Meril Strip: Kako se kalila najveća glumica današnjice

Meril Strip: Kako se kalila najveća glumica današnjice

Autor: | 11/04/2016

0

Obarala je sopstvene rekorde i nema joj ravne u filmskom svetu. Ipak, najveća glumica današnjice i majka četvoro dece najsrećnija je kad stigne na svoj ranč gde uzgaja organsku hranu, daleko od Holivuda i kamera.

Meril Strip bi bila nominovana za Oskara čak i ako bi samo pročitala telefonski imenik, našalili se prošle godine pred dodelu Oskara, kada se slavna glumica devetnaesti put našla u trci za najprestižniju filmsku nagradu, oborivši rekord koji je sama postavila. I to za ulogu veštice.

Neprikosnoveni holivudski matrijarh sa neverovatnom lakoćom se kreće između svih mogućih žanrova koji postoje u sedmoj umetnosti, i poslednjih decenija joj nema ravne na svetu. Ona je, bez sumnje, najveća glumica današnjice i jedna od najboljih koja je ikad stala pred kamere.

Gledano iz ugla „za sva vremena“, bolja od nje samo je Ketrin Hepbern, koja je osvojila četiri Oskara. Meril ima tri. Za sada. U njenom slučaju, sasvim je realno očekivati da će pre ili kasnije ponovo nadmašiti sebe.

Pripremajući se za melodramu "Avgust u okrugu Osejdž" morala je bukvalno da se opija, ali i da propuši. Svojevremeno je zbog "Sofijinog izbora" naučila poljski samo da bi što bolje govorila engleski sa slovenskim akcentom. Zbog mjuzikla „Mama mia“ uzimala je časove pevanja, a mesecima se vredno pripremala i za Margaret Tačer, koja joj je pre dve godine donela trećeg zlatnog dečka.

- Betmen?! Mogu ja i to! Ne plašim se nijedne uloge. Štaviše, smatram da naša glumačka lestvica nije konačna i da moramo stalno da učimo kako bismo saznali dokle možemo da dobacimo. Zbog „čelične lejdi“ sam insistirala na šminki koja me je činila mnogo starijom, jer sam smatrala da nije bilo dovoljno samo pričati savršenim britanskim akcentom. Jedna od nekad najmoćnijih žena sveta bila mi je veliki izazov, između ostalog i zbog toga što potičem iz Nju Džerzija, u kojem sam tokom cele mladosti morala da se dokazujem kako bi me prihvatili u prilično čudnom okruženju. Iskustvo iz vremena kada sam kao jedna od šezdeset devojaka među šest hiljada muških studenata pohađala koledž pomoglo mi je da shvatim Tačerkin status autsajdera u politici, koja je pre nje bila rezervisana isključivo za muškarce. Ona je među prvima postavila pitanje ko je u stvari jači pol. Ja sam četiri puta prolazila kroz porođajne muke i niko ne može da me ubedi da bi muškarac to lako preživeo – objašnjava duhovita Meril, kojoj na holivudsku crtu po broju besprekornih uloga može da izađe još samo Džek Nikolson.

A pre nešto više od četrdeset godina, kada je tek počela da krči svoj put u Holivudu i živela kao ostali svet, bila je odbijena na audiciji za “King Konga” jer su autori smatrali da je – previše ružna.

- Stajala sam ispred producenta Dina de Laurentisa, koji me je gledao i na italijanskom upitao svog sina: “Zašto si mi doveo ovu ružnu devojku?” Međutim, ja sam razumela šta je rekao. Mogao je to da bude presudan životni trenutak koji bi mi ubio sve snove i veru u sebe, koji bi me odvratio od želje da postanem glumica. Ali, duboko sam udahnula i odgovorila: “Žao mi je što smatrate da nisam dovoljno lepa da bih igrala u vašem filmu. Ali, vaše mišljenje je tek jedno u moru sastavljenom od milion drugih mišljenja, i zato ću potražiti neke prijatnije plime”.

Ulogu u De Laurentisovom “King Kongu” dobila je Džesika Lang. Meril je u međuvremenu dokazala da nije sve u lepoti.

I dok karijere većine njenih kolega s godinama završe u slepim ulicama, pa su mnogi od njih, bez obzira na to koliko sjajni bili, ulaskom u pedesete osuđeni uglavnom na epizodne role, maestralna filmska zvezda potvrđuje da postoje izuzeci od pravila.

- Nije lako opstati u šou-biznisu, gde je starosna diskriminacija veoma izražena. Imam šezdeset šest godina i četvoro dece, lepu karijeru i divan porodični život, ali za razliku od mnogih mlađih koleginica, mogu da se pohvalim da za mene još uvek ima dobrih poslovnih ponuda. Danas mladi neće da uče, misle da je dovoljno što su stigli do filmskog studija. Kad shvate da čovek mora da uči dok je živ, obično bude kasno.

