Holivud na nogama: Ko osvaja Oskara?

Holivud na nogama: Ko osvaja Oskara?

Autor: | 09/02/2020

0

Ko osvaja Oskara, pitanje je koje već nedeljama i mesecima muči brojne poznate dame i gospodu iz sveta Holivuda i filmske industrije generalno

Najprestižnija nagrada filmske umetnosti - Oskar, biće dodeljena noćas (po našem vremenu) po 92. put. Trku za zlatni kip sa 11 nominacija predvodi film Toda Filipsa "Džoker", smešten u svet strip junaka Betmena. Prvi put u istoriji dodele nagrade filmski studio s najviše nominacija je striming servis Netflix.

Ceremonija dodele nagrade Oskar američke Akademije filmskih umetnosti i nauke biće emitovana uživo u više od 225 država širom sveta.

Dodela Oskara održaće se bez voditelja, kao i prošle godine. Dobitnike nagrade predstavljaće najpoznatiji glumci, glumice i prošlogodišnji pobednici u glumačkim kategorijama.

Nominovani za prestižnog Oskara koji noćas u Los Anđelesu ne dobiju Oskara, dobiće vredne poklon torbe.

Pokloni za svakog nominovanog vredni su oko 215.000 dolara, što je ukupno oko pet miliona dolara za sve poklone, prenose svetske agencije.

Među poklonima se nalazi krstarenje 12 dana na luksuznoj jahti. Ono podrazumeva i boravak u luksuznom hotelu gde noćenje košta 1.300 dolara. Nominovani će na poklon takođe dobiti i čokoladice sa kanabisom, i druge đakonije.

Evo i ko su ovogodišnji favoriti

Sedamnaest filmova dobilo je više od jedne nominacije. A u kategoriji najboljeg takmiči se devet naslova. Predvodi ih dramski triler "Džoker" Toda Filipsa sa ukupno 11 nominacija. Film je nominovan i za glavnu mušku ulogu, režiju, adaptirani scenario, fotografiju, kostimografiju, šminku, originalnu muziku, montažu, zvuk i montažu zvuka.

Sa deset nominacija sledi ratna drama Sema Mendesa "1917". Po mišljenju kritičara jedan od favorita za titulu najboljeg filma, ali i režiju, iako se film pojavio relativno kasno u sezoni nagrada. Film je, između ostalog, dobio nominacije i za najbolji originalni scenario, fotografiju i vizuelne efekte. Kritičari ga hvale zbog odvažnog načina snimanja zbog kojeg se čini da je film snimljen u jednom neprekinutom kadru.

Isto toliko nominacija ima i mafijaška drama Martina Skorsezea "Irac". Nju je enkoliko filmskih studija "zaobišlo" zbog velikog budžeta, dugog trajanja, ali i oslanjanja na digitalnu tehnologiju pomlađivanja starijih glumaca. Film je Skorsezeu doneo i nominaciju za režiju, kao i nominacije za sporedne uloge oskarovcima Džou Pešiju i Al Paćinu.

Dramska komedija "Bilo jednom u Holivudu" reditelja Kventina Tarantina takođe ima 10 nominacija. Među njima su i ona za režiju kao i glavnu ulogu - Leonardo Dikaprio i sporednu ulogu - Bred Pit.

Dodela Oskara: Slavili su Rami Malek i Olivija Kolman, ali i reditelj Piter Fareli (video)

Sa šest nominacija tu su i romantična drama smeštena u 19. veku "Male žene", porodična drama "Priča o braku", satirična komedija "Jojo Rabbit" glumca i reditelja Taike Vaititija. Taike je u filmu utelovio Hitlera kao smešnog imaginarnog prijatelja usamljenog dečaka. Dok je biografska drama "Izazivač: Le Mans '66." dobila četiri nominacije.

Južnokorejska drama/triler "Parazit" takođe ima šest nominacija, među kojima je i ona za režiju. Jedan je od favorita za najbolji film, kao i glavni favorit za međunarodni film. Osvoji li obe nagrade, poći će mu za rukom ono što je prošle godine izmaklo "Romi" - da postane prvi film u istoriji sa dve nagrade za najbolji film.

