Narodni muzej u Beogradu će najzad dobiti novo lice

Narodni muzej u Beogradu će najzad dobiti novo lice

Autor: | 08/05/2016

0
Narodni muzej 2011. godine  Foto: narodnimuzej.rs

Narodni muzej u Beogradu i građevinsko preduzeće „Koto”, potpisali su 6. maja ugovor o izvođenju radova na restauraciji, sanaciji i adaptaciji najvažnijeg muzeja u našoj zemlji.

- Time se, trinaest godina od zatvaranja stalne postavke i pola veka od poslednje rekonstrukcije, otklanja svaka vrsta neizvesnosti i otvara novo poglavlje u istoriji najstarije muzejske ustanove u Srbiji. Obnova Narodnog muzeja je prioritetni projekat Ministarstva kulture i informisanja i svetla obaveza države ne samo prema svojim građanima i brojnim posetiocima iz inostranstva, nego i prema generacijama kulturnih poslenika iz naše prošlosti koji su svoj trud, znanje i talenat uložili u stvaranje i očuvanje zbirki Narodnog muzeja - navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Ukupna vrednost ugovora je 824 miliona dinara (bez pdv-a). Celokupna suma neophodna za ovaj veliki poduhvat obezbeđena je iz budžeta Republike Srbije, prenosi i

Ovaj veliki infrastrukturni zahvat, u kome će učestvovati još tri domaće firme — „Termoinženjering”, „TVI” i „Topvud” — podrazumeva obimne građevinsko-zanatske radove, zamenu dotrajalih instalacija, uvođenje novih savremenih sistema, sanaciju i adaptaciju krovnih površina i svih prostorija namenjenih smeštaju i prezentaciji kulturnih dobara.

Po završetku radova, zdanje Narodnog muzeja u Beogradu će u potpunosti odgovarati najsavremenijim muzeološkim standardima. Muzej će, uz novu postavku, na kojoj se uveliko radi, ponovo postati mesto susreta, kreativnosti, kritike i dijaloga, učenja i uživanja.

Narodni muzej je osnovan 1844. godine ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića. Sadašnja zgrada u kojoj se Muzej nalazi izgrađena je 1903. godine za potrebe smeštaja Uprave fondova. Muzej poseduje zbirku od preko 400.000 najvrednijih umetničkih, istorijskih i arheoloških eksponata.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs narodnimuzej.rs