Preminula kultna urednica dečjeg programa Donka Špiček

Preminula kultna urednica dečjeg programa Donka Špiček

Autor: | 10/07/2016

0

Donka Špiček,  novinar, urednik Programa za decu i mlade TV Beograd osamdesetih i devedesetih godina, umrla je sinoć u Beogradu.

Donka Špiček je rođena u Beogradu. Završila je gimnaziju na Banovom brdu. Diplomirala je ruski jezik i književnost na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu i produkciju na FDU. Prema njenoj ideji nastala je manifestacija „Radost Evrope“ koja je okupljala decu iz svih krajeva Starog kontinenta. Bila je urednica redakcije za decu i mlade u Televiziji Beograd u vreme kada su u njenoj produkciji snimljene serije „Sivi dom“ i „Zaboravljeni“. Uz njene serije kao i programe za decu i mlade, kao i uz čuveno „Laku noć, deco“, odrastale su mnoge generacije.

- Odrastali smo uz nju, usmeravala je čitave generacije i nikada nije podlegla kompromisima... Poslednje dve godine bila mi je najbliži saradnik, učitelj, putokaz. Donka Špiček, nezamenljiva i neponovljiva - napisala je Leontina Vukomanović na društvenoj mreži, prenosi Kurir.

Donka Špiček, bivša urednica dečjeg programa RTS, preminula je, a iza sebe je ostavila serije „Sivi dom“ i „Zaboravljeni“ programa za decu i mlade, kao i uz čuveno „Laku noć, deco“, uz koje su odrastale generacije.

A ovako je govorila za Kurir u jednom od svojih intervjua:

Kako vam danas izgleda televizijski program?
- Mnogo mi je teško da otvaram tu bolnu temu. Sve drugo je dobilo prostor u medijima gde bi mogli deci da se obraćaju, a oni koje se obraćaju ne rade to s pravim programom. Bila sam glavni i odgovorni urednik programa za decu i mlade TV Beograd i sa saradnicima uradila veliki broj projekata. Uvek sam birala da saradnici budu bolji od mene. Ostavili smo veliki broj emisija koji bi mogli da repriziraju. Kažu da sadašnja deca neće moći to da razumeju. Nije tačno. Deca su ista, samo smo mi odrasli drugačiji i ne vodimo računa o njima. Televizija pompezno najavljuje da će svako pre podne odvojiti po dva sata za crtane filmove. To nije program. Radujem se što je Ljubivoje Ršumović obnovio „Fore i fazone“ na Radio-televiziji Vojvodine. Pokušavali su da urade „Plavu pticu“ dok je još Timoti Bajford bio živ, ali nisam sigurna da su baš u tome uspeli. Sedam godina je radila dečja televizije Hepi. Nije to moglo više jer je skupa. Onaj što je otkupio tu televiziju, ostavio joj je samo ime. Osim ružnih takmičenja koje prave, ne vidim da uopšte ima programa za decu.

Plaši li vas ko su uzori našoj deci kada vidite ankete?
- Ne plaši me. Deci je heroj Novak Đoković. Neka im on bude uzor i kada bi se na njega ugledali, dovoljno bi bilo. Nole je radan, pošten i svestran, a i gde god da se pojavi, govori naš jezik i ne drži samo reket.

Ostajete večiti optimista?

- Da nisam optimista, ne bih mogla da opstanem. Verujem u ono što radim i pre svega volim svoj posao. Optimizam nam je svima veoma potreban.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs printscr/youtube
Tagovi: kultura

Pročitajte još