Dragan Marinković Maca za "Hello!" o gubitku trojki: Ne dao Bog nikome tu vrstu iskustva

Dragan Marinković Maca za "Hello!" o gubitku trojki: Ne dao Bog nikome tu vrstu iskustva

Autor: | 03/05/2020

0

U duhu tipičnog Sarajlije, Dragan Marinković Maca prema životu se oduvek odnosio kao prema igri, katkad izuzetno ozbiljnoj, umnoj, katkad sasvim bezrbižnoj, dečjoj. Na fotografisanje za "Hello!" došao je u društvu mlađeg sina, devetogodišnjeg Fjodora Simeona, koji od razvoda živi sa majkom u Novom Sadu. Stariji Lav takođe živi sa majkom, u Sarajevu. Harizmatični glumac i voditelj već četiri godine u braku je sa Jovanom i priželjkuje da još jednom postane otac. Inspirisani naslovom njegove nove predstave "Kakva ti je žena, takav ti je život" pozvali smo ga na druženje u centru Beograda. No, pre nego što smo mu dozvolili da se sam pohvali iskoristili smo priliku da mlađeg sina pitamo kakav je Maca otac. Dobili smo kratak, ali više nego jasan odgovor:

- Najbolji!

Uz osmeh ponosa i zadovoljstva, osvedočeni šoumen pričao nam je o svom životu koji se ni po čemu ne uklapa u "balkanske konvencije".

Pročitajte: Ekskluzivno za “Hello!” - Jelena Svetličić pokazala svoj luksuzni dom (foto)

- I Fjodoru Simeonu i Lavu pre svega sam prijatelj, ali hijerarhija mora da se poštuje. Obojica odrastaju sasvim normalno, bez obzira na to što im se otac bavi javnim poslom. Kao roditelj moraš biti "in". Meni majka i danas kaže: “Sine, pazi da ti ko šta ne ubaci u piće”. Ona je gradsko dete, odrasla je uz "Indekse", Davorina Popovića, Dragana Stojnića, Čobija... Fakultetski je obrazovana i izuzetno mudra žena. Tako i ja sa njima, gledam da sam u trendu.

Svako vreme nosi nešto svoje, ali činjenica je da je danas pred roditeljima mnoštvo izazova, sa svih strana. Glorifikuju se neke stvari koje defakto nisu dobre. Kad mi sin kaže: “Ali tata, svi to slušaju”, odgovorim: “Pa šta?” Njih dvojica slušaju “Queen”, “Ramones”... I ja sam odrastao uz Džonija Štulića i “Azru”, pa sad “presvlačim” sve te koji su rasli uz neki treš. Jesmo mi svi ovde emotivci, Balkanci, razumem ja to, ali muzika mora da ima tekst, da se zna šta je pisac hteo da kaže.

Pročitajte: Dragan Marinković - Izblajha me moja draga! (foto)

Dragan Marinković Maca: Ženio sam se triput, ali ovo mi je prvi brak

Idete li na roditeljske sastanke?

- Naravno, ali me mole da ne dolazim, jer sam uglavnom, na sebi svojstven način, bolan za sve njih. Ako dete ima lošu ocenu, to nije moj problem. Moji sinovi su divni, vaspitani, ali nešto moraju da rade i nastavnici i profesori. Ako se i desi neka dvojčica, kakve veze ima, svaka ocena je za đaka. S druge strane, o današnjem školskom programu mislim sve najgore. Kada radim zadatke sa njima, ono što vidim uopšte nije lepo. Samo ih plaše.

Takođe, jako je loše i što je nastavni kadar preterano mlad i neiskusan. Obojicu smo upisali kod učiteljica koje su pred penzijom jer sam želeo da imaju pre svega pedagoga, pa tek onda nekog ko će ih učiti koliko je dva plus dva. I danas se sećam svoje učiteljice Nade Trninić, koja me je učila da pišem. Nemam ništa protiv devojaka koje sa 24 godine počinju da rade taj posao, ali ne može dete od prvog do četvrtog razreda da od njih nauči ono najvažnije, jer nemaju pedagoškog iskustva.