Dvadeset sedam nominacija za Zlatni globus i osam osvojenih, što je takođe rekord, tek su delić priznanja koja je do sada osvojila, a ujedno je i najmlađa glumica u istoriji koja je dobila nagradu za životno delo od američke Akademije. Međutim, nedavno je priznala da bi neke stvari drugačije uradila kada bi mogla da vrati vreme.

- Bilo je mnogo pogrešnih koraka, ali sada je kasno da žalim jer ne mogu apsolutno ništa da promenim. Sve je to normalno, sve ovo je samo jedna velika igra bez kraja. Često sam rizikovala i na neke poteze se odlučivala bez previše razmišljanja, posebno kada je moja porodica bila u pitanju. Znaću da li sam bila u pravu tek kada moja deca budu imala decu. Važno je uspostaviti ravnotežu između posla i onog što nam je najvažnije, staviti znak jednakosti između te dve vatre, ali i raditi na tome da one konstantno gore. Pristajala sam na kompomise zbog obe strane svog života, pravila ustupke, naizmenično se žrtvovala... Neke dobre uloge sam morala da odbijem kako bih bila sa decom u trenucima kada sam im bila najpotrebnija, ali često su i oni trpeli zbog mojih ambicija. Zato sam, kao pravi ekonom, isplanirala svoje vreme, da niko od nas ne bi ostao oštećen. Dakle, šest meseci snimam, ostalih pola godine živim. U punom smislu te reči. Sa porodicom, u miru i realnom svetu, daleko od Holivuda i medija. Zahvalna sam što sam živa i zdrava – kaže čuvena glumica, koja je u više od šezdeset ostvarenja igrala mnoge snažne ličnosti. Ipak, najveću inspiraciju nije pronalazila u onim poznatim, već u ženama iz svog najbližeg okruženja.

- Majka mi je bila najveći uzor. I moja baka. Obe su bile veoma jake osobe, samosvesne i odlučne. I možda najvažnije od svega, trudile su se da uživaju u životu, čak i u užasno teškim trenucima. Shvatile su da ne treba čekati dobre karte, već igrati onima koje su nam podeljene. Na svu sreću, to sam od njih naučila još kao devojčica, i verujem da su ti stavovi bili presudni za sav uspeh koji sam postigla.

Sa vajarom Donom Gamerom proslavila je četiri decenije ljubavi. Žive u porodičnoj kući na jezeru u Konektikatu, a na velikom imanju uzgajaju organsku hranu. Njen hobi je baštovanstvo, ali i, kako u šali kaže, zdrav način života, na koji sve češće ljudima skreće pažnju.

Deca su posle koledža krenula svako svojim stopama. Ponosna je na kćerke Mejmi i Grejs, koje su nastavile njenim glumačkim koracima. Najmlađa Luiz rešila je da zaplovi vodama modelinga, a sin Henri je priznati muzičar.

Iako se svojski trudila da porodicu drži što dalje od radoznalih očiju javnosti, svesna je da nije nimalo lako biti dete jedne Meril Strip, žene koja u sedmoj umetnosti važi za meru kvaliteta i kojoj su čak i Oskari postali tesni.

I sama zbija šale na sopstveni račun zbog broja nominacija, dok mnogi filmski znalci s pravom smatraju da bi trebalo stvoriti neku nagradu koja bi nosila ime najveće žive glumice. Njenom savršenstvu u prilog ide i činjenica da se nikada nije našla u bilo kakvom skandalu ili trač rubrikama.

- Nije lako biti glumac, nemojte da vas zavaraju slava i raskoš oko nas. Trudila sam se da, uprkos svemu tome, ostanem među takozvanim običnim svetom. Da sama idem u prodavnicu po namirnice ili deci na roditeljske sastanke. Moji najbliži prijatelji se bave normalnim, ljudskim profesijama, i jednako su talentovani u onom što rade, energični su i vredni. U početku mi nije bilo drago što su deca poželela da se bave istim poslom, ali – nisu baš imala mnogo izbora, zar ne? Celog života me gledaju na velikom ekranu, posmatraju kako se spremam za uloge i, koliko god da sam pokušavala da ih zaštitim, nisu mogli da pobegnu od šou biznisa. Samo se nadam da im moje ime neće predstavljati teret kad počnu da ozbiljno grade sopstvene karijere – iskrena je holivudska legenda, koja bi već na nekoj sledećoj dodeli Oskara vrlo lako mogla da izjednači rekord sa Ketrin Hepbern i ponovo se upiše u istoriju.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver/Getty, Promo
Tagovi: meril strip