Holivudske mame koje su bile na ivici samoubistva posle porođaja

Holivudske mame koje su bile na ivici samoubistva posle porođaja

Autor: | 04/09/2015

0


Porođaj dovodi do bujice raznih emocija, od uzbuđenja i radosti, do straha i anksioznosti, a ovo mešanje raznih osećanja može da dovede do užasne i strašne depresije.

Kod oko 10% mama početni bezazleni simptomi se sve više pogoršavaju, što utiče na kvalitet svakodnevnog života. U tom slučaju treba se što pre obratiti stručnim osobama za pomoć, kako bi oporavak bio što efikasniji.

U takvoj situaciji našle su se i slavne žene koje su hrabro rekle javnosti kroz šta su prolazile i na šta su sve bile spremne u toku postporođajne depresije.

Bruk Šilds

Bivša manekenka i glumica progovorila je 2005. o svojoj borbi s postporođajnom depresijom u svojim memoarima “Down Came the Rain: My Journey Through Postpartum Depression”. Njeni opisi stanja koji je proživljavala poprilično su uznemirujući:

- Nisam mogla da podnesem zvuk Rovaninog plača i mrzela sam kada bi mi je suprug doneo da je umirim. Želela sam da nestane, želela sam da ja nestanem. U najtežim trenucima, razmišljala sam o tome da popijem bocu tableta ili da skočim kroz prozor.

Kortni Koks

Nekoliko meseci nakon što je glumica Bruk Šilds progovorila o svom problemu, zvezda popularne serije “Prijatelji” otkrila je kako se slična stvar dogodila i njoj:

- Prošla sam zaista teško razdoblje, ne odmah nakon porođaja već nakon što je moja ćerka Koko napunila šest meseci. Nisam mogla spavati, sve me je nerviralo i bila sam zaista depresivna. Svašta sam pomišljala u tim trenucima, ne želite znati.

Gvinet Paltrou

Oskarovka je o svojoj borbi sa postporođajnom depresijom progovorila prvi put 2008. za magazin Vogue:

- Uhvatila me postporođajna depresija nakon drugog deteta, Mojsija. Nisam ni znala da je imam. Nisam znala što nije u redu sa mnom. Bila sam vrlo pesimistična i deprimirana, i stalno sam razmišljala o raznim načinima kako sebi da olakšam - otvorila je svoju dušu glumica.

Dve godine kasnije za isti časopis ispričala je i kako se osećala kao robot i da uopšte nije imala nikakve majčinske osećaje.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/Splash hellomagazin

Pročitajte još