Pročitajte: Ekskluzivna ispovest Gordane Šaulić za Hello! - Odlučila sam da verujem da Šaban nije otišao

Kakva su interesovanja vaših sinova?

- Za Fjodora Simeona je prerano, a Lav je u srednjoj školi, odabrao je grafički dizajn. Vidim ga u nekoj scenografiji, na majku, koja je stilista i mejkap-artist. Koketira s glumom, talentovan je, ali nema potrebe još da se opredeljuje, rano je. Ja sam sebe u njegovim godinama video kao doktora. Išao sam u srednju medicinsku i želeo da specijaliziram ortopediju. To mi je bilo “sveto slovo”, ali nisam uspeo jer nisam bio “guzonjin sin”. Bio sam odličan učenik, krenuo sam na fiziku na “Prirodnomatematičkom fakultetu”, pa u Dubrovniku završio Višu turističku, pa Višu medicinsku i na kraju glumačku akademiju.

Nikad ne znaš na šta će te život navesti. Za sve treba vremena. Život jeste brz, ali ne treba ga dodatno forsirati. Nisam za to da se dete tako rano usmerava. Ako su roditelji pravnici, ne mora i dete to da bude. Treba ih pustiti da istražuju sebe. To je, recimo, sjajna stvar na Akademiji, gde na prvoj godini postoji rad glumca na sebi. Potpuno izgubite kontakt sa spoljnim svetom, sve se dešava tu, u klasi, ali zauzvrat otkrivate stvari koje do tada niste znali. To treba svakom čoveku, da kroz igru pronikne u svoju suštinu.

Pročitajte: Dragan Marinković Maca se oženio treći put

Dragan Marinković Maca Bavim se svojom decom, uključen sam u potpunosti u njihovo odrastanje

Kakav odnos imaju Lav i Fjodor Simeon?

- Sjajan. Kod nas ne postoji ono “polu”. To su stvari koje ne priznajem. Kao što ja ne tražim svoju drugu polovinu, jer nisam polovina, već celina, tako su i oni braća, rođena, najrođenija. Bavim se svojom decom, uključen sam u potpunosti u njihovo odrastanje i to je najbitnije.

Kojim vrednostima ih učite?

- Smisao života su reprodukcija i putovanja. To je najosnovnije. Zato bi svi koji nemaju decu trebalo da ih usvoje. Pre nekoliko godina želeo sam da usvojim ćerkicu. Njih dvojica znali su za to. Pitao sam ih da li bi voleli da imaju i jednu seku, i pristali su. Međutim, kada sam saznao da više od 10.000 porodica čeka na usvajanje, odustao sam. Ostvaren sam kao roditelj i ne želim nekome ko nije da uskratim tu sreću. Povukao sam se i objasnio sinovima kako stoje stvari.

Dakle, imate krajnje otvoren odnos, bez obzira na njihove godine.

- Današnja deca su “vunderkindi”. Pored interneta i svega što ih okružuje drugačije rezonuju stvari. Njihovo i naše detinjstvo paralelni su svetovi. Čak su i Lav i Fjodor Simeon, između kojih je šest godina razlike, mnogo drugačiji. Pre nekoliko godina bili smo na mini-turneji po manastirima, od "Svetog Nauma“ u Ohridu, preko "Mileševe“, do "Ostroga“, pa smo na kraju sišli do mora. Tada sam bio solo i pitao ih da li bi želeli da imaju još braće i sestara. Bili su oduševljeni, i onda smo nas trojica zajedno tražili mamu. Sve dok nismo došli do Jovane.

Pročitajte: Dragan Marinković Maca - Molim Boga da ponovo postanem otac

Jeste li dobili dozvolu za brak?

