Snežana Dakić svim mamama: Uposlite tate! I sama sam podlegla pogrešnom tradicionalnom principu

Snežana Dakić svim mamama: Uposlite tate! I sama sam podlegla pogrešnom tradicionalnom principu

Autor: | 15/08/2019

0

Voditelja i urednica Snežana Dakić trenutno odmara u Crnoj Gori, odakle objavljuje prelepe fotografije.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Snezana Dakic (@snezanadakic) дана 14. Авг 2019. у 11:51 PDT

Iako uživa u moru, plaži i suncu, Snežana je odlučila, posmatrajući porodične ljude oko sebe, da svim ženama, posebno mamama uputi jednu poruku.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Snezana Dakic (@snezanadakic) дана 8. Авг 2019. у 10:20 PDT

Nošena sopstvenim "greškama" i samostalnoj brizi o ćerkici kada je bila beba, uprkos tome što je tada bila u braku, voditeljka je napisala sledeću poruku:

- Očevi nisu svesni da deci u sećanju ostaju samo igre i bliskost koju su delili dok su bili sasvim mali. Njima treba da sa tatom bacaju kamenčiće u vodu ili prave kućice za ptice. Maloj deci je svejedno da li se to dešava u selu kod bake ili u luksuznom resortu. Oni se sećaju ljubavi i pažnje, strpljenja i smeha. Sećaju se uputstava i pouka koje se kroz igru i zajedničko vreme najlakše usvajaju. A to sve može i u hotelu sa 5 zvezdica. Ako je tata uspešan, ne znači da ne ume da se dobacuje loptom ili da igra karte sa decom.

Bebi treba i tatino naručje dok se uspavljuje i dok je mama napeta od nespavanja, dojenja i brige. Beba voli i tatin miris. Beba voli ljubav i pažnju. Od toga raste.

Iako sam i sama podlegla pogrešnom tradicionalnom programu da sitnu decu treba da podižu prvenstvemo mama i dadilja, plus eventualno baka, i da otac treba da obezbedi sve uslove, a da ga treba poštedeti trivijalnosti poput “menjanja pelena”, jer njegov posao je “važan” i “težak” i “zahtevan” , pa on mora da se odmara. Sada, gledajući parove sa decom, sa sigurnošću znam da je najbolji koncept da se mama i tata zajedno brinu o malom detetu. I da sa njim letuju i zimuju sami. Bez pomoćnog osoblja.

Jer, čim je tu pomoć, tata ode da se razonodi, a mama ostaje zapostavljena. I neshvaćena zašto se bakće oko deteta, kad ima ko drugi. I šta se brine, kad će dete svakako da poraste.

U takvoj podeli rada, vidi svoju ulogu. Smara se, jer prices brige o malom detetu se oduži. Njemu to sve izgleda dosadno, jer ko nije probao da dete nahrani, umiri, uspava, okupa ili presvuče, taj ne zna koliko to ume da potraje. I da dete ima svoju volju i svoj bioritam. Ne postupa po naređenju. Nećka se i opire. A tu su i “besne gliste” i “pundravci”.

Kao objektivni i odmorni posmatrač, tatica samo ima infantilno očekivanje da to sve ide brže i veštije.

Zato, drage mlade mame, bez obzira da li je tajkun, milioner, magacioner ili milicioner, uposlite ga.

Ako ne oseti svoju ulogu i odgovornost, uhvatiće krivinu i udovoljavati svom egu.

A vi ćete ostati uplakane i neshvaćene. I zapitane: gde sam pogrešila?

Voli vas Sneki

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Snezana Dakic (@snezanadakic) дана 15. Авг 2019. у 9:22 PDT

Podsećamo Snežana je majka devojčice Laure, koju je dobila u braku sa sada već bivšim suprugom biznismenom Vladimirom Mikićem.

hellomagazin.rs ATA images, Luka Šarac, instagram
Tagovi: snežana dakić

Najnovije vesti