Odlazak legende: Preminuo Kemal Monteno

Odlazak legende: Preminuo Kemal Monteno

Autor: | 21/01/2015

0

Legendarni pevač Kemal Monteno preminuo je danas u 11 časova. Informaciju o smrti popularnog pevača potvrdio je Zlatko Giljević iz zagrebačke bolnice u kojoj je legendarni kantautor preminuo, piše hrvatski portal "24.sata".
Kemal Monteno je najpoznatiji bosanskohercegovački kantautor i najveći šansonjer, te jedan od najpoznatijih muzičara na području bivše Jugoslavije.
Rođen je 1948 u Sarajevu, gde u drugoj polovini 60-ih godina prošlog veka počinje i svoju bogatu i uspešnu karijeru, i to nastupom na festivalu "Vaš šlager sezone" 1967. godine. Od tada je miljenik festivalske publike u Sarajevu, gde redovno odnosi prve nagrade kao izvođač, autor muzike i teksta. Za "Šlager sezone" nastale su neke od njegovih najlepših šansona, a krajem 70-ih tu su izvedene i njegove najlepše pesme gradu i domovini, svojevrsne himne "Sarajevo, ljubavi moja" (1976) i "Zemljo moja" (1977).
Montena je odlikovao poseban lirski, romantičarski muzički izraz, u kojem su na jedinstven način objedinjeni motivi bosanske sevdalinke sa mediteranskim šarmom italijanske kancone. Njegovi su tekstovi iskrena ispovest pesnika koji je okusio život i ljubavnu bol, te ih na svojstven način pretapa u pitku pesmu jasnog i jednostavnog izraza. Iako se glavni, ljubavni motiv pojavljuje još od prve kompozicije, on se, ipak, nikad ne ponavlja u svojim šansona, već isti motiv spretno varira na mnoštvo različitih načina. Utopljene u harmonični kostim melodije, koja ne robuje turobnoj balkanskoj tradiciji, već se okreće raspevanom Mediteranu i još više, pokatkad setnoj, italijanskoj kanconi, nalik onoj sa Festivala San Remo.
Kemal Monteno stvario je jedinstven muzički izraz, kojem nema premca na teritoriji cele bivše Jugoslavije. Njegove su pesme himna večitoj ljubavi, čak i onda kad stihovi govore da je svemu kraj.
U toku svoje bogate muzičke karijere kantautora, Monteno je stvorio ne samo vlastiti muzički potpis na domaćoj zabavnomuzičkoj sceni, već je svojim pesmama doprineo i uspehu svojih kolega pevača i prijatelja. U toj muzičkoj saradnji sa zvučnim imenima kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Mahir Paloš, Neda Ukraden, Ismeta Krvavac, Dražen Žerić i drugi, Monteno nije gledao vlastitu korist, već svojevrstan način druženja sa svojim prijateljima.
Kemo, kako su ga oslovljavali njegovi prijatelji, je tokom 90-ih godina sa istim kolegama izvođačima snimio i niz dueta, te su mu se za mikrofonom pridružili i Rade Šerbedžija, Boris Novković, Fuad Backović Deen, Danijela Martinović, Maja Odžaklijevska i drugi.
Kemal Monteno preminuo je u 67. godini nakon duge i teške bolesti. Muzičar je nedavno hitno hospitalizovan. Na intenzivnom odeljenju zagrebačkog KBC-a "Rebro" bio je na respiratoru, ali, nažalost, nije imao dovoljno snage da preživi. Bakterija mu je ušla u krv i u 11 sati preminuo je od sepse.
Sarajevski pevač godinama se borio s dijabetesom zbog čega su mu stradali bubrezi. Nakon tri godine odlazaka na dijalizu, krajem prošle godine izvršena mu je transplantacija bubrega. Dve godine pre transplantacije bubrega, zbog problema sa srcem ugradili su mu srčanu premosnicu. Uprkos problemima sa zdravljem redovno je nastupao.
U ponedeljak 12. januara pušten je na kućnu negu. Neki portali tada su objavili da je preminuo, a Kemala je to nasmejalo.
- Smejao sam se kao lud, jer kažu da onaj kojeg živog proglase mrtvim živi 100 godina, a meni je ovo treći put - rekao je tada. Tešio je prijatelje i govorio im da je živ i zdrav i da će sve biti u redu. Poslednje dane svog života proveo je s porodicom.

Autor: Life Content
Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti