Iako je povrće među najzdravijim namirnicama, te se posebno preporučuje tokom dijetetske ishrane, postoji jedna vrsta koju bi trebalo da izbegavate. Posebno ako vam je cilj da smršate.
Naučnici sa Univerziteta Harvard dokazali su da neke sorte povrća zapravo ne doprinose gubitku težine, već mogu uticati i na gojenje, piše superzena.
Gde nestaju masne ćelije kad se tope kilogrami?
U istraživanju, koje je trajalo 20 godina, učestvovalo je 130.000 ljudi, a naučnici su pratili njihove navike u ishrani, kao i namirnice koje konzumiraju.
Na osnovu dobijenih podataka, stručnjaci su zaključili koje povrće zapravo doprinosi dobijanju na težini. Sa velikom sigurnošću su potvrdili da povrće koje najviše goji jesu kukuruz, krompir i grašak.
Skinuti višak je samo pola posla: Održati željenu težinu je pravi izazov
Kukuruz se pokazao kao najgori sa 0,9 kilograma više tokom dve godine od povećanja porcije ovog povrća. Razlog za to je visoki glikemijski indeks, intenzivno povećanje šećera u krvi nakon konzumiranja, koje utiče na povećanje osećanja gladi.
Zanimljivo je da su osobe koje su jele povrće bogato vlaknima, poput pasulja, izgubile na težini nakon nekog vremena.
Pročitajte još
Dami od stila kao što je Aleksandra Radović pristaje upravo ovakav parfem, nosi dozu svežine
Omiljeni parfem Aleksandre Radović nosi dozu svežine
13/12/2025
Saznajte višeZa sreću i blagostanje pre Nove godine u kuću unesite ovih 7 stvari
Feng šui pravila za sreću u Novoj godini su...
11/12/2025
Saznajte višeKatalog prazničnih želja: Usrećite najdraže – Započnite godinu uz Lilly!
Lilly katalog 2025
10/12/2025
Saznajte višeOlimpijski centar „Jahorina“ i Skijališta Srbije potpisali sporazum o saradnji
10/12/2025
Saznajte višeHotel Viceroy Kopaonik i brend IVKO obeležili početak zimske sezone u znak zahvalnosti Kopaoniku
Hotel Viceroy Kopaonik i brend IVKO obeležili početak zimske sezone u znak zahvalnosti Kopaoniku
09/12/2025
Saznajte više