Poslednje zbogom Bati legendi od porodice, kolega i prijatelja

Poslednje zbogom Bati legendi od porodice, kolega i prijatelja

Autor: | 26/05/2016

0

velimir-bata-zivojinovic-mirko-tabasevic-3-1-5afea062f3824f221a16d6992ab252d17c602c3e

Danas se u Starom dvoru Skupštine grada Beograda održala komemoracija glumcu Bati Živojinoviću, koji je preminuo u nedelju 22. maja.

Nakon komemoracije glumac je sahranjen na Novom groblju.

Prijatelji, kolege i porodica Velimira Bate Živojinovića polako su stizali u Skupštinu grada.

Među prvima su došli batina ćerka Jelena, Radoš Bajić, Aleksandar Antić, Dragan Džajić, Vesna de Vinča, Milorad Mandić Manda, Jelena Žigon, Zdravko Šotra, Vanja Udovičić, Zorana Mihajlović, Ivica Dačić, Jadranka Joksimović, Kori Udovički, Zoran Đorđević, Tanja Mišcević, Siniša Mali, Lazar Ristovski i drugi.

Komemoracija je počela minutom ćutanja u Starom dvoru Skupštine grada Beograda.

- Nezahvalno je Batin život staviti u nekoliko minuta - rekao je Vanja Bulić i podsetio ko je bio Velimir Živojinović, gde je odrastao, i koje uloge su ga proslavile.

Posle toga je pušten devetominutni film o slavom glumcu, piše alo.rs.

Radoslav Zelenović otkrio je da ga je vest o smrti srpske glumačke legende zatekla u Batinom rodnom mestu:

- Vest o Bati me je zatekla u Koraćici. U njegovom selu gde me je odveo pre 40 godina da tamo i ostanem. Kako takvi ljudi mogu da odu? Nema te bitke iz koje on ne može da izađe kao pobednik!

Filmski kritičar Božidar Zečević kazao je da je Bata glumio u svim filmovima.

- Ja nisam glumac, ja sam znak. Mi smo znaci, pa od nas mogu da naprave znak pitanja ili znak čuđenja - govorio je Bata.

Živojinovićev drug iz detinjstva Strahinja Rodić proveo je ceo život sa njim.

- Mi smo odrasli zajedno, bili smo u obdaništu. Bata je predložio da studiramo glumačku akademiju. I to smo odradili. Ja sam režiju, on je odabrao da bude glumac. Do pre 48 sati kod njega je trajao samo film, film, film... - rekao je Rodić.

Prisutnima se na kraju obratio Lazar Ristovski, a komemoracija je završena gromoglasnim dvominutnim aplauzom.

Veliki broj glumaca, pevača, političara i drugih poznatih ličnosti okupio se zatim na Novom groblju u Beogradu kako bi na večni počinak ispratili velikana srpskog glumišta.

Među prvima je na groblje stigla Batina supruga Lula, koja je plačući ljubila kovčeg i nije se odvajala od njega.

Od Bate su poslednji put došli da se oproste Gorica Popović, Jelena Žigon, Branko Ružić, Brena i Boba Živojinović, Titov unuk Joška Broz, Dragan Petrović, Duda Ivković, Goran Sultanović, Vojislav Šešelj, Mira Banjac, Radoš i Darko Bajić, Nikola Kojo, Branimir Brstina, Ivica Dačić, Aleksandar Antić, Žarko Obradović, Vesna Čipčić, Dragan Bjelogrlić, Radmila Živković, Vesna de Vinča, Tanja Peternek, Dragan Džajić, Vesna Trivalić, Rade Zelenović, Momčilo Otašević, Miodrag Krstović, Nataša Ninković i drugi.

Posmrtni govor održao je glumac Milorad Mandić Manda, koji nije mogao da sakrije emocije te se raspalakao.

- Hvala ti što smo te upoznali i igrali sa tobom. Ponosni smo na tebe i tvoju porodicu što su izdržali četiri godine teške borbe. Možda je budžet onog gore mnogo veći kad mu treba toliko glumaca. Mnogo si nas voleo, a mi smo tebe obožavali! Bato, hvala ti za sve. Večno smo ti zahvalni. Mnogo je teško... Počivaj u miru - rekao je Manda.

- Zahvaljujući tebi uspela sam da se uzdignem. Svaki tužan trenutak biće lepši samo kad pomislim na tebe. Neka te anđeli čuvaju... Družićemo se mi opet! - rekla je glumica Danica Maksimović.

Povorka je krenula ka Aleji zaslužnih građana, gde je glumac sahranjen pored svog velikog prijatelja Dragana Nikolića.

Uz kovčeg su išli Dragan Bjelogrlić, Milorad Mandić Manda, Ivica Dačić i Aleksandar Antić.

Pored groba Radoš Bajić je održao dirljiv govor:

- Vest o smrti me je zatekla na snimanju... Preplanuli seljak je zaustavio traktor i rekao snimajte koliko hoćete, ništa vam ne vredi, Bata je sinoć umro. Ko će nas čuvati? Kako da nastavimo kad tebe nema? Ko će nas gurati u kadar da ne rasipamo glumu kako si govorio? Svuda i na svakom mestu čekaće nas čudo neviđeno, po jedna tvoja uloga. Odlaziš u legendu, dragi moj učitelju.

Velimir Bata Živojinović preminuo je u snu, 22. maja u 83. godini života.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Mirko Tabašević