"Variety" pun hvale za našu glumicu: Obratite pažnju na Mirjanu Karanović

"Variety" pun hvale za našu glumicu: Obratite pažnju na Mirjanu Karanović

Autor: | 14/06/2016

0


Čuveni magazin "Variety" u najnovijem broju, u autorskom tekstu, navodi da se naša glumica Mirjana Karanović nalazi među 10 evropskih autorki "na koje treba obratiti pažnju".

List navodi da je Karanović ikona jugoslovenskog filma i da je nakon raspada te zemlje nastavila da sarađuje sa rediteljima iz svih delova bivše Jugoslavije, ostvarujući hrabre i značajne uloge poput silovane majke iz Bosne u filmu "Grbavica" Jasmile Žbanić i hrvatske udovice u ostvarenju "Svjedoci" Vinka Brešana.

Autor teksta u prestižnom listu podseća i da je 2008. godine Fond "Maja Maršićević - Tasić" prepoznao njen rad i dodelio joj je nagradu "Osvajanje slobode" za afirmaciju principa ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije.

"Dobra žena" je u Australiji imala dve projekcije, a bogat festivalski život filma se nastavlja i tokom leta.

Krajem juna "Dobra žena" će biti prikazana na internacionalnom filmskom festivalu u Moskvi, a početkom jula u Karlovim Varima.

Odmah potom Karanović se vraća u Srbiju, na 45. izdanje Sofesta, koje će svečano otvoriti 5. jula.

Film "Dobra žena" od početka godine niže uspehe na festivalima širom sveta, a ne izostaje ni podrška kritičara i javnosti.

Posebno se ističe sjajan talent Karanovićeve koja se prvi put odvažila da stane i iza kamere.

Ona potpisuje i scenario za svoj rediteljski debi, a u razvijanju priče su učestvovali i reditelji Stevan Filipović i Darko Lungulov.

Karanović tumači glavnu ulogu u filmu, a uz nju igraju Boris Isaković, Jasna Đuričić, Bojan Navojec, Hristina Popović i Ksenija Marinković.

Svetska premijera održana je na prestižnom Sandens festivalu, a zatim je prikazan i na festivalima u Geteborgu i Klivlendu, dok je srpska premijera bila na 44. Festu.

Publika je film nagradila burnim ovacijama, žiri je Karanovićevu nagradio za najbolju žensku ulogu, a uručena joj je i Politikina nagrada "Milutin Čolić" za najbolje ostvarenje u nacionalnoj selekciji.

Komentari (0)

Loading
Bojan printscreen