- Nego šta. I za decu i za brak. Jovana je predivna osoba i zato želim da imam decu s njom, želim i da se ona ostvari kao majka. Mislim da je roditeljstvo, pored slobode, najveće bogatstvo.

Kako ste im objasnili zbog čega tata ne živi s mamom?

- Obojica su imali po godinu dana kada sam se razveo. Vremenom sam im objasnio kroz razgovore. Nas trojica često putujemo i mnogo pričamo. Oni sve razumeju. Od prvog trenutka maksimalno sam im posvećen, menjao sam im pelene, sad im peglam stvari i smatram da to tako treba da bude. Muškarac sve mora da zna, tako ih i odgajam.

Pročitajte: Dragan Marinković Maca kao samohrani otac - Severinu i Milana ne poznajem, ali tu je dete najgore prošlo

Kako vam se danas čine odluke o razvodu?

- Da se ne lažemo, prve godine kada se dete rodi, žene su fokusirane na njega. Otac se odjednom nađe u ulozi "oplođivača", koji više nije potreban. Velika greška. Zato smo tu gde jesmo, čitavo društvo. Postali smo samoživi, razmaženi, sebični, i posle se čudimo što ne možemo da živimo zajedno. Umesto da se bavimo partnerom, svi smo individue za sebe. Čitamo "sedam načina da ga / je osvojite", "10 načina kako ostati u vezi" i ostala "uputstva za upotrebu", što je totalno bezveze.

Zar ćete svu odgovornost svaliti na žene?

- Da se razumemo, ovo malopre odnosilo se i na muškarce i na žene, podjednako. Sebični smo i jedni i drugi. Što se tiče majki mojih sinova, ja sam čovek koji zna da izabere. Imam civilizovan odnos sa bivšim ženama, ne vučem se po sudovima, ne pravim skandale, niti sam rastanke sa njima davao u novine. To je privatna stvar i takva vrsta publiciteta za mene nije normalna. Na kraju krajeva, ako sa nekim sa kim imam dete završim u novinama, na sudu ili ispred urgentnog centra, to dosta govori o meni.

Pročitajte: Dragan Marinković Maca - Moja žena je dama godine jer me trpi

Priznajete li greške?

- Priznajem i umem da kažem “izvini, molim te”. Suštinski, sopstvene greške shvatiš kada naiđeš na osobu koja ih ne prašta.

Šta je Jovanu izdvojilo od drugih žena?

- To što je iskrena, časna i poštena. Te stvari danas su toliko raritetne da su skoro ekscesne.

U kojim momentima se primećuje više od dve decenije razlike između vas dvoje?

- Nema toga, ona je gospođa za mene. (smeh) Godine su nonsens. Relativna stvar. Imaš ljude od 24 koji su starci, i obrnuto.

Pročitajte: Dragan Marinković Maca - Supruga i ja smo čekali trojke, a onda smo ostali bez njih

Pročitajte: Mirjana Karanović za “Hello!” - Kako sam sredila život i figuru

Pre godinu dana doživeli ste jedno od najbolnijih životnih iskustava kada ste izgubili trojke.

- Izašao sam u javnost sa tim iz samo jednog razloga - zato što je to pošast. Kada nam se to desilo, saznao sam da sijaset ljudi oko mene prolazi kroz isto. Ako je već tako, ako pričamo o beloj kugi, hajde da uradimo nešto, jer problem očigledno postoji. Šta je uzrok ne znam, živimo u turbulentnim vremenima, ali je strašno. Znam kako utiče na čoveka, kako je uticalo na mene, a pogotovo na Jovanu. Ne dao Bog nikome tu vrstu iskustva. Nama muškarcima je teško, ali ne možemo ni da zamislimo kako je ženi koja kroz to prolazi. Pogotovo onima koje više puta to dožive, a ima ih mnogo. Zato i ovim putem apelujem na ljude koji treba time da se bave, da ne bude samo mrtvo slovo na papiru ili uzalud izgovorena reč.

