Pet stvari koje sigurno niste znali o Dejvidu Bouviju (video)

Pet stvari koje sigurno niste znali o Dejvidu Bouviju (video)

Autor: | 12/01/2016

0

Teško je bilo da propustite Dejvida Bouvija ako ste živeli na planeti Zemlji, ili pak možda i u svemiru.
Već svima nedostaje, ali on je neko ko je slavu dostigao kao vrlo mlad i koja nikada nije izbledela, a album "Blackstar" objavio je samo nekoliko dana pre smrti.

- Ne znam gde idem odavde, ali obećavam da neće biti dosadno - rekao je David Bowie 1997. na svom koncertu u Madison Square Gardenu kada je punio 50 godina. Iako smo mnogo toga već znali o njemu, postoji nekoliko stvari malo poznate u njegovoj karijeri.

1. Dejvid Bouvi je odbio čast da bude vitez jer je mislio da to besmisleno.

Godine 2000. britanska vlada je ponudila Dejvidu titulu, ali on je ovu počast odbio. Kada je njegov britanski kolega, Mick Jagger prihvatio titulu viteza samo nekoliko meseci ranije Bowie je za Thu Sun rekao: "Nikada ne bih prihvatio tako nešto. Zaista ne znam čemu to služi. Nisam tome posvetio svoj život."
Nekoliko godina kasnije, 2003, Bouvi odbio čak veću titulu od Kraljice.

2. Neko je jednom bacio lizalicu na Bouvija dok je bio na bini. Ona se zalepila za njegovo oko i tako groteskno visila, ali je on nastavio da svira.

To se desilo na nastupu u Oslu tokom turneje 2004. godine. Verovatno obožavatelj/ka nije imala nameru da uvredi Bouvija već da iskaže divljenje (Norvežani imaju naziv za lizalicu "ljubav na štapiću" ali i dalje je ovaj incident prinudio Dejvida da prestane da svira nakon treće pesme, prenosi MTV.rs.

Šaleći se u besu, Bouvi je nazvao osobu "jezivom" i "kretenom", ali je onda dodao da sada "mora da uradi još duži koncert" - što su svi pozdravili.

Bouvi inače nije imao sreće sa očima. Tokom tuče oko devojke u 14. godini je dobio jak udarac što je izazvalo uvećanje desne zenice i to mu je ostalo do kraja života. Ovo stanje - anisokorija objašnjava i različitu boju očiju.

3. U 17 godini, pre nego što mu je muzička karijera napredovala, on je dao intervju za BBC povodom osnivanja Drzuštva za prevenciju nasilja nad dugokosim muškarcima.

via GIPHY

- Mislim da svi volimo dugu kosu i ne vidimo zašto bi neki ljudi bili progonjeni zbog toga - rekao je Bouvi u emisiji "Tonight" na BBC-ju 1964. godine.

Ovaj segment je očigledno bio šaljiv, ali je Bouvi zadržao ozbiljan izraz lica: "Mislim da smo svi tolerantni. Ali u poslednje dve godine dobacuju nam komentare poput 'Draga', 'Mogu li da ti ponesem torbu'".

4. Sleš je jednom pronašao svoju majku u krevetu sa Bouvijem. I to je samo jedna od mnogobrojnih legendi  o njegovoj seksualnoj prošlosti.

Gitarista benda Guns N' Roses je sin Ole Hudson, nekadašnje stilistkinje i Bouvijeve ljubavnice. Slash se 2012. prisećao kako je njegova mama radila sa Bouvijem, pa su počeli da se viđaju, a gitarista je slučajno prisustvovao jednom takvom trenutku.

"Uvek je bio tu - stalno su bili zajedno. Jednom sam ih uhvatio gole. Svašta se tu dešavalo, ali ja još nisam shvatao. Kada se setim toga, znam tačno šta se dešavalo. Kada samo pomislim na tu, kombinacija, mogu da mislim koliko je uvrnuta bila."

Ovo je bilo daleko od Bouvijevog najluđeg iskustva. Kako je Vendi Li napisala u svojoj knjizi "Bowie", neke od najupečatljivijih scena iz Bouvijevog života su bile redovne orgije u kući njegove prve žene Endži.

Ove orgije dešavale su se u krevetu "The Pit" - ogromnom ležaju oivičenom krznom. Džeger je bio jedan od gostiju na ovim večerima.

via GIPHY

Bowie je takođe rekao jednom prilikom da su se on i Angie upoznali jer su "bili u istoj ekipi" ljubavnika.

5. Bouvi je pomagao u rušenju Berlinskog zida.

Većina Bouvijevih fanova zna za berlinski period u kasnim 70-tim, kada je snimio kultni album "Low" odakle je pesma "Heroes". Reči naslovne pesme ukazuju na dvoje ljubavnika koji se prvi put sreću kod Berlinskog zida.

Godine 1987. Bowie se vratio u Berlin da bi svirao na koncertu u Zapadnom Berlinu i to blizu zida da bi i oni sa druge strane mogli da ga čuju. Nasilne demonstracije su izbili zbog kocerta. Samo nedelju dana kasnije Ronald Regan, predsednik Sjedinjenih Država je rekao sovjetskom lideru Mihailu Gorbačevu da "sruši taj zid".

Ubrzo nakon što je objavljena vest o smrti Dejvida Bouvija, Nemačka ambasada je tvitovala da zahvaljuje Bouviju za ulogu u rušenju zida.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/splash
Tagovi: dejvid bouvi