Toni Cetinski s nestrpljenjem čeka dan kada će se ponovo ostvariti u ulozi oca

Toni Cetinski s nestrpljenjem čeka dan kada će se ponovo ostvariti u ulozi oca

Autor: | 02/07/2015

0


U susret velikom koncertu, koji će u avgustu održati u rodnoj Puli, kada će obeležiti dve i po decenije uspešne karijere, jedan od najpopularnijih muških vokala u regionu Toni Cetinski nedavno je predstavio novu pesmu. Kompozicija "Mesečar" "preti" da bude uvrštena u neki od narednih "the best of" albuma, a talentovani muzičar kaže da ova pesma na najbolji način oslikava trenutni period njegovog života. Sa željom da proslava jubilarnih dvadeset pet godina karijere bude obeležena najspektakularnijim koncertom do sada, Cetinski je odlučio da u organizaciju uključi i nove, bliske saradnike, koji u ovaj projekat pre svega ulažu iskrene emocije. Pošto je poslednjeg dana maja zakoračio u četrdeset sedmu godinu, proslavljeni kantautor za "Hello!" rezimira utiske sa muzičkog puta, kojim je osamdesetih godina odlučio da krene.

Uz podršku i ljubav supruge Dubravke, sa kojom je u januaru prošle godine izgovorio sudbonosno "da", tvrdi da izazove sa kojima se zajedno susreću i ne primećuje. Sa ponosom i očinskom podrškom govori o sedamnaestogodišnjem sinu Kristijanu, koji je prošle godine upisao studije dizajna u Nemačkoj, ali na pitanja o najmlađem članu porodice, šestogodišnjoj kćerki Pii, dosledno ostaje škrt na rečima. Dok mašta o danu kada će po treći put postati otac i krunisati bračnu idilu sa sadašnjom suprugom, pevač kaže da će to, kada se desi, za njega sigurno biti mnogo zrelije iskustvo.

Ove godine slavite dvadeset pet godina karijere. Jeste li na početku svog puta maštali o ovakvom jubileju?

- Naravno da sam maštao, ali moram da priznam da rezultati rada često znaju da me iznenade, a postoji mnogo toga što se nisam ni usudio da sanjam. Gotovo sam siguran da je to potvrda moje rečenice kako nisam ja odabrao muziku, nego ona mene.

Kako ćete proslaviti taj jubilej?
- U predivnom ambijentu pulske "Arene" 11. avgusta održaćemo koncert. Prvi put sam uključen u rad nasvom projektu, od najmanjeg organizacijskog zadatka do najzahtevnijih stvari. U potpunosti sam involviran i mnogo mi je stalo da DVD i CD pod nazivom "Live 25 godina sa vama", koji će se te večeri snimati u rodnoj Puli, budu još jedan pomak u mojoj karijeri. I u produkcijskom i u muzičko-scenskom smislu. Kao jedna bajkovita pričao mom postanku i opstanku ovih prvih dvadeset pet godina.

Imate li adekvatnu podršku saradnika?
- Jako sam ponosan na sve svoje saradnike, ali u ovaj projekat sam uključio i neke nove ljude, svoje prijatelje iz detinjstva, kao i školske prijatelje koji su takođe sa mnogo emocija ušli u celu ovu priču. To me ispunjava iznutra. Srce mi je mesecima veliko kao kuća i ne mogu da opišem taj osećaj. Kulminacija nas tek očekuje, na pozornici.


Koji trenutak u dosadašnjoj karijeri pamtite kao najveličanstveniji?
- Saradnje sa operskim legendama, pre svega Hoseom Karerasom, kao i saradnja sa Majklom Boltonom imaju svoj sjaj, ali ništa nije toliko veličanstveno kao kada znaš da imaš veliku podršku kod kuće. Na domaćem terenu mi je najveličanstvenije. Toliku ljubav i podršku na koncertima ne mogu da uporedim ni sa čim i nikada neću moći dovoljno da zahvalim svima koji sa mnom žive moj san.

Jeste li tokom prvih četvrt veka, koliko trajete na sceni, dolazili u situaciju da pokleknete i pomislite da odustanete?
- Naravno da je bilo teških trenutaka, kao i odluka, ali zar to nije sastavni deo život? Očigledno nemam prava da odustanem kada ja to želim. To može samo publika da odredi. Ja sam samo kanal kojim emocije nađu put do duša onih koji to žele da slušaju. Pevaću sve dok mogu da hodam i da dišem. Nećete me se tako lako rešiti.

Šta biste danas rekli Toniju koji je osamdesetih godina krenuo u osvajanje muzičkog neba?
- Ako nemaš živaca ni snage da radiš petnaest godina, kako bi tek tada mogao da počneš ozbiljno da osećaš veće rezultate, onda odmah odustani. Za sebe bih imao mnogo saveta i nikada mi nije bio problem da ih spoznam, ali ne mogu tako olako da delim savete ljudima oko sebe. S druge strane, mogu da poslušam svačiji savet, ali ne znači da ću samo slepo slušati to što mi se kaže.

Koja je najvažnija lekcija koju ste naučili na vašem zvezdanom putu?

- Ne leti i budi vredan života. Budi zvezda u pomaganju i saosećanju prema ljudima oko sebe, ali ne kalkuliši. Slušaj srce, ali ne gasi mozak. Život je pun lekcija, samo čovek treba da zna da ih sebi prizna. Svaki dan ljudi uče, ali pitanje je koliko nauče.

Zračite samopouzdanjem koje emitujete i na bini i u svakodnevnom životu. Da li je oduvek bilo tako ili je bilo perioda kada ste sumnjali u to ko ste, šta ste i za šta ste predodređeni?
- Nisam lik koji bi sumnjao u sebe i u svoju predodređenost, jer ovo ne smatram samo poslom. Niti se kitim ordenima, niti ikada posumnjam da se u nečemu drugome možda ne bih snašao. Čuvam mentalno zdravlje i volim život, bez obzira na to šta nam sve nekada priredi.

Bavite se javnim poslom, zbog čega ste izloženi javnom sudu, a mnogima ste uzor. Opterećuje li vas to ili čak sputava u nekim situacijama?
- Živim svoj život u svakodnevnom kontaktu sa apsolutno svim slojevima društva i ne osećam se sputano ni sa jedne strane. Pomirio sam se sa tim da nemam privatni život, a uz to volim ljude, pa se trudim da nekako sve ispoštujem. Non-stop organizujem stvari tako da postignem što više. Ipak, postoje i trenuci kada jednostavno moraš negde da se izoluješ i da budeš nasamo sa sobom.


Više puta do sada nastupali ste sa sinom Kristijanom, koji je takođe talentovan za muziku. Hoće li vam se i on pridružiti na jubilarnom koncertu ili je njegov put definitivno trasiran u smeru bavljenja dizajnom?
- Šta god on odabere, ja mogu samo da mu budem podrška. Ne brinem se za njega, vredan je on.

Trudite li se da budete njegov životni uzor?
- Ne, naravno. Ne treba tražiti uzore u drugima, nego bitiuzoran prema okolini, a sve ostalo će samo da se složi. Potrebno je da u potpunosti osetite sebe i shvatite šta zaista želite od ovog života. Sada već zvučim poput nekog gurua.

Ne krijete da jedva čekate da po treći put postanete otac. Mislite li da ćete sa trećim detetom biti isti otac kao i sa prvo dvoje ili biste neke stvari voleli da promenite?
- Sigurnoću biti drugačiji, zreliji i sa više vremena koje ću posvetiti detetu.

Nedavno ste proslavili godišnjicu poznanstva sa suprugom Dubravkom, što ste obeležili svečanom večerom i propratnom fotografijom na svom profilu na Instagramu. Da li je večera bilo vaše ili njeno iznenađenje?

- Ona je mene iznenadila večerom, a ja nju cvećem i poljupcima.

Ko se od vas dvoje bolje snalazi u kuhinji?
- Apsolutno Dubravka.

Na vašem repertoaru je pregršt romantičnih pesama. Smatrate li da je romantika glavni začin uspešnog braka ili je po vama to ipak nešto drugo?
- Ima tu svega, od uzajamnog poverenja do romantike.

Čime vas je supruga osvojila?
- Osvojila me je pogledom.

Poslednjeg dana maja proslavili ste rođendan. Kako ste obeležili ovaj dan i šta ste sebi poželeli?
- Poželeo sam sebi da udišem malo više svežeg vazduha, što želim svima, pa smo tog dana bili na planini i uživali u prirodi.

Zbog čega je sjajno biti četrdesetšestogodišnjak?
- Zato što napokon pronađeš smisao života.

Koja pesma vas u ovom životnom trenutku najbolje opisuje?
- Moj novi singl "Mesečar" u ovom trenutku me prilično dobro opisuje.

Piše: Deana Đukić
Foto: Goran Matijašec

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin