Napustio nas je najdugovečniji Džejms Bond u istoriji: Preminuo ser Rodžer Mur

Napustio nas je najdugovečniji Džejms Bond u istoriji: Preminuo ser Rodžer Mur

Autor: | 23/05/2017

0
Ser Rodžer Mur sa suprugom Kristinom Tolstrup

Porodica proslavljenog glumca Rodžera Mura, zapamćenog po ulogama Džejmsa Bonda, objavila je na „Tviteru” da je glumac umro u 89. godini, saopštio je Rojters. U Srbiji je ostao zapamćen upravo po svojim ulogama u proslavljenoj filmskoj franšizi autora Iana Fleminga.

 

Mur je bio treći glumac po redu koji je tumačio ulogu Džejmsa Bonda, nakon Šona Konerija i Džordža Lezenbija. Ulogu proslavljenog tajnog agenta britanske obaveštajne službe tumačio je čak sedam puta. Mur je bio i zvezda kod nas vrlo popularne serije „Svetac”.

 

Kada su ga svojevremeno novinari pitali ko bi pobedio u tuči između Džejmsa Bonda i Sajmona Templara, zvanog Svetac, Mur je objasnio svoje viđenje sebe u tumačenju dva lika: „Mislim da bi Bond pobedio jer se on služi svakakvim prljavim metodama, a ne samo pesnicama, za razliku od Templara, koji je bio poštenjačina.”

 

„Svetac (nadimak Sajmona Templara, po kojem je i nazvana serija koja je bila popularna šezdesetih godina prošlog veka) bio je smišljen tako da bude prihvatljiv za sve zemlje u kojima se prikazivao. U to vreme u mnogim zemljama postojala je cenzura, pa je Sajmon Templar morao da bude u svakom pogledu uzoran junak”, podsetio je slavni glumac i dodao:

„Samim tim, Templar bi išao na fer borbu i završio bi sa bolnim udarcem u međunožju”, zaključio je glumac koji je glumio Sveca od 1962. do 1969, a Džejmsa Bonda od 1973. do 1985. godine.

 

Prvi put se pojavio u ulozi tajnog agenta 007 u filmu „Živi i pusti druge da umru”, da bi potom postao najdugovečniji Džejms Bond u istoriji franšize – sedam puta je reprizirao tu ulogu, poslednji put u filmu „Pogled na ubistvo”.

 

Slavni britanski glumac preminuo je u Švajcarskoj nakon kraće borbe sa rakom. Mnogo vremena posvećivao je humanitarnom radu, a 1991. godine postao je Unicefov ambasador dobre volje.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/getty
Tagovi: Rodzer Mur

Pročitajte još