer Švajcarci razmišljaju čak i kako da devojkama na štiklama olakšaju život, kada smo čule sa koliko pažnje muževi ženama olakšavaju brigu o kući i obavezama oko domaćinstva, obe smo ostale bez teksta. Ipak, najveći utisak na mene je ostavila jedna Kragujevčanka koju sam upoznala na prošlogodišnjoj promociji. Tada je bila nezaposlena profesorka engleskog jezika. Godinu dana kasnije došla je da mi kaže da radi, ima stan, kola i da je srećna. Osim toga, predivno peva, tako da je promociju u Cirihu završila je izvođenjem nekoliko izvornih pesama. I to je moj najjači utisak. Ako si hrabar i vredan, uhvatićeš svoje parče sreće - u dahu govori Dedićeva, što potvrđuje i njena saputnica.

- Bilo je zaista veoma emotivno i na trenutke dirljivo slušati priče iz života naših žena koje žive daleko od Srbije, koja im je uprkos možda lepšem i lakšem životu u Švajcarskoj ipak zauvek u srcu. Posebno su na mene ostavile utisak mlađe generacije naših devojaka i mladića. Bila sam zaista ponosna kada sam shvatila da su deo intektualne elite Švajcarske, rame uz rame sa njihovim profesorima, doktorima nauka, advokatima i da se bore za očuvanje naše tradicije, jezika i kulture u toj zemlji.

Uz više nego sadržajne promocije i druženja u hotelskim sobama, poznate majke iskoristile su vreme i za obilazak švajcarskih gradova u kojima su boravile.

- I Vesni i meni putovanja su najveća strast i volimo da što kvalitetnije iskoristimo boravak na tim destinacijama. Ove godine imale smo sreće sa zajedničkim putovanjima, najpre velnes vikend na Crnogorskom primorju, a sada i uživanje na Ciriškom jezeru i drugim prirodnim oazama ove divne zemlje. Beskrajno sam srećna da, kada god imamo priliku, spakujemo kofere i posvetimo se sebi.

Mame to zaslužuju - odlučno kaže Marinkovićeva, koja ne žali zbog nedostatka vremena za šoping.

- Šoping nije baš omiljena antistres terapija ni Vesni, ni meni. Više su to ručkovi i večere uz specijalitete i čašu vina, ali s obzirom na to da se u Švajcarskoj bliži Uskrs, u Beograd smo se vratile sa koferima punim čokoladnih zeka, jaja i medenjaka za mog Strahinju i Vesninu Lenku - sa osmehom završava Sanja.

Komentari (0)

Loading
Izvor:Deana Đukić hellomagazin