Daniel Kajmakoski: Pomišljao sam da dignem ruke od muzike

Daniel Kajmakoski: Pomišljao sam da dignem ruke od muzike

Autor: | 28/03/2014

0

Daniel Kajmakoski pobednik je prvog regionalnog takmičenja X factor, organizovanog po licenci najpopularnijeg svetskog muzičkog takmičenja. Talentovani Makedonac, rodom iz Struge, izdvojio se kao favorit već nakon prvog live nastupa, tokom takmičenja je važio za miljenika - kako publike tako i žirija, a u finale je ušao praćen glasinama da će "sto posto pobediti". Iako priznaje da je priželjkivao pobedu, Daniel kaže da je bio spreman i na drugačiji raspored superfinalista, a vest da je najbolji od najboljih dočekao je sa suzama.

Duže vreme pričalo se da ćeš baš ti pobediti.

- I do mene su dolazile te glasine, ali nisam želeo da ih slušam. Takmičenje je bilo fer i pošteno - naravno da se nije znalo ko će pobediti, sve su to bila puka nagađanja. Mnogo sam se iznervirao kada su, uoči finala, neki Makedonci objavili tekst o tome kako se manje-više zna ko će pobediti, a to nisam ja. Šta više, pozvali su ljude da ne glasaju, jer je, navodno, sve namešteno, i nema svrhe slati poruke. To me je totalno izbacilo iz takta.

Iskreno, da li si priželjkivao pobedu?
- U Beograd sam pre nekoliko meseci krenuo sa željom da uradim nešto veliko! Takmičio sam se ja i ranije ali sve se završavalo na komplimentima da sam dobar pevač. Moja karijera se nije pomerala sa mrtve tačke, zbog čega sam bio toliko demoralisan da sam pomišljao da dignem ruke od svega. X faktor sam doživeo kao priliku da na najbolji mogući način završim svoju takmičarsku misiju. Ozbiljno sam pristupio ovom projektu: redovno sam vežbao, odlazio sam ranije na spavanje kako bi bio odmoran za probe, slušao sam savete svog mentora... Dao sam svoj maksimum i uspeh nije izostao!

Kako bi podneo drugo ili treće mesto?

- Bio sam spreman i na tu opciju, zaista. Tamara i Maid su izuzetni pevači, ne bi bilo ništa čudno ni da je pobedio neko od njih dvoje. Šta više, od srca bih im čestitao.

Da li je tokom takmičenja bilo teških momenata, kada si pomišljao da odustaneš?
- Nikad ne odustajem, borim se dok mogu. Kad se već prihvatim nekog posla, idem do kraja – pa kako bude.

Ko ti je prvi čestitao pobedu?
- Ljudi koji su se zatekli na bini, moj mentor Željko Joksimović, a kada sam sišao sa scene prva mi je prišla rediteljka Maja. U opštoj gužvi koja je nastala, moja mama je jedva uspela da se probije kroz publiku kako bi me zagrlila.

Bilo je i suza.

- Kada sam primetio suze u očima mojih roditelja, i sam sam zaplakao. Uvek su bili moj "vetar u leđa", podrška u svemu što radim. Ponosni su i srećni što sam trijumfovao na ovom takmičenju, a meni je drago što sam opravdao njihovo poverenje.

Da li si imao tremu u finalu? Nije mala stvar pevati pred prepunom Arenom.
- Tremu sam imao tokom celog takmičenja, na svakom lajv nastupu, ali ne i u finalu. Za to je najzaslužniji moj mentor, Željko Joksimović, koji mi je pred ulazak u Arenu rekao: "Slušaj dobro, do sada si se takmičio, dokazao si kakav si pevač. Večeras pevaj i uživaj, u finalu si."

Očekuje te snimanje albuma. Na kom jeziku bi voleo da pevaš: makedonskom, srpskom ili engleskom?

- Ne želim sebi da postavim bilo kakve granice, pa ni jezičke. Voleo bih da pevam pesme na svim pomenutim jezicima, ali i na nemačkom. Zašto da ne? Jasno, od mene se očekuje da prvo snimim pesmu na makedonskom jeziku, ali mislim da mogu dosta dobro da pevam i na srpskom. Možda do sada to nije zvučalo kako treba, ali imajte u vidu da mi srpski nije maternji jezik i da dugo nisam živeo na Balkanu, kao i da sam za pripremu svake pesme imao dva do tri dana. Treba mi vremena da savladam jezik, a onda ću se skoncentrisati na izbor pesmama koje bi mogao da snimim.

Da li bi se složio sa konstatacijom da su velike stvari u tvom životu počele da se dešavaju kad si ušao u 30-te?
- Apsolutno! (smeh) Pre pola godine ni u najluđem snu nisam mogao da zamislim situaciju da dajem intervju, to mi je delovalo kao naučna fantastika. Ne mogu reći da sam prestao da verujem u sebe, uvek sam ja bio svestan svojih vokalnih mogućnosti, ali mislio sam da sam završio sa takmičenjima. Deset dana nakon mog tridesetog rođendana otišao sam na audiciju za X factor... Nakon toga, moj život se promenio za 180 stepeni.

Na početku takmičenja nisi bio siguran šta je "x factor". Da li sada znaš?
- Teško je definisati famozni x factor, ali probaću da objasnim slikovito: nije važno kako pevač izgleda, da li je lep ili ružan, visok ili nizak, da li na sceni zaboravlja tekst pesme ili nema pravilan akcenat... X faktor, ako postoji, može sve to da stavi u drugi plan, ljude će zanimati samo emocija koju je, svojom pesmom, taj čovek kod njih probudio.

Piše: Eva Čubrović, Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti