Preminuo Dejvid Bouvi!

Preminuo Dejvid Bouvi!

Autor: | 11/01/2016

0


Dejvid Bouvi, poznati britanski muzičar, preminuo je u 69. godini, nakon borbe s rakom, potvrdio je njegov zastupnik za Holivud reporter.

- Dejvid Bouvi je umro mirno danas okružen svojom porodicom nakon hrabre borbe sa rakom koja je trajala 18 meseci - objavljeno je u saopštenju na zvaničnim stranicama na društvenim mrežama poznatog kantautora.

Zastupnik je zamolio sve da poštuju privatnost porodice "tokom ovog vremena tuge".


Vest o smrti Dejvida Bouvija potvrdio je i njegov sin Dankan Džons koji je na Tviteru, između ostalog, napisao:

- Veoma mi je žao i tužan sam što mogu da potvrdim da je to tačno.


Podsetimo, britanski rok muzičar proslavio je nedavno svoj 69. rođendan novim albumom "Black Star", posle tri godine pauze.

U četvrtak je, kao najava, pušten video spot za singl "Lazarus", gde pevač leži na bolničkom odelu, u zavojima. Režiju spota potpisao je režiser popularne serije "Breaking Bad", Johan Renck.

U svojoj karijeri, dugoj više od 40 godina, stvarao je rok muziku, soul, hard rok, dens pop, bilo je tu i prizvuka panka i elektronike.

Rođen je kao Dejvid Džouns 8. januara 1947. ali je promenio ime 1966. nakon što je Dejvi Džouns iz grupe "The Monkees" stekao slavu.

Svirao je saksofon i to u nekoliko bendova, a kasnije je potpisao ugovor za Mercury Records za koji je 1969. objavio album “Man of Words, Man of Music” na kom je bio hit “Space Oddity”.

Bouvi je 1972. stvorio alter ego - Zigija Stardasta. Tada je ofarbao kosu u narandžasto i nosio žensku odeću. Album je postao prava senzacija.

Uticajni pevač, tekstopisac i producent eksperimentisao je sa glam rokom, art rokom, soulom, hard rokom, dens muzikom, popom, pankom i elektronikom tokom svoje karijere koja je trajala duže od 40 godina.

Bouvijev umetnički proboj dogodio se 1972. albumom „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars” koji je zvezdu predstavio kao vanzemaljca.

Stapajući britanske i japanske uticaje i rok sa pozorištem, Bouvi je stvorio živopisni androgini alter ego Zigija Stardasta.

Tri godine kasnije postigao je prvi veliki uspeh u Americi singlom “Fame”.

Među njegovim nezaboravnim pesmama bile su “Let’s Dance” iz 1983, “Space Oddity”, “Heroes”, “Changes”, “Under Pressure”, “China Girl”, “Modern Love”, “Rebel, Rebel”, “All the Young Dudes”, “Panic in Detroit”, “Fashion”, “Life on Mars”, “Suffragette City”...

Zbog očiju koje su različito izgledale (posledica školske tuče) i tananog izgleda, Bouvi je bio prirodan izbor za mnoge neobične filmske uloge, a igrao je i vanzemaljca u nadrealnom filmu Nikolasa Rega “The Man Who Fell to Earth” 1976.

Kritičari su bili oduševljeni i njegovom glavnom ulogom u brodvejskom spektaklu iz 1980. “Čovek-slon”.

Bouvi je igrao i u poslednjem filmu Marlen Ditrih “Just a Gigolo” (1978), zatvorenika u Drugom svetskom ratu u “Merry Christmas Mr. Lawrence” 1983 i Pontija Pilata u Skorsezeovom “The Last Temptation of Christ” (1988). U filmu “The Prestige” iz 2006. igrao je Nikolu Teslu.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/Splash hellomagazin
Tagovi: dejvid bouvi