Ivana Maksimović: Pored sebe imam osobu koja me umiruje, podržava i ispunjava

Ivana Maksimović: Pored sebe imam osobu koja me umiruje, podržava i ispunjava

Autor: | 15/08/2014

0

Sanja mete i medalje. A onda ih na javi pogađa pravo u centar i kiti se najsjajnijim odličjima. Čim je prvi put uzela u ruke vazdušnu pušku, osetila je kakvu moć to teško oružje može da joj ulije. Nije pogrešila. Ivana Maksimović ušla je u istoriju kao osvajač stote olimpijske medalje za našu zemlju i od tada ne prestaje da niže uspehe na svom bojnom polju. Lepa srpska reprezentativka u streljaštvu, koja ne razoružava samo puškom već i osmehom i vedrim raspoloženjem, priznaje da kod mame i dalje ne sme da "zabrlja" jer je porodica uvek na prvom mestu. Kao i sport kojim se bavi, i škola, a odnedavno i ljubav. Pre nekoliko meseci nanišanila je u nešto drugačiju metu, hrabro povukla oroz i "upucala" srce Danila Anđušića, košarkaša španskog "Valjadolida". Nova sportska romansa intrigira i medije i javnost, a Ivana ističe da joj ispunjen ljubavni život podiže samopouzdanje i utiče na postizanje dobrih rezultata. Ovih dana ubacila je u petu brzinu i trenira dva puta dnevno kako bi spremna dočekala Svetsko prvenstvo. Sa još petoro sportista iz pojedinačnih disciplina postala je članica "Maxi tima za Rio", koji će se sa Olimpijskim komitetom Srbije potruditi da im obezbedi uslove dostojne onih koje imaju njihove kolege u svetu.

- Veoma sam srećna i ponosna što su baš mene izabrali. To je divna ekipa, puna pozitivne energije. Radim punom parom i verujem da ću imati čime da opravdam ukazano poverenje - ističe lepa strelkinja, kojoj je ova sezona sjajno počela.

Sa Evropskog prvenstva u Moskvi vratili ste se bogatiji za još jednu medalju. Kakve utiske nosite iz ruske prestonice i po čemu se ovo takmičenje razlikuje od ostalih?
- Bronza iz Moskve je prva pojedinačna medalja u ovoj disciplini koju sam osvojila na nekom evropskom prvenstvu i zato mi je jedna od najdražih. Pripreme za takmičenje bile su zaista naporne, dva meseca puna loših rezultata i poraza. Jedan od onih perioda kada poželite da odustanete. Međutim, ova priznanja su dokaz da se svaki rad i trud na kraju isplate i da nikada ne treba odustajati od snova. Moskva, grad iz bajke, drugačiji je od svega što sam do sada videla. Sa znamenitostima koje zaustavljaju dah i čine da zaboravite i na zimu i na minus trideset stepeni odiše raskoši i vraća u doba predivne Ane Karenjine.

Da li je lakše pogoditi centar mete ili nečije srce?
- Lakše je pogoditi srce. Većeg je prečnika.

Nedavno ste na društvenim mrežama podelili romantične trenutke sa odmora na kome ste bili sa dečkom Danilom. Gde ste uživali ovog leta?

- Bilo je veoma teško uskladiti slobodno vreme sa našim sportskim obavezama, ali uspeli smo da odvojimo nedelju dana i odemo na more. Turska je potpuno ispunila naša očekivanja. Antalija je predivna, a Turci su se zaista potrudili da se osećamo kao pravi sultani. Odličan hotel, izvrsna kuhinja, turska kupatila i masaže bili su savršeni način da napunimo baterije i da sa uspehom nastavimo sezonu. Streljaštvo mi je donelo predivne stvari, kao što je mogućnost da obiđem ceo svet. Posećujemo magična mesta, ali, nažalost, malo vremena nam ostaje da u njima i uživamo. S obzirom na to da sam letnje dete, obožavam more. Kad se završi Svetsko prvenstvo volela bih da negde pobegnem sa odabranim društvom i da sa dečkom i prijateljima provedem nekoliko dana u toplim krajevima.

Kako vi i Danilo prevaizlazite čestu razdvojenost budući da i njega putevi vode na različite krajeve sveta?
- Profesionalnom sportisti izuzetno je teško da pronađe nekoga ko može da ga prati, da se uskladi sa njim i razume ovakav ritam života. Već na početku zabavljanja morali smo da se naviknemo na razdvojenost, ali jačina emocija je doprinela da sve izdržimo i više se zbližimo. Prava ljubav je takva, čini da prebrodite sve i da ostvarite zajedničke snove. Dobro je da smo iz istog posla, pa se savršeno razumemo. Lepo se organizujemo i svaki slobodan trenutak provodimo zajedno. Bodrimo jedno drugo i podržavamo se, jer je oboma karijera trenutno u prvom planu.

Neki portali su prošle nedelje objavili da ste se verili. Da li je to istina?
- Još ne bih da otkrivam. Uskoro će biti prilike da pričamo o tome.

Verujete li da se suprotnosti privlače?

- Verovala sam u to dok nisam upoznala Danila. Od tada se više držim pravila da se suprotnosti privlače, a sličnosti opstaju.

Jednom prilikom ste poručili: "Živite svoj san! Vucite ga za rep, za uši, sve, samo ga ne ispuštajte iz vida". Da li emotivna ispunjenost utiče i na vaše profesionalne uspehe i koliko vam pomaže da ostvarite snove?
- Streljaštvo je sport u kome do izražaja dolazi karakter, a mentalna snaga je ono što pobednika izdvaja od drugih. Vrlo je bitno da se sve kockice slože, da budete zadovoljni na svim poljima ili, kako se kod nas žargonski kaže, da budete mirni. Pored sebe imam osobu koja me umiruje, podržava i ispunjava, i to saznanje svakako doprinosi odličnim rezultatima koje ostvarujem.

Na koje sve načine on može da vam ulepša dan?

- Sitnice me uvek oraspolože. Danilo je još na vrhu liste. Često me kod kuće sačeka cveće i neka divna poruka. Kada sam neraspoložena, on ode do "Meka" i donese mi omiljeni sladoled, a često ume da se prihvati i kućnih poslova. Ja se trudim da dostojno uzvratim i svaki put kad mu izmamim osmeh na licu ponovo se zaljubim.

Jeste li, posle svih uspeha iz poslednjih godina, naučili da podnosite poraze?
- Porazi su mi još kao maloj predstavljali pravu noćnu moru. Poznata sam po tome što ne volim da gubim. Teško sam se nosila s tim, bilo je i suza i zatvaranja u sebe, ali godine i iskustvo su me naučili kako da izađem na kraj i sa tom stranom medalje. Svesna da su pored mene najdraže osobe pune razumevanja, koje mi uvek pružaju ogromnu podršku, uspela sam da iz svakog poraza izađem jača i da nikada ne odustanem.

Osećate li se moćno sa oružjem u rukama, u trenucima kad je potrebno zaustaviti dah i pritisnuti oroz?
- Mnogi ne mogu da me prepoznaju dok me gledaju kako stojim na vatrenoj liniji. Kažu: "Baš si opasna". Sa vazdušnom puškom se zaista osećam kao najmoćnija devojka na svetu, spremna da ispunim svoje najviše ciljeve. Za mirnu ruku potrebna je bistra i hladna glava, i potpuna smirenost.

Nedavno ste diplomirali ekonomske nauke. Strelci nemaju limit za penziju kao ostali sportisti, ali čime planirate da se bavite kad ostvarite sve profesionalne ambicije?

- Ceo život podredila sam streljaštvu i najveći snovi su, naravno, vezani za sportsku karijeru, ali od malih nogu su me učili da školu ne smem da zapostavim. Iako je možda na drugom mestu, ni jednog trenutka je ne zaboravljam. Završila sam "Singidunum" i na trećoj sam godini Visoke sportske i zdravstvene škole. Profesori su uvek imali razumevanja, tako da smo sve pripreme i takmičenja usklađivali sa ispitima. Opravdala sam njihovo poverenje i ne nameravam tu da stanem. Verujem da ću posle Svetskog prvenstva biti spremna i za master. To je najvažnije takmičenje ove godine. Cela reprezentacija naporno trenira i nadamo se najboljim plasmanima početkom septembra u Granadi. Sigurna sam da će većina nas obezbediti vize za Olimpijske igre u Riju.

Intervju: Snežana Ilić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin