Umro je Džin Vajlder

Umro je Džin Vajlder

Autor: | 29/08/2016

0

Nešto više od mesec dana nakon svog 83. rođendana napustio nas je jedan od najvećih genija komedije 20. veka. U svom domu u Kaliforniji, od posledica Alchajmerove bolesti, umro je Džin Vajlder.

Legendarni komičar započeo je svoju karijeru davne 1967. godine ulogom u filmu "Bonnie i Clyde", ali ga je javnost primetila naredne godine, kada je dobio svoju prvu glavnu ulogu u filmu "Producenti". Za tu ulogu je i prvi put nominovan za Oskara.

Vajlder u filmu "Mladi Frankenštajn"

Njegova se karijera nastavila kroz sedamdesete godine prošlog veka, uz nekoliko saradnji s velikim Melom Bruksom, od kojih su najpoznatije "Vruća sedla" i "Mladi Frankenštajn", za koju je dobio svoju drugu nominaciju za Oskara. Ulogu po kojoj ga svet najviše pamti odigrao je 1971. godine, kao Vili Vonka u filmu "Vili Vonka i fabrika čokolade".

Kroz drugi deo sedamdesetih i čitave osamdesete glumio je u nekoliko navrata s Ričardom Prajorom, u komedijama koje su bile vrlo dobro primljene, iako ne naročito uspešne na bioskopskim blagajnama. Tada je režirao komediju "Žena u crvenom" iz 1984. godine, koja je postala najuspješniji film koji je režirao.

Džin Vajlder kao Vili Vonka

Kroz devedesete se fokusirao više na televiziju i na pisanje svojih memoara, da bi početkom 21. veka u poodmakloj starosti odustao od glume.

Džina Vajldera će se mnogi sećati kao osobe koja je čitav svoj život sledila "zlatno pravilo" - ponašaj se prema drugima onako kako želiš da se prema tebi ponašaju, ali i kao komičara koji zasmejavao publiku gotovo 50 godina.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Guliver/Cover Images
Tagovi: kultura