Pola sata sa: Mirka Vasiljević

Pola sata sa: Mirka Vasiljević

Autor: | 23/08/2016

0

 

Šta biste radili kada bi vaša kćerka poželela da bude glumica, a sinovi fudbaleri?

- Prvo bih, verovatno, napravila dramsku pauzu kao sada kada ste mi postavili to pitanje, pošto na svojoj koži znam kakav je posao glumaca, a kroz život sa Vujadinom naučila sam i koliko je zahtevan život fudbalera. Mislim da nijedna farba ne bi mogla da mi prekrije sede koje bi mi nastale od nerviranja. Ali, iako bi mi pola srca bilo u stalnom stresu, druga polovina bi bila zadovoljna što se bave onim što vole.

Koristite li često šarm i druge ženske adute da se izvučete iz nezgodnih bračnih situacija?

- Kada zagusti, svaki čovek služi se onim što mu prvo padne na pamet ili onim za šta zna da sigurno daje rezultate. Dobro je kada odlično znate osobu kod koje zabrljate, pa onda znate i kojom metodom bi trebalo da se služite kako biste se provukli kroz iglene uši.

Koje metode najbolje prolaze kod Vujadina?

- Kada smo zajedno, sve se mnogo lakše reši nego kada smo razdvojeni i kada probleme rešavamo telefonskim prepiskama. To nekada može da odvede priču na pogrešan kolosek jer nije isto kada pročitate poruku kao kada je čujete i vidite osobu koja vam te reči izgovara.

Kako se oslobađate stresa?

- Na različite načine, u različitim životnim periodima. Trenutno sam u fazi kada sam ponovo počela da treniram, pa mi sport pomaže u tome, mada me to nekada i iscrpi. Često je najbolji lek da se dobro naspavam ili da se vidim sa dragim ljudima i žargonski rečeno izblejim.

Koje je najčudnije pitanje koje su vam deca postavila?

- Moj najstariji sin Andrej ima najčudnija pitanja, pošto je sada u uzrastu kada ga interesuju najrazličitije teme. Nedavno me je, recimo, pitao zašto Bog nikada ne umire, posle čega sam mu ispričala jednu priču o Bogu i našoj veri. Ubrzo nakon toga putovali smo avionom i on me je pitao: “Zašto ne vidim Bogu ako je na nebu, kada sam i ja sada na nebu?”


Kada donosite odluke, u kakvoj korelaciji su razum i srce?

- Što sam starija, sve se više trudim da odluke donosim razumom, jer emocije lako mogu da nas nateraju da napravimo istu grešku. Međutim, nikada srce i instinkt ne smemo potpuno da isključimo jer je nekada snaga ljubavi koju gajite presudna u tome da se savladaju sve prepreke. Kada u donošenju odluka u pravoj meri uključite razum, srce i instinkt, onda ste na pravom putu.

Postoje li ženski rituali kojih se nikada ne odričete?

- Kada imate decu, onda retko kad možete sebe da stavite na prvo mesto, jer ona zavise od vas, ali trudim se da ne izgubim sebe i da uvek budem zadovoljna sobom jer ću samo tako biti dobra i drugima. Imam svoje rituale koji su vezani za negu i treninge kojih se ne odričem.

Da li je dobar san za vas najveći luksuz?

- San i ja odavno smo se razišli i odlično funkcionišemo jedno bez drugog. Ono što mi najviše treba u poslednje vreme je da provedem nekoliko dana sa odraslim ljudima i da ne moram da mislim da li se neko od dece izgubilo, jesu li svi jeli, da li su suvi i čisti i slično.

Kajete li se nekog svog postupka?

- Trudim se da uvek budem iskrena prema sebi, jer čovek jedino tako može da shvati šta želi ili ne želi. Ako posle svog unutrašnjeg monologa imam potrebu da nešto uradim, onda to i uradim, a ako se ispostavi da sam pogrešila, ne kajem se, jer znam da sam imala najbolju nameru.

Koja je najveća zabluda o vama?

- Ima ih mnogo, a možda je najveća da živim lagodno.

Da li je porodični život uneo veći mir ili nemir u vaš svet?

- Svakako da mi je bilo lakše dok sam brinula samo o sebi, ali tada mi je često bilo dosadno. Posle toga došli su Vujadin i deca, pa ne mogu da kažem da nikada nisam pomislila da je bilo mnogo mirnije dok sam bila sama. Međutim, svi mi težimo onome što nemamo, a to je pogrešno. Umesto toga trebalo bi da uživamo u sadašnjem trenutku.

Da niste sa Vujadinom, da li biste sebe mogli da zamislite pored znatno starijeg ili znatno mlađeg muškarca?

- Godine nisu presudne u odnosu sa ljudima, a i kada se neko upozna, leksikonska pitanja se ne postavljaju. Ima mnogo mladih muškaraca koji su zreli, kao i starijih koji su ostali nezreli. Zato, najvažnije je da se dvoje nađu, ali ne bi trebalo ni preterivati i biti sa nekim ko je mogao da vas rodi ili biste vi njega mogli da rodite.

U kojim situacijama vam je i dalje potreban mamin savet?

- Volim savete, ne samo mamine već svih bliskih ljudi. Dve glave su uvek pametnije od jedne, a ja sam osoba koja razgovara o svojim problemima. Tako o svim nedoumicama u vezi s decom volim da se konsultujem sa njihovim vaspitačicama, za ženske probleme uvek pitam mamu ili tetku, dok se kada je reč o nesuglasicama sa Vujadinom savetujem sa prijateljima.

U čemu se trudite da budete najbolji na svetu?

- Takve želje imala sam u vezi sa poslom, dok sam bila mnogo mlađa. Sada znam da je to nemoguće i prvenstveno se trudim da budem bolja nego što sam bila ranije. Svakako da bih volela i da moja deca jednom kažu, ne da sam im bila najbolja, jer je to nemoguće, ali da sam im bila dobra majka i da u meni imaju i majku i prijatelja.

Koristite li se metodama popularne psihologije?

- Nemam vremena da na taj način radim na sebi, ali se trudim da osveštavam reakcije moje dece. Zato, kada u nečemu pogreše, ne srljam da ih kaznim, već pokušavam da shvatim zašto su tako postupili. U tom radu sa njima istovremeno radim i na sebi.

 

Komentari (0)

Loading
Ivana Nikolić Hello!/Mirko Tabašević