Sofija  Butela ekskluzivno za "Hello!": Uloga mumije je velika čast

Sofija Butela ekskluzivno za "Hello!": Uloga mumije je velika čast

Autor: | 27/06/2017

0

Na evropskoj premijeri u Londonu otkrila je Biljani Obradović zbog čega je prihvatila ulogu glavnog negativca u rimejku kultnog horora “Mumija”

 

Generacije su odrastale uz kultne horore čiji junaci i danas žive u sećanjima filmskih sladokusaca. “Frankenštajn”, “Drakula” i “Doktor Džekil i mister Hajd” tek su neki od klasika koji su obeležili čitavu epohu kinematografije. Zahvaljujući Aleksu Kurcmanu rimejk je doživela i čuvena “Mumija” iz davne 1932. godine. Reditelj je želeo da vidi kako bi “lik” iz filma koji je obožavao kao dete, monstrum star pet hiljada godina, izgledao danas i kako bi reagovao na nas, ali i mi na njega. Zato je radnja smeštena u moderno doba. Kurcman je pre početka snimanja detaljno proučavao egipatsku tradiciju i mitologiju, a neka lokalna verovanja, kao što je korišćenje žive u borbi protiv zlih duhova, upotrebio je u i svojim pokretnim slikama.

U glavnim ulogama našli su se Tom Kruz i Rasel Krou, dok je Sofiji Buteli poverena uloga mumije. Mlada glumica je zajedno sa režiserom prisustvovala evropskoj premijeri u Londonu. Ovog puta mumija je ženskog pola, jer je Kurcman želeo da svoju verziju osveži i unese nešto drugačije što još nije ispričano. Objasnio je da je zahvaljujući fizionomiji i, pre svega, očima kao ogledalu duše i cele priče, Sofija bila savršen izbor za egipatsku princezu Ahmanet.

- Kada sam dobila ulogu, bila sam veoma uplašena - počinje razgovor za magazin “Hello!” glumica i plesačica poreklom iz Alžira, koju smo gledali u Madoninim, Rijaninim i spotovima Majkla Džeksona, ali i u hit-filmovima “Zvezdane staze: Izvan granica” i “Kraljevska garda”.

Ipak ste pristali da postanete mumija?

- Zapitala sam se da li sam dorasla zadatku da igram kultnog monstruma, koga je tako savršeno tumačio Boris Karlof i koji toliko decenija ima armiju fanova. S druge strane, nisam bila sigurna kako ću igrati nekoga ko plaši i ubija ljude. Zato je moj prvi odgovor bio „ne“. Onda sam sela sa Aleksom koji me je ne samo ohrabrio već je sa mnom podelio oduševljenje što uopšte imamo čast da ponovimo takav klasik. Shvatila sam da je, zapravo, uloga mumije velika čast, i to u filmu u kome se pojavljuju samo dva važna ženska lika.

S obzirom na vaše poreklo, da li ste članovima ekipe možda davali smernice, odali neke tajne i verovanja?

- Bilo mi je važno da svaka scena ima smisla, da shvatimo njeno istorijsko značenje ili, pak, motiv nekog ubistva. Kada smo radili scenu borbe u „Krstaškoj sobi“, nisam htela tek tako da “ubijem” tu osobu. Ahmanet, ćerka faraona, to je učinila tako što je magijskim rečima opila žrtvu. Želela sam da upoznam njen život, kao i rituale koje možete da vidite u filmu.

Na premijeri "Mumije" crvenim tepihom prošetala je sa Tomom Kruzom

Godinama ste kao plesačica pratili Madonu i Majkla Džeksona. Šta ste od naučili od tih velikih zvezda?

- Naučila sam da pokret nije samo igra već i gluma. Oni su me, kao i ostale igrače, posmatrali kroz umetničku prizmu i podsticali na rad i usavršavanje, što mi je kasnije mnogo pomoglo.

Očekuje vas još jedna velika premijera. Igrate u filmu “Atomska plavuša” pored „oskarovke“ Šarliz Teron.

- To je zaista ogromno iskustvo, nešto sasvim drugačije, što će, sigurna sam, publici biti interesantno i zbog pojedinih scena sa Šarliz.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin/Biljana Obradović Guliver/Getty