Devet godina od preranog odlaska Tošeta Proeskog

Devet godina od preranog odlaska Tošeta Proeskog

Autor: | 16/10/2016

0


Danas se navršava devet godina godina otkad je Todor Toše Proeski (26) poginuo u saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške na autoputu Beograd - Zagreb.

Odlazak pevača koji je a 26 godina već postao priznato pevačko ime, izazvao šok na prostoru cele bivše Jugoslavije.

Njegov zaštitni znak je izraz "Ve sakam site", ili na srpskohrvatskom "Sve vas volim".

Muzičku karijeru započinje nastupom na Melfestu 1997. Put do zvezda otvorile su mu pesme "Pušti Me" i "Ostani do kraj".

Od malih nogu pokazivao je ljubav prema muzici a talenat je nasledio je od oca Nikole i majke Domenike.

Karijeru pop jevača započeo je s 15 godina. U vrlo uspešnoj 1999. godini, izdao je prvi album, "Negde u noći", i održao svoj prvi samostalni koncert.

Uprkos tome što je nizao uspehe, ostao je skroman.

Obožavatelji su ga zasipali plišanim igračkama, kojih je imao napretak, pa je jednu posebnu sobu u svojoj kući u Kruševu imao samo za njih. Njegova je rodna kuća, zahvaljujući njegovoj popularnosti, postala turistička atrakcija.

Godine 2002., kreće na turneje izvan granica Makedonije. Velike uspehe ostvaruje prvo u Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a kasnije i u Hrvatskoj i Sloveniji.

Kritičari su ga nazivali pevačem anđeoskog glasa, a popularnost nije stekao samo glasovnim mogućnostima. Godine 2003. dobio je Humanitarnu nagradu Majke Tereze za svoje brojne humanitarne nastupe. Imenovan je za regionalnog Ambasadora dobre volje UNICEF- a.

Bio je predstavnik Makedonije za pesmu Evrovizije 2004 u Istanbulu i osvojio je 14-to mesto sa pesmom Life. Mnogi makedonski pevačise te godine nisu ni prijavili za takmičenje jer su bili uvereni u Tošetovu pobedu.

Nažalost sve se prekinulo 2007. godine kada je Toše poginuo u saobraćajnoj nesreći na putu iz Skopja prema Zagrebu. Njegov prijatelj i vozač, Georgij Georgijevski, izgubio je kontrolu nad vozilom marke Volkswagen Touareg i udario u teretni kamion.


Ta vest se brzo proširila balkanskim medijima, a kasnije su je prenijele i neke uglednije TV postaje. Makedonska televizija prekinula je emitovanje programa, kako bi objavila vest o njegovoj smrti. U toj je zemlji, 17. oktobar proglašen je danom žalosti, a tuga je vladala na prostoru cele Jugoslavije.

Tošetovi roditelji, majka Dominik i otac Nikola, i dalje ne žele da pričaju o sinu dok je sestra Dora godinu i po dana posle smrti brata izjavila da se nikada neće pomiriti s njegovim odlaskom i da sanja dan kad će se on vratiti.

Nekadašnja devojka Tošeta Proeskog Andrijana Budimir nakon njegove smrti povukla se iz javnosti, a tek nedavno se saznalo da se ona 2013. udala i da ima sina Maksima. Andrijana je s Tošetom bila u vezi od 2001. do 2004, a tri godine kasnije, na njegov rođendan, opet su obnovili vezu.

Ljiljana Petrović, Tošetova menadžerka, nakon njegove smrti posvetila se uzgajanju francuske lavande.

- Posle te nesreće razmišljala sam čime drugo da se bavim što je mirnije i drugačije i što me neće vezivati za medije. Opredelila sam se za lekovito bilje, za lavandu - izjavila je Ljiljana.

Obeležavanje devetogodišnjice od pogibije pevača počelo je u petak u Novoj Gradiški, gde je u popodnevnim satima ispred spomenika Proeskog položen venac i zapaljene sveće.

Sa stadiona FK Sloga krenuo je maraton dug 900 kilometara, od Nove Gradiške do Kruševa, kojim će, kao i prethodnih godina, biti odata počast prerano preminulom muzičaru.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs/p. p. Promo
Tagovi: toše proeski