Verica Rakočević: U zrelim godinama za lepotu je potrebno mnogo truda i para

Verica Rakočević: U zrelim godinama za lepotu je potrebno mnogo truda i para

Autor: | 16/12/2015

0

U vreme kada estetska hirurgija uzima maha i kada se žene sve teže odupiru tretmanima podmlađivanja koji im drastično menjaju izgled, modna kreatorka Verica Rakočević uspeva da pronađe odličan balans. Poznata dama vešto koristi dostignuća savremene kozmetologije, ali ne preteruje u tome, a nisu joj strani ni dobri stari "narodni recepti" koje rado implementira u svoju svakodnevnu rutinu nege. Iako priznaje da je za lep izgled u zrelim godinama potrebno mnogo truda i novca, prioritet ipak daje unutrašnoj lepoti i ponosno nosi svaku svoju boru.

Koliko na lepotu žene blagotvorno utiču jutarnji komplimenti voljenog muškarca?

- Na lepotu žene najviše utiče njeno samopouzdanje, a ja mislim da su komplimenti nekoga ko vas voli jako dobar stimulans za osećaj opuštenosti. Opuštenost doprinosi i lepoti, tako da samo na taj način kod žene koja ima karakter, stav i inteligenciju, sjaj u očima može da bude pojačan. Svakako je najlepše buđenje uz nekoga ko vas voli i koga volite, a taj neko ima potrebu da vas, čim otvorite oči, poljubi i kaže vam da ste za njega najlepša žena na svetu.

Šta je najbolji, a šta najgori neprijatelj tena u vašim godinama?

- U svim godinama najveći neprijatelji tena su loša ishrana i cigarete, mada moram da priznam da je odlučujući faktor genetika. No, ako genetiku i ponegujete ishranom, vođenjem brige o svojoj koži od najranije mladosti, izbegavanjem preterane šminke i, naravno, ne pušite, rezultati ne mogu da izostanu. Kada se radi o ženama u mojim godinama, tu je potrebnije mnogo više pažnje, vremena i truda, da bi koža zadržala elastičnost, sjaj i lepotu. Naravno, najveća greška žena posle pedesete godine je iluzija da možete vratiti mladost svojoj koži. Veliki trijumf je ako uspete da dostojanstveno nosite poneku boru i da, koliko-toliko, usporite neizbežan proces starenja. Zdrava ishrana, vežbanje, svakodnevna nega uz pomoć dostignuća kozmetologije, poput mezoterapije i vitaminskih koktela, odlični su saveznici.

Kako započinjete, a kako završavate dan?

- Svaki moj dan počinje pilingom od sode bikarbone, sledi nanošenje maske na lice, koja stoji petnaest minuta, pa umivanje lica naizmenično toplom i hladnom vodom. Sledeći korak je stavljanje kapi vitamina C, a zatim nanošenje dnevne kreme. Svake večeri detaljno očistim lice prvo uljem od koščica kajsije, a zatim toniram aktivnim kiseonikom, potom opet sledi vitamin C i noćna krema. Veoma mi je važno da svakog jutra i večeri popijem i po tri kapsule kolagena sa vitaminom C.

Koja dostignuća savremene medicine najradije koristite?

- Već duže vreme sam stalni pacijent klinike "Jana", gde radim mezoterapiju lica, ubacivanje vitaminskih koktela, ali i niti kolagena koje su savršeno "oružje" protiv starenja kože. Zahvaljujući redovnom odlasku i visokoj stručnosti u ovoj klinici, uspevam da starenje svoje kože držim, bar za sada, pod kontrolom.

Ima li tretmana na koje nerado odlazite jer vam ne prijaju, ali su blagotvorni za izgled?

- Stavljanje mezoniti nije baš najprijatniji postupak, ali kada vidite kakvi su rezultati, onda to malo bockanja nije ništa naspram užitka zbog dobrog izgleda.

Postoje li "narodni recepti" kojih se rado pridržavate?

- Već sam spomenula da svakodnevno koristim sodu bikarbonu za piling. Takođe svakog drugog-trećeg dana umivam se pirinčanom vodom i koristim maske od prirodnih sastojaka koje sama pravim.

Koje pravilo nege ste preneli na vaše kćerke?

- Prvo i osnovno čemu sam ih naučila je da nikada ne odu na spavanje dok dobro ne očiste lice. Od pubertetskih dana, i Elena i Milena su prihvatile moj recept da imaju svoju dnevnu i noćnu kremu, kao i da lice pred spavanje uvek mora da bude čisto.

U kojim ženskim ritualima najviše uživate?

- Moj beg iz grada doveo me je do potpuno drugačijeg načina života. Nije samo ženski, ali moj jutarnji ritual trčanja po avalskoj šumi, lagano vežbanje, kao i neizbežan odlazak tri puta nedeljno na masažu zamenili su sate druženja i laganog ćaskanja sa drugaricama. Sada manje vremena provodim sa njima, a dok završim sve ove aktivnosti koje sam nabrojala i obavim poslovne obaveze, kafa i poneki odlazak na ručak vreme je koje mi je ostalo za druženje.

Godine ženama donose mudrost i samopouzdanje, jesu li bore nekada prepreka tome?

- Ko se nosi mišlju da može da ostane večno mlad - u velikoj je zabludi. Uostalom, neprirodno je da sa godinama koje nose iskustvo i lepota proživljenih događaja nemate nijednu boru. One su znak da ste živeli, da je vaš život imao sadržaj i da ste svesni svakog trenutka koji ste proživeli. Ni glatko lice, ni zategnuto telo ne mogu da vam donesu radost koju nose unutrašnja ispunjenost i iskustvo zahvaljujući kojima možete da organizujete sopstvenu sreću.

Da li vas kćerka Elena podstiče da se hranite zdravo i koliko joj to uspeva?

- Moram da priznam da je lepo kada roditelji uče od dece. Ponosna sam na činjenicu da je Elena uspela da na svom duhovnom putu prenese na mene svoja znanja i iskustva i umnogome mi pomogne da sredim svoju neobuzdanu haotičnost.

Svoj kreativni duh izražavali ste i kreacijom parfema, koliko vam je prijao taj posao?

- Rad na parfemu je vrlo inspirativan, naročito kada radite sa vrhunskim stručnjacima koji umeju da vašu emociju pretoče u mirisnu notu. Gospođa Ivona Ostojić, koja živi i radi u Parizu, pomogla je da sve ono što sam osećala i kakav je moj unutrašnji sadržaj prenese kroz mirisne note moja tri parfema. Prvi je bio personalni, drugi lepršav, kao i period u kome je pravljen, a treći opor i jak, kao moje tadašnje stanje.

Imperativ lepote u današnje vreme je sveprisutan i skup trend, koliko je važno ulagati u svoj izgled i gde je granica tome?

- Imperativ bukvalne lepote je važan samo onima čiji su sadržaji prazni. Lepota je relativan pojam i neko je vidi u kompletnoj ličnosti, a neko samo u formi. Svedoci smo nakaradnog izgleda mladih devojaka i degutantnog vapaja za mladošću sredovečnih žena. Plastična hirurgija, koliko je doprinela da se neki fizički nedostaci poprave i koriguju, toliko je nanela zla. Razumna je želja za lepim izgledom, ali ako ne postoji granica šta je lepo, a šta groteskno, onda je ta želja izgubila smisao. Svakako je važno biti negovan, u svim godinama, s tom razlikom što je u zrelijim godinama za to potrebno mnogo više truda i para.

 

Komentari (0)

Loading
Ivana Nikolić Hello!