Za najbolje glumce favoriti Rene Zelveger i Finiks

Za Oskara u kategoriji nabolje ženske uloge ove godine se takmiče: Skarlet Johanson za ulogu u filmu "Priča o braku", Saoirse Ronan za film "Male žene", Šarliz Teron za ulogu bivše novinarke Foksa Megin Keli u "One su bombe". Zatim, Rene Zelveger za ulogu u filmu "Džudi", koja je i favoritkinja za osvajanje zlatnoga kipa, kao i Sintija Erivo za ulogu u filmu "Harijet".

Erivo je nominivana i za originalnu pesmu. Osvoji li Oskara, pridružiće se uskom krugu ljudi koji su kroz karijeru osvojili četiri prestižne nagrade - Emi, Gremi, Oskar i Toni. Bila bi i najmlađa osoba koja je to postigla.

Uz Hoakina Finiksa i Leonarda, u kategoriji glavne muške uloge nominovani su Antonio Banderas za španski film "Tuga i slava", Adam Driver za ulogu u filmu "Priča o braku", kao i Džonatan Prajs za ulogu pape Franje u biografskom filmu "Dvojica papa".

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Será que Quinzinho leva essa mesmo? O que acham? #oscar2020 #oscar #joaquinphoenix #joker #coringa

Објава коју дели ★ ?????? ??? (@cinemasim) дана 8. Феб 2020. у 5:42 PST

Za najbolju sporednu žensku ulogu u konkurenciji su Keti Bejts za film "Slučaj Ričarda Džuela". Za "Priču o braku" nominovana je Laura Dern koja slovi kao favoritkinja te bi joj to mogao biti prvi Oskar. U igri su i Florens Pu za "Male žene", Margo Robi za film "One su bombe" i Skarlet Johanson za film "Jojo Rabbit".

Ko osvaja Oskara - Ovo su i ostale nominacije

Nominacije za najbolju režiju dobili su Martin Skorseze za "Irca", Tod Filips za "Džokera", Sem Mendez za "1917", Tarantino za "Bilo jednom... u Holivudu, kao i Bong Joon Ho za "Parazita".

U kategoriji najbolji originalni scenario nominovani su filmovi "Nož u leđa", "Priča o braku", "1917", "Bilo jednom... u Holivudu" i "Parazit". Za adaptirani scenario favoriti su "Irac", "Jojo Rabbit", "Džoker ", "Male žene" i "Dvojica papa".

Od nominovanih filmskih studija, Neflix ima najviše nominacija - 24, među kojima su čak dve za najbolji film, kao i za animirani film. Na drugom mestu s 23 je Disney/Fox, a na trećem Sony Pictures s 20.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели BERK e®can MÜHÜRDAROĞLU(B.e.M) (@berkercanmuhurdaroglu) дана 9. Феб 2020. у 8:59 PST

Tako se po prvi put u istoriji dodele Oskara dogodilo da je streaming servis na prvom mestu po broju nominacija. Uspon raznih streaming servisa, čiji su filmovi sve popularniji, dovelo je do negodovanja u industriji.

Stoga je Ministarstvo pravosuđa SAD-a u aprilu prošle godine upozorilo Akademiju da bi mogla prekršiti zakon o zaštiti tržišne konkurencije pokuša li da zabrani učestvovanje streaming servisa na dodeli Oskara.

Jedna od zanimljivosti je što ovogodišnja dodela želi da pokaže ekološku osvešćenost. Tako će tako jelovnik biti gotovo u potpunosti na biljnoj bazi, a plastične flaše za piće neće se koristiti.

Nagrada Oskar dodeljuje se od 1929. godine, do sada je uručeno 3.140 statua, a poznato ime Oskar nosi od 1939. godine. Dobitnika bira gotovo 8.000 članova Akademije, a do samog otvaranja koverata na pozornici, Akademija ne zna koliko će se nagrada ukupno dodeliti.

Ime dobitnika gravira se nakon ceremonije!

hellomagazin.rs guliver/getty, instagram

Najnovije vesti