Kejt Mos: Lice koje može sve

Kejt Mos: Lice koje može sve

Autor: | 13/04/2016

0

Nazivaju je lošom devojkom modne scene, skandal majstoricom kojoj nije stran nijedan porok, ikonom ulične elegancije koja nikad neće postati dama za primer jer živi divljim rokenrol životom... Nije ni najlepša, ni najzgodnija, ni najsavršenija, ali niko ne može da ospori činjenicu da je Kejt Mos neprikosnovena trendseterka i da bez nje moda 21. veka sigurno ne bi bila toliko uticajna industrija. U svojim četrdesetima, čuvena britanska mršavica i kraljica transformacije još uvek je večna inspiracija najvećim kreatorima današnjice i urednicima koji ne žale novac kako bi je videli na naslovnim stranama ili u editorijalima. Jer, njeno lice može sve. I ona može sve... Da u isto vreme bude graciozna i bestidno poročna. Da bude obavezan gost svake urnebesne žurke na planeti. Da je slikaju i kao ikonu stila i kao modnu katastrofu i kao klošarku, a da i jedno i drugo i treće debelo naplati. Sve u vezi sa Kejt Mos je dobitna kombinacija.

Prošlo je četvrt stoleća otkako je zakoračila u svet o kojem maštaju mnoge devojke, ali koji još kako ume da bude surov i da uništava snove, često i razum. Kejt se veoma mlada našla u toj mašineriji, a supermodel je postala kada je imala svega sedamnaest godina. O njenoj karijeri mnogi su pisali, čak i poznati fotografi poput Marija Testina, no biografija pod naslovom "Knjiga o Kejt Mos" mnogo je više od njenih najznačajnijih slika. Pre svega zbog toga što ju je izdao Džeferson Hak, urednik časopisa "Dejzd end konfjuzd", bivši dečko slavne manekenke i otac njene kćerke Lile Grejs. U knjizi, za koju je snimila čak osam različitih naslovnih strana, između ostalog je otkrila kako je kao početnica mislila da će umreti svaki put kada je morala da obnaži grudi. Priznala je i da je doživljavala nervne slomove zbog pritiska nimalo lakog posla.

- Već kao šesnaestogodišnjakinja živela sam između Milana, Pariza i Njujorka. Drugarice su mi zavidele, a ja sam mislila kako bi bilo divno da bar na trenutak zamenim mesto s njima i, umesto o pistama i revijama, razmišljam o bežanju iz škole. No, dobro sam znala šta je moj posao i bila sam svesna da moram da odradim sve što se od mene traži. Samo sa tom idejom uspevala sam da snimim fotografije u toplesu. Mrzela sam svoje grudi jer sam bila ravna kao daska. Ne volim slikanje. To mi je strašno. Sve vreme trepćem jer imam Turetov sindrom, odnosno neurološki poremećaj koji se manifestuje tikovima i nesvesnim pokretima. Veliki problem za poziranje - objašnjava Kejt.

Manekenka, čije je neobično lice krasilo brojne naslovnice prestižnih magazina, govorila je i o vremenu kada se osećala, kako je rekla, demoralisano i gladno. Nerado se seća 1992. godine i kampanje za donji veš Kalvina Klajna, iako joj je snimanje sa čuvenim fotografom Herbom Ricom i Markom Volbergom poslužilo kao odskočna daska.

- Osećala sam veliki pritisak kada su mi rekli da moram da opkoračim tog dečka. Nije mi se to sviđalo. Nakon snimanja nisam mogla dve nedelje da ustanem iz kreveta. Mislila sam da ću umreti. U svetu mode niko ne misli na vaše psihičko stanje. Ne štede vas ni fotografi ni stilisti, niko. Neopisivi stres za devojčicu u pubertetu – priznaje jedan od najskupljih, najtraženijih i najkontroverznijih modela svih vremena.

Kao jednu od lošijih epizoda u bogatoj karijeri navodi i poziranje za magazin Fejs. Imala je samo petnaest godina kada je morala da gola stane pred kamere.

- Danas mi je čudno i nekako bizarno kad od devojčica traže da se skinu. Ali, tada je važilo prećutno pravilo: ili ćeš da se skineš, ili te više nećemo zvati. Kratko i jasno. Zaključala bih se u toalet i plakala. Potom bih izašla i odradila posao kao da se ništa nije dogodilo i kao da uživam kao nikad do tad.

Demantovala je tvrdnje da je uzimala drogu u vreme kada je počinjala karijeru. Istakla je da nikad nije imala problema sa anoreksijom, iako se čini da je istina negde tamo.

- Bila sam premršava, no to je bila posledica napornog rada i neprestanih angažmana. Kući bih stizala kasno uveče, a moj frižider bio je prazan. Ujutro sam morala na posao, a hrane i dalje nije bilo. Noćne more! Bile su to godine i godine plakanja – rekla je Kejt, koja se udala za gitaristu Džejmija Hinsa nakon pet godina zabavljanja.

Danas živi u londonskom Hajgejtu sa suprugom i kćerkom. Nekadašnju razuzdanost zamenio je miran porodični život, a divlji noćni izlasci i zabave svedeni su na minimum. Naravno, još uvek voli da popije po koju. O njenim ispadima u javnosti pričalo se više nego o profesionalnim uspesima. A u tom domenu, jedina dostojna konkurencija bila bi joj koleginica Naomi Kempbel, koja ima zlatnu medalju u bacanju telefona na asistentkinje. S druge strane, Kejt bi sigurno pala na doping testu.

Priča o Ketrin En Mos jedna je od onih klasičnih tema o putu od trnja do zvezda. Rođena je u januaru 1974. godine, u Krojdonu, radničkom predgrađu britanske prestonice. Svoj neobičan izgled – istaknute visoke jagodice i široko razmaknute oči – duguje majci Lindi. Od nje je nasledila i sklonost ka lošim momcima. Od oca je, pak, nasledila radnu etiku. Roditelji su se brzo razveli, a Kejt se sa majkom selila od jednog do drugog kraja Londona. Za školu nije previše marila.

- Najdraži predmeti bili su mi engleski jezik i drama, jer na tim časovima ništa nismo radili. Nisam bila baš omiljena u školi, jer sam uglavnom bila zločesta prema vršnjacima. Roditelji su mi dopuštali da radim sve što želim, čak sam pred njima pušila i pila.

Kejt sa Naomi Kembel i Mariom Testinom

Prisetila se i romanse sa Džonijem Depom, polovinom devedesetih. Raskid veridbe sa popularnim glumcem teško joj je pao jer je, kako kaže, izgubila nekoga kome je uvek mogla da veruje. Trebalo joj je nekoliko godina da ga preboli. Bila je u vezi sa Bilijem Zejnom, Lenijem Krevicom, Šonom Penom, a problemi sa kokainom počeli su kada je upoznala problematičnog muzičara Pita Doertija. Prodefilovala je kroz krevete mnogih slavnih prijatelja, poput Džuda Loua i Sejdi Frost, a histerisala je od ljubomore kada su je ljubavnice varale. Sa Naomi Kembel i Kortni Lav delila je i drogu i krevet.

S petnaest godina nosila je svoju prvu reviju igrajući se Lolite za Džona Galijana. Skinula se za Klajnov parfem "Obsession", a slavni dizajner tada je izjavio da je Kejt Mos simbol nove generacije. Bila je sušta suprotnost neprevaziđenim supermodelima koji su tada bili na vrhuncu slave, poput bujne Sindi Kraford, platinaste Klaudije Šifer ili Naomi čiji je svaki delić tela pucao od seksepila, no osvojila je kreatore i modne znalce svojom neobičnom pojavom i androginim izgledom. Iako relativno niska za manekenku, godinama je samouvereno koračala pistama.

Ljubimica modnog sveta postala je i najkontroverznije lice ranih devedesetih, pre svega zbog naglašenog kokain šika koji je postao njen zaštitni znak. U novembru 1998. način života doveo ju je u londonsku kliniku, u kojoj je završila zbog iscrpljenosti. Kada se oporavila, izjavila je kako se cele prethodne decenije nije treznila:

- Bila sam ubeđena da nema ničeg lošeg u tome. Svi smo se opijali na žurkama. Mislila sam da se dobro zabavljam, kao što i jesam. Ali, otišlo je predaleko. Više ništa nije bilo normalno. Osećala sam da me sve iscrpljuje... Na greškama se uči.

Iako su mnogi pomislili da je to bio kraj njenog puta, Kejt je nakon rehabilitacije potpisala osam godina dug ugovor s Klajnom i ponovo postala nedodirljiva. Kreirala je i kolekciju za Top šop. A onda je usledila faza kokain Kejt, kada je na naslovnoj strani tabloida Dejli miror paparacima pozirala dok šmrče beli prah.

- Uzimala sam kokain svakih pet minuta. Posle nekog vremena gubila sam kontrolu i bukvalno trpala drogu u nos. Tada sam mislila da sam na krovu sveta – otkriva ikona britanske mode.

Kejt sa Ričardom Brensonom

Izgubila je skupocene ugovore sa moćnim kompanijama, ali je uspela da se oporavi i krenula dalje. Danas rado govori o svojoj prošlosti. Priznala je da na drogu potrošila na stotine hiljada funti. I to su tek neke od pikanterija iz životne sage opisane u knjizi koja joj je donela čitavo malo bogatstvo jer su u njoj otkrivene razne stvari o kojima nikad ranije nije pričala. U međuvremenu, planira da suprugom Džejmijem proširi porodicu jer želi mnogo dece. Luckasti par u svojoj vili otvorio je i kafić za prijatelje. Često im u goste dolaze Džordž Majkl, Danijel Krejg, Stela Mekartni. A na žurkama koje pravi Kejt Mos nikada ne može da bude dosadno.

 

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver/Getty Images, Guliver/Splash News
Tagovi: kejt mos