Marija Veljković: Odbrojavam dane do dolaska novog člana porodice

Marija Veljković: Odbrojavam dane do dolaska novog člana porodice

Autor: | 30/05/2014

0

Šarmantna glumica i voditeljka emisije "Slagalica" na Radio-televiziji Srbije Marija Veljković zvanično je ušla u deveti mesec trudnoće, a pre nekoliko dana snimila je poslednju emisiju pred pauzu, da bi na miru odbrojavala poslednje nedelje pred porođaj, za koje kaže da ih, kako vreme odmiče, sve lakše podnosi. U iščekivanje dolaska četvrtog člana porodice, tridesettrogodišnja trudnica vreme provodi uživajući u pažnji i ljubavi najbližih, na prvom mestu supruga Milana i sina Đurađa. Složni supružnici zaplovili su u mirne bračne vode u septembru 2011. godine, a skladan brak održavaju posvećenošću i poverenjem, koje uspevaju da začine povremenim osamljivanjem, odlaskom u šetnju ili razgovorima uz kafu.
Tridesetsedmogodišnji arhitekta iz Beograda, brižni suprug i otac dvadesetjednomesečnog Đurađa, trudi se da u svakom trenutku supruzi bude na raspolaganju. Iako su roditelji upoznati sa polom bebe koja bi na svet trebalo da stigne u junu, Marija otkriva koliko im muka zadaje odluka o imenu male naslednice.
Vesela i bezbrižna trudnica, uz blistavi osmeh i prikriveno nestrpljenje, otkriva kako podnosi drugu trudnoću, koliko vodi računa o kilogramima. Dok broji dane do odlaska u porodilište, srećna majka za "Hello!" otkriva čiji karakter je nasledio njihov jednoipogodišnji mezimac Đurađ.

Odbrojavate dane do porođaja. Kako podnosite poslednje trudničke dane?

- Upravo sam ušla u deveti mesec. Iako se nikada sa sigurnošću ne zna kada će se desiti porođaj, čini mi se da će svakog trenutka. Mislim da mi je ova trudnoća lakša, a ove dane podnosim bolje nego prethodna dva meseca.

Da li je sve spremno za dolazak još jedne bebe u vaš dom?
- Pošto ćemo u relativno kratkom roku dobiti još jednu bebu, čini mi se da smo opušteniji nego kada smo čekali Đurađa. Tek pre nekoliko dana otišla sam i kupila garderobu za devojčicu, a do sada nisam ni razmišljala šta nam je sve potrebno. Navikli smo na bebu u kući, pa i ne razmišljamo mnogo o detaljima.

Podnosite li ovu trudnoću lakše nego prvu?
- Ova trudnoća je potpuno drugačija. Sa Đurađem mi ništa nije bilo teško, imala sam energije za sve, a mučnine su bile ređe i slabije. Sada kad imam njega, zaista ne mogu da se odmaram kada želim i verovatno mi je zbog toga teže. Mučnine su bile česte, prvih pet meseci bila sam mnogo umorna, što se ponovilo u osmom mesecu, ali sam sve to izdržala i sada se osećam mnogo bolje. Verovatno mnogo mladih majki ima ovaj problem, pa nisam ni ja izuzetak.

Vodite li bitku sa apetitom i stajete li često na vagu?

- Sada, pred kraj trudnoće, nemam probleme sa apetitom, jer mi se jede samo povrće i voće, a tako je bilo i u prvoj trudnoći. Većina trudnica se mnogo ugoji u poslednjim mesecima, a ja sam oba puta prestala da dodajem kilažu u sedmom mesecu. Redovno se merim, ali se ne opterećujem kilogramima. Inače, u ovoj trudnoći sam se ugojila manje nego prvi put.

Da li ste Milan i vi odabrali ime za kćerku?
- Još nismo, ali smo suzili izbor na tri imena, pa ćemo odlučiti. Ja u šali kažem da nigde ne žurimo i da ima vremena.

Kako Đurađ reaguje na mamin stomak, raduje li se što će dobiti sestru?

- Odlično reaguje i veoma se raduje. Svaki dan mi mazi i ljubi stomak i priča da je unutra sestrica, ali pravu reakciju videćemo tek kada dovedemo bebu iz porodilišta.

Na koga Đurađ liči?
- Đurađ je isti ja u muškom izdanju, plavokos je i ima svetle oči na mene. Što se karaktera tiče, rekla bih da je pomešano. Prepoznajem i sebe i Milana. Zaista mi nije važno na koga deca liče, važno je da su živi i zdravi. Sutra će izgraditi svoj karakter i sklonosti.

Devojčica stiže gotovo u isto vreme kada i njen stariji brat. Da li ste suprug i vi to planirali ili se sve desilo spontano?
- Reč je o koincidenciji jer je to teško planirati, naročito danas, u vreme kada živimo ovom brzinom. Sve se desilo spontano i veoma smo srećni što će razlika biti skoro dve godine.

Uspevate li da izdvojite vreme samo za sebe?

- Naravno, što mi je vrlo važno. S jedne strane, to je stvar dobre organizacije, a sa druge, neophodne su podrška i pomoć okoline, koju ja, na svu sreću, imam. Mislim da je zaista dobra stvar pružiti sebi neku vrstu oduška kada imate malo dete, tako ćete biti srećniji i bolje funkcionisati kao roditelj.

Udovoljava li Milan svakom vašem prohtevu?
- On je izuzetno pažljiv i brižan čovek, ne samo muž, a takav je bio prema meni i dok nisam bila u drugom stanju.

Koliko ste zahtevna trudnica?
- Mislim da uopšte nisam zahtevna. Kao i ostale trudnice, imam svoje prohteve, ali se to dešava samo ponekad i oni su dosta realni. Dinje usred noći ili usred zime i slični zahtevi ne postoje u mom slučaju. Ako se i pojavi neki prohtev, u tome sam vrlo realna.

Preuzima li Milan neke obaveze ili je "klasičan Balkanac"?

- Mislim da je priča o klasičnim Balkancima samo prikrivena lenjost kod muškaraca. Na svu sreću, moj muž nikako nije Balkanac po tom pitanju. Kad god je kod kuće, on me maksimalno odmenjuje, zadovoljstvo mu je da nahrani i presvuče Đurađa, da ga okupa i radi sve što je potrebno. Moram da kažem da mu ništa od kućnih poslova nije bilo strano ni dok smo živeli samo nas dvoje, tu se ništa nije promenilo.

Imate li, osim suprugove, još nečiju pomoć u kući?
- Sve babe i dede su maksimalno angažovane oko Đurađa. I mojim i Milanovim roditeljima pravo je zadovoljstvo da ga čuvaju i provode vreme sa njim, pa nam je njihova pomoć uvek na raspolaganju, mada je to zapravo uživanje.

Uspevate li suprug i vi da izdvojite vreme za sebe?
- Moram da priznam da smo ranije više uspevali, sada rano ležem jer se zbog trudnoće osećam veoma umorno. Vikendom uspemo da odvojimo nešto vremena za sebe, dok naš sin spava. Mi se tada prošetamo, popijemo kafu i provedemo neko vreme sami.

Imate li neke dnevne rituale?
- Čuvanje deteta mi ne predstavlja umaranje ili obavezu, ali uspem da popijem kafu i pojedem nešto slatko pre nego što on ustane, i tako počinjem dan. To mi je najdraži ritual, posle koga je sve lakše.

Da li su snimanja "Slagalice" za vas završena?
- Pre nekoliko dana prestala sam da radim, ali svakako imamo letnju pauzu, pa ću pauzirati samo jedan ciklus. Da budem iskrena, nije mi potreban odmor, ali ovo su prirodne stvari, pa moram da pauziram taj jedan ciklus. Najvažnije je da obavljam posao koji volim, u njemu uživam isto koliko i u roditeljstvu.

Po zanimanju ste glumica, ali igrate isključivo u pozorištu. Imali ste epizodnu ulogu u seriji "Vojna akademija 2", ali vas na filmu još nismo videli. Priželjkujete li da se ostvarite i na tom polju i koju ulogu priželjkujete?

- Igram dve predstave u pozorištu "Slavija", kao i dečije predstave u pozorištu "Dečja zemlja". Pozorište mnogo volim, ali lepo je i kada dobijem ulogu u seriji. Volela bih da, bilo u pozorištu, na filmu ili u seriji, dobijem neku dramsku ulogu jer se dugo nisam oprobala u tom žanru.

Intervju: Deana Đukić, Life Content
Foto: Janko Petković, Life Content
Stilistkinja: Iva Radovanović
Šminka: Dušan Rajković 063 / 882 - 96 - 53
Frizura: Akademija "Aleksandar Kapriš"
Mesto snimanja: "Mala fabrika ukusa", Nebojšina 49a, Beograd, tel: 011 / 243 - 57 - 27

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin