Ruski saksofonista Oleg Kirejev i "Orlan" na džez festivalu "Nišvil" (video)

Ruski saksofonista Oleg Kirejev i "Orlan" na džez festivalu "Nišvil" (video)

Autor: | 10/06/2016

0

Svetski poznati ruski saksofonista Oleg Kirejev nastupiće 12. avgusta na džez festivalu „Nišvil“ sa svojim bendom „Orlan“, najavili su organizatori.

Sastav „Orlan“, koji čine i Rustem Galijulin (truba), Oleg Jangurov (bas), Sergej Ostroumov (bubnjevi), Rustem Karimov (udaraljke) i Ruslam Vorotnikov (klavijature), prema oceni kritičara na najbolji način premošćuje granice između različitih kultura i tradicija.

Kroz džez izraz, kao jedan od glavnih temelja pravca "world music", sastav „Orlan“ predstavlja bogatu muzičku tradiciju sa granice Evrope i Azije, odnosno ruske republike Baškirije, odakle su poreklom svi članovi sastava.

Oleg Kirejev ima respektabilnu biografiju i kada je reč o „ortodoksnijem“ džezu i naglašava da su presudni uticaj na njega imali legendarni saksofonisti Koleman Hokins i Dekster Gordon, a od savremenijih Majkl Breker i Džošua Redman.

Godine 1994. dobio je američku stipendiju za usavršavanje saksofona u klasi koju je vodio ništa manje značajni Bad Šank, sa kojim je Kirijev kasnije nastupao i snimao.
Pažnju svetske džez javnosti prvi put je na sebe skrenuo još 1989. godine kada se u Varšavi na sešnu pridružio ritam sekciji Majlsa Dejvisa.

Tokom boravka u SAD, snimao je i nastupao sa mnogim značajnim imenima džeza. Kirejev je imao izuzetno uspešne ekperimente u kojima je spajao džez i tradiciju sa različitih meridijana, uključujući i Južnu Ameriku, Daleki istok, Afriku.

Njegov album Mandala na kojem je sarađivao sa afričkim muzičarima 2008. godine je bio nominovan za nagradu Gremi u kategoriji Najbolji savremeni džez album.

Uz sva svetska priznanja, Oleg Kirejev je izuzetno cenjen i u svojoj domovini i ima zvanje savetnika za kulturu predsednika Baškirije.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs printscreen/olegkireyev.com

Pročitajte još

Najnovije vesti