Važite za izrazito temperamentnog čoveka. Kako se Jovana sa tim nosi?

- Savršenstvo ne postoji i definitivno nisam takav, ali kada nekoga stvarno poznaješ i imaš poverenja, to je ono pravo. Ja sam i otac i čovek “na službenom putu”, takav mi je posao, što nije nimalo jednostavno, ali ako pristaneš na neke stvari, pristao si. Otvoreno kažem da ne bih mogao da gledam nekoga poput mene da sam na drugoj strani. I to je vrlo fer. Sve drugo bio bi lažan odnos. Ono što radim na sceni to je Maca. Ako shvatiš da sa tim ne možeš da se nosiš, dođeš i kažeš: “Izvini, ja ovo ne mogu”, i molim lepo. Nema sukoba, nema teških reči i odnos ne može da pređe u bolest ili mržnju. Pokupiš se najnormalnije i kažeš “pa, pa”. Poštenije je i prema sebi i prema partneru.

Pročitajte: Maca - Ne mislim da je dobro otići, bez obzira na sve. Ovo je moja zemlja!

Verujete li u sudbinu ili smatrate da smo sami njeni kreatori?

- Postoji, siguran sam, ono osnovno, ali i deo koji sami sebi napravimo. Šekspir je kroz Hamleta rekao jednu divnu stvar: “Biti spreman, to je sve”. Takav je i moj životni moto. Pored onog “možeš me voleti, možeš me mrzeti, ali me ne možeš ignorisati”. I mržnja i ljubav su emocije. Čak i kada me neko prezire, meni je okej. Naravno, ne želim da izazivam takvu vrstu osećanja ni u kome, ali najgore je kad je čovek ravodušan prema vama.

Pročitajte: Neda Ukraden iz izolacije za “Hello!” - Udvarači mi ni sada ne fale

Maca - Dete treba što pre da zaradi svoj novac kako bi umelo da ga ceni

Opredelili ste se za profesiju koja je savršen "alat" za to.

- Upravo tako. Gluma je težak poziv, ima mnogo talentovanih ljudi koji, nažalost, ne rade, ali mislim da je rano sa 18 godina upisati akademiju. Potrebno je ipak malo više životnog iskustva da bi dobro odigrao neke uloge. Srećom, ja sam se rano osamostalio, pa je sve ispalo dobro.

Koliko rano?

- Prvi posao dobio sam sa trinaest i po godina. Radio sam u pekari, a posle u fabrici čokolade “Zora”. Vaspitavan sam tako da se što pre osamostalim, a na isti način odgajam i svoju decu. Smatram da je to vrlo bitno, pogotovo za muškarca. Na Zapadu je tako i vrlo je afirmativno, jer sa 18 godina ne možeš da ostaneš sa roditeljima. Sve i da ti dozvole, jer ti čine medveđu uslugu. Dete treba što pre da zaradi svoj novac kako bi umelo da ga ceni, a ne da mu ja priuštim sve što mu padne na pamet i da time kupujem njegovu ljubav.

Gledaju li vas sinovi u pozorištu?

- Gledaju. Lav je bio na sarajevskoj premijeri predstave “Kakva ti je žena, takav ti je život”, a Fjodor Simeon na novosadskoj.

Pročitajte: Goca Tržan za Hello! - Pre Raše mislila sam da ne vredim

I, kakav vam je život?

- Savršen, upravo zbog ona tri razloga koja sam naveo kao najvažnije u odnosu sa Jovanom, to jest u našem braku. To je ono što te čini mirnim, a nema ništa lepše od mirne luke. Nemaš problem, nema šta da te kopka... Praviti ljubomorne scene partneru potpuni je promašaj. To ne znači ništa drugo do da si mazohista. Ima načina kako ćeš me normalnim ponašanjem kopkati, ali da me staviš na razmišljanje – neka hvala. Nisam za takve sado-mazo varijante.

Deana Đukić Luka Šarac, ATA Images

Pročitajte još