Lošim vestima nema kraja: Preminuo Dejan Stanković Tiago

Lošim vestima nema kraja: Preminuo Dejan Stanković Tiago

Autor: | 21/12/2022

0

Dejan Stanković preminuo

Tužna vest iz Lisabona... Dejan Stanković Tiago, jedan od naših najpopularnijih savremenih pisaca, napustio nas je u 57. godini.

Pročitajte: Dejan Stanković Tiago - Kako sam zahvaljujući imenu dobio hotelsku sobu ispod cene

Dušan Todorović

 

Književnik i prevodilac preminuo je u svom domu u glavnom gradu Portugala, gde je živeo i radio poslednjih decenija. Rođen je u Beogradu, gde je diplomirao arhitekturu kojom se, kako je rekao, nikad nije bavio. U Londonu je boravio do 1995. godine, a potom se preselio u Lisabon.

‒ Sa objavljivanjem sopstvenih dela počeo sam kasno, tek u svojim četrdesetim, kada sam bio siguran da imam šta da kažem. Objavio sam knjigu pripovedaka ‘Odakle sam bila, više nisam’ i roman ‘Estoril’, koji je preveden na velike svetske jezike i nagrađivan u Srbiji i Velikoj Britaniji, a u Portugalu je, na šta sam posebno ponosan, ušao u školsku lektiru. Moj drugi roman „Zamalek“ plod je mojih višemesečnih boravaka u Kairu tokom četiri godine, onoga što sam tamo doživeo i priča koje sam tamo čuo ‒ govorio je.

Dušan Todorović

 

Poslednju knjigu „Odakle sam bila, više nisam“ objavio je jesenas za „Lagunu“. To je bila, kako je istakao, njegova posveta Lisabonu. Dejan Tiago Stanković bio je nosilac brojnih priznanja, a njegova dela našla su se i u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin