Plesom do zdravlja i vitke linije

Plesom do zdravlja i vitke linije

Autor: | 07/07/2014

0

Časovi igranja oslobađaju od stresa, jačaju muskulaturu i poboljšavaju cirkulaciju. U zavisnosti od vrste igre, tokom jednog časa može da se utroši od 300 do čak 1.000 kalorija

Ako volite muziku, igru i druženje, trebalo bi rekreativno da se bavite plesom. Osim što ćete sat vremena uživati u okruženju koje vam prija, istovremeno ćete razmrdati celo telo i ojačati sve grupe mišića. Ples je dobar za razvoj fleksibilnosti, pokretljivosti, zatežu se mišići trupa, ruku i nogu, zglobovi postaju gipkiji. Bilo da se odlučite za balet, hip-hop, džez dens, salsu, zumbu, tango ili klasični bečki valcer tokom sata brzog plesa potrošićete oko 350-400 kalorija. Celovečernje đuskanje brzih i vatrenih plesova može da istopi čak 600 do 1.000 kalorija.

Možete da plešete sami, u paru ili u grupi. Važno je samo da kroz muziku i kretanje osetite oslobađanje od stresa i svakodnevnih napetosti. Mogućnost povređivanja je gotovo isključena pa sa plesom može da se počne u svim uzrastima. Dodatni bonus je što plesanje omogućava da se zabavite i družite sa pozitivnim osobama svih uzrasta, zaboravljajući na svakodnevne brige.

Džez gimnastika - za vitko telo

U ovom obliku rekreacije kombinuju se elementi plesa i gimnastike. Osim što sprečava i odlaže osteoporozu (smanjenje gustine kostiju) jača kondiciju, kardiovaskularni, respiratorni, lokomotorni, gastrointestinalni, urogenitalni sistem i balansira lučenje hormona. Aerobnim vežbanjem podstiče se kardiovaskularna izdržljivost, različitim vežbama snage povećava se mišićna moć, a vežbama aktivnog, pasivnog i kombinovanog istezanja povećava se gipkost. Džez gimnastika se kao vid rekreacije posebno preporučuje osobama koje nemaju mnogo slobodnog vremena. Može da se kombinuje sa šetnjama na otvorenom i pored vode, ili s plivanjem.

Tango - za lepe noge

Iako ples fizički nije mnogo zahtevan, dosta energije se troši na rad mozga i emocije, pa se tokom jednog časa ukupno utroši oko 400 kalorija. Dok plešete tango, najviše se angažuju mišići listova i butina, kao i manji mišići u gornjem delu tela. Redovnim vežbanjem se popravlja držanje tela, koordinacija pokreta, koncentracija, razvijaju se emocije i maštovitost. Tango mogu da plešu svi, bez obzira na godine.

Valcer - ispravlja kičmu

Tokom dva minuta igranja standardnih plesova potroši se 15 kalorija, što znači da se za jedan čas može utrošiti i više od 400 kalorija. Dok plešete valcer „rade“ svi mišići, a najviše se zateže muskulatura nogu i leđa, što doprinosi ispravljanju kičme. Plesanje valcera poboljšava opštu kondiciju i držanje tela, koncentraciju i koordinaciju pokreta, razvija emocije, popravlja energiju i raspoloženje.

Orijentalni plesovi - za tanak struk

U ovom plesu angažovani su svi mišići, a u centru pažnje su stomak, struk i kukovi. Talasasti pokreti koji se izvode tokom orijentalnog plesa „masiraju“ i unutrašnje organe. Zato se ovaj ples preporučuje ženama posle trudnoće za brzi oporavak. Kako je ova vrsta plesa fizički vrlo zahtevna, zahvaljujući njemu može se doži do zavidne fizičke kondicije. Tokom jednog sata može da se potroši i do 500 kalorija.

Salsa - kao kardio-trening

Pola sata igranja salse sagori 200-400 kalorija, a istovremeno se poboljšava rad srca i oblikuju mišići. Plesanje salse je odličan način da se oslobodite stresa. Žustrim pokretima ojačaćete telo i oblikovati kukove, listove, butine, ramena i ruke. Tokom jednog sata pošteno ćete se preznojiti i osećati fizički i psihički rasterećeni, ali i puni energije za nove izazove.

Zumba - i igra i trening

Za ovim, relativno novim plesom poludeo je ceo svet - zumbaju i mladi i stari, ne samo zabavljajući se, već i skidajući kilograme. Ovaj brz, privlačan i ritmičan ples se pokazao kao jedan od najefikasnijih za skidanje kilograma. Da biste postigli rezultate, čas zumbe mora da traje najmanje 45 minuta. Ali, samo jedan trening u trajanju od sata, sagori od 500 do 800 kalorija. Zbog načina na koji se krećete dok igrate zumbu, definišu se svi veći mišići u telu.

BOLJA KOORDINACIJA

Osim što ćete steći idealnu fizičku kondiciju, plesom ćete ojačati mišiće i zglobove i poboljšati cirkulaciju krvi. Najnovija istraživanja potvrđuju da tokom plesa mozak prenosi nervne impulse telu kako i kada da prati određeni ritam, smer u prostoru i naredne plesne korake. Na taj način se tokom plesa razvija i koordinacija pokreta.

Izvor: Novosti

Foto: freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: ples telo trening