Jedan je Muhamed Ali, ostali su bokseri

Jedan je Muhamed Ali, ostali su bokseri

Autor: | 04/06/2016

0

Usponi, padovi i brojne dileme tokom bogate karijere, obeležene velikim borbama i hrabrim društvenim angažmanima, uzdizanja u nebesa, ali i osporavanja – sve ove kockice čine mozaik koji obrazuje portret najvećeg i najekstravagantijeg boksera svih vremena, junaka mnogih generacija i žive legende kojom se ponose svi Amerikanci, bez obzira na boju kože i status u društvu – Muhameda Alija. Veliki šampion juče je odigrao svoj poslednji meč, ali u besmrtne su upisao već kada je prvi put ušao u ring.

- Imam Parkinsonovu bolest. Da sam i dalje zdrav, da mi ne drhte ruke, ljudi bi me se plašili. Sada me žale. Sada znaju da sam ljudsko biće, kao i oni – rekao je jednom prilikom.

Svojevremeno, kretao se kao leptir, a napadao kao osa. Nije mu bilo dostojnog rivala, ni u bokserskim rukavicama, ni u ponašanju. Da ga nije slomila bolest, nastala kao posledica primljenih udaraca, bio bi mu dovoljan samo pogled da ulije strah u kosti.

Kasijus Klej je rođen 17. januara 1942. godine u Kentakiju. Boksom je počeo da se bavi na čudan način. Ukraden mu je bicikl, a policajac kome je prijavio krađu pozvao ga je da trenira u lokalnom klubu. Imao je samo 12 godina, ali s obzirom na brzo napredovanje, brigu o njemu preuzeli su najbolji treneri. Do svoje osamnaeste već je imao 100 pobeda u 108 mečeva. Na Olimpijadi u Rimu 1960. godine osvojio je zlatnu medalju u poluteškoj kategoriji. Uskoro je prešao u profesionalne vode i već sa 22 godine pobedio tadašnjeg svetskog šampiona, Sonija Listona. Ostalo je istorija.

Javnost nije intrigirao samo u ringu, već i kontroverznim izjavama i nastupima u medijima. Isticao se i neprestanom borbom protiv rasizma. Jednom prilikom je bacio olimpijsku medalju u reku, u znak protesta zbog diskriminacije crnaca u Americi. Iz istog razloga prešao je u islam, dobivši novo ime – Muhamed Ali, što je izazvalo nove antipatije sunarodnika. Kada je odbio da ode u rat u Vijetnamu, oduzeta mu je bokserska dozvola i osuđen je na pet godina zatvora.

Povratak u ring nije ga proslavio. Njegovo mesto u međuvremenu je zauzeto. Dva puta je poražen od Džoa Frejzijera, ali je kasnije pobedio Džordža Formana. Ponovo se povukao, ali je bio primoran na novi comeback zbog nedostatka novca. No, taj poslednji pokušaj doneo mu je samo poraze i narušeno zdravlje. Ima devetoro dece iz četiri braka. Kći Lejla nasledila je ljubav prema boksu i odavno niže zavidne uspehe u tom sportu.

Iako su mnogi negodovali zbog nekih njegovih poteza u životu, više je nego sigurno da taj stil i harizma neće biti nadmašeni ni u ovom veku. Jer, jedan je Muhamed Ali. Ostali su bokseri.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić guliver/gettyimages/splash/facebook/Muhammad Ali
Tagovi: Muhamed Ali