Jelena Đoković: Obazrivo sa decom, ona upijaju sve naše emocije

Jelena Đoković: Obazrivo sa decom, ona upijaju sve naše emocije

Autor: | 06/06/2016

0

Direktorka Fondacije "Novak Đoković" i supruga najboljeg tenisera sveta Jelena Đoković nedavno je u Podgorici gostovala na Konvenciji žena zapadnog Balkana, pod nazivom "Ona je tu". Uspešna dvadesetdevetogodišnjakinja tom prilikom govorila je o projektima Fondacije koji su u službi jačanja marginalnih grupa i ugroženih porodica kako bi se deci koja žive u siromašnom okruženju pružilo što bezbrižnije detinjstvo. Iako se pitanjima najmlađih bavi još od 2007. godine, kada je njen suprug osnovao Fondaciju, Jelena je zajedno sa Novakom posebno osetljiva na problem mališana od kada su pre godinu i po dobili sina Stefana. Ponosna majka priznala je da kao svaka mama smatra da je njen sin genije, naglasivši da je to činjenica.

- Do sada gotovo da nikada nisam srela majke koje nisu verovale da je njihovo dete u nečemu natprosečno talentovano. I znate šta? U pravu su! Svako dete je genije. I vaše, i moje. Svako dete je rođeno kao genije. Svako dete se rodi sa potencijalom da postane genije - istakla je supruga našeg najboljeg tenisera svih vremena i dodala da od okruženja u kome deca odrastaju zavisi da li će imati priliku da razviju svoj puni potencijal.

- Deca uče slučajno, a ne s namerom. Mnogi misle da su deca suviše mala da bi učila. Pustite ih da budu deca. Slučajnosti kojima su izložena deca siromašnijih, marginalnih porodica poprilično su repetitivne i nestimulišuće. Deca upijaju naše emocije, na njih se prenose različite vrste stresa koje osećaju i preživljavaju njihovi roditelji. Bebe sa kojima roditelji svakodnevno pričaju znaju više od trista reči do druge godine za razliku od dece čiji roditelji to ne rade. Deca koja po rođenju slušaju bar dva jezika imaju potpuno drugačiju strukturu mozga od dece koja nisu izložena dvojezičnom okruženju. Zatim, postoje deca koja se sve do škole nisu susrela sa knjigama. Novak je u jednoj kolumni prošle godine prepričao situaciju sa jedne terenske posete kada je upitao malog romskog dečaka koja mu je omiljena knjiga. On je na to uzvratio pitanjem: "Šta je to knjiga?".

Dok se pripremala da se sa sinom pridruži suprugu u Parizu, gde je trijumfovao na grend slem turniru "Rolan Garos", Jelena se u Podgorici prisetila neprijatnosti koju su ona i Novak nedavno doživeli u francuskoj prestonici, kada ih je grmljavina podsetila na bombardovanje. Ona je takođe istakla da im nikada nije prijatno kada u Monte Karlu čuju test-sirene, koje ih uvek podsete na početak vazdušne opasnosti iz 1999. godine.

- Doživeli smo bombardovanje, sankcije, siromaštvo, izbeglištvo, neizvesnost. Na svakog od nas to je ostavilo trag. Neki su iz tog iskustva izašli bolji, jači, a neki trajno osakaćeni i paralizovani. Nedavno smo se Novak i ja probudili u strahu u noći kada je u Parizu bila jaka grmljavina. Svi u kući su spavali kao bebe. Niko se nije ni trgao, a nas je taj zvuk po ko zna koji put podsetio na bombardovanje. I svake prve srede u mesecu kada uključe test-sirene za vazdušnu opasnost u gradu gde živimo, mi doživimo stres i strah - objasnila je gospođa Đoković, koja se sa suprugom trudi da njihovom sinu obezbedi detinjstvo ispunjeno ljubavlju, jer smatra da je podrška porodice ključna za svakog pojedinca.

- Ne smemo da čekamo da nam pomogne sistem ili država. Da je Novak čekao državu, sada bismo ga gledali na nekom od lokalnih terena. Njemu je podrška bila porodica. Ne smemo da čekamo da nam pomogne bilo ko - zaključila je Jelena koja se sa suprugom trudi da pomognu što većem broju ugroženih pojedinaca.

 

Komentari (0)

Loading
Ivana Nikolić Guliver/Getty Images

Pročitajte još

Najnovije vesti