Prestonica zabave: Vodič kroz Tajland

bankok (3)

Iako je Tajland postao sinonim za uživanje na egzotičnim ostrvima, posebnu pažnju posvetite Bangkoku, oduševiće vas grad koji živi 24 časa dnevno!

Bangkok je jedan od onih gradova koji vas u sekundi osvoje, čim krenete sa aerodroma, dočekaće vas toliko različitih senzacija: krivićete vrat u pokušaju da prebrojite koliko zaista spratova imaju ti neboderi (ni ne trudite se, i više od osamdeset), pokušaćete da ispratite svaku tablu koja reklamira svetske brendove (ovde su zastupljeni apsolutno svi), začudiće vas neverovatna saobraćajna gužva (na pojedinim semaforima čeka se do deset minuta), a još i više apsolutna smirenost svih učesnika u saobraćaju. To će vam biti i prva lekcija, Tajlanđani su izuzetno strpljivi i vredni i u poslednje dve decenije zabeležili su jednu od najvećih stopa rasta na svetu.

U ovoj prestonici ima skoro hiljadu i po hotela, Mövenpick Hotel Sukhumvit otvoren je prošle godine i nalazi se na centralnoj lokaciji, a gostima nudi prostrane sobe i fantastičan bazen na krovu. Sukosol hotel pripada tajlandskom lancu koji je u vlasništvu istaknute porodice sa Tajlanda koja se bavi šoubiznisom, tako da ovaj hotel, iako ogroman, može da se podiči odnosnom prema gostima kao u intimnim porodičnim hotelima.

bankok (1)
Grand Palace

Neizostavna turistička atrakcija jeste kraljevska palata Grand Palace, koja postoji od 1782. kada je i Bangkok postao glavni grad monarhije Tajland. Radi se o imanju koje obuhvata kraljevsku rezidenciju, pagode, hramove, spomenike… Tokom dana palatu poseti na hiljade turista pa se potrudite da dođete pre otvaranja kako biste mogli neometano da uživate u ovom monumentalnom kompleksu. Svi ljubitelji mode moraju posetiti kuću Džim Tompson, osnivača čuvene kompanije Thai Silk Company. Džim je na Tajland stigao kao deo trupa američke vojske, a ostao je jer se zaljubio u lokalnu kulturu, a zaslužan je i za tehnologiju farbanja tajlandske svile. Njegova kuća je sačuvana u potpunosti, uz antikvitete koji pokrivaju period od XIV vekova.

bankok (4)

Ako ste raspoloženi za shopping, ozbiljno se pripremite ‒ pričamo o gradu koji ima dvestotinak tržnih centara! Preporuka ide Siam Centeru koji je jedan od prvih, ali je i danas izuzetno popularan, idite pravo na treći sprat gde su smešteni najzanimljiviji tajlandski dizajneri. Tačno preko puta nalazi se Siam Paragon koji je jedan od najvećih tržnih centara u Aziji, pored obimnog spiska zakupaca (tu su svi, od Valnetina i Diora, sve do Harrods čajdžinice i Mandarin Oriental shopa).

Ako želite da upoznate tajlandsku kulturu, bukirajte dnevnu turu u seocu Sampran Riverside, radi se o mestu koje neguje autentične običaje i gde iz prve ruke možete naučiti više o razvoju ove azijske države.

Uz prosečne februarske temperature od 28 stepeni i punih osam sunčanih sati, ovaj grad je idealan za beg od hladne zime.

bankok (2)

elle.rsguliver/thinkstock

Više o temama: