Katarina Karađorđević: Svečanost u Londonu za pomoć Grčkoj

Katarina Karađorđević: Svečanost u Londonu za pomoć Grčkoj

Autor: | 01/03/2012

0

Na „Dan zaljubljenih“ londonski odeljak humanitarne organizacije „Lifeline“, sa Njenim kraljevskim visočanstvom, princezom Katarinom Karađorđević na čelu, organizovao je humanitarni događaj „Love Rocks“ u glamuroznoj art deko balskoj dvorani hotela „Claridge’s“. Novac koji je te večeri prikupljen namenjen je za pomoć školi „Theotokos“ u Atini. Ovo je drugi humanitarni događaj ove vrste. Na prvom, organizovanom u novembru pre dve godine, takođe u balskoj dvorani otmenog londonskog hotela, sakupljena su novčana sredstva za renoviranje Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj ulici u Beogradu. I tada je humanitarni događaj održan pod pokroviteljstvom Njihovih kraljevskih visočanstava, princa Aleksandra i princeze Katarine.
Humanitarni bal upriličen u art-deko dvorani bio je glamurozan i imao je  plemeniti cilj. To je bio pravi povod da se pojavi Njeno veličanstvo grčka kraljica Ana Mari, koja više od četrdeset godina živi u Londonu. Ona je uživala u društvu bračnog para Karađorđević, princeze Katarine i princa Aleksanda, kao i princa Petra, koji je pokrovitelj humanitarne organizacije „Lifeline“.
Inače, „The Theotokos Foundation“ je privatna, neprofitna organizacija koja od 1963. pomaže mladima sa smetnjama u razvoju.
Članovi odbora ove večeri bili su mladi ljudi, mnogi od njih Grci. Vrhunac događaja bila je „tiha aukcija“ koju je vodio Aleks Branczik, direktor prodaje savremenih dela i predmeta u čuvenoj aukcijskoj kući „Sotbi“. Mnogo zanimljivih i vrednih predmeta kupile su zvanice, a novac je namenjen za plemenite ciljeve. Sve predmete i nagrade poklonili su mahom istaknuti Grci, a među predmetima na aukciji našle su se skupocene toalete istaknutih dizajnera, poput Mary Katrantzou i Liana Vourakis. Takođe, među nagradama subile i karteza revije na njujorškoj „Nedelji mode“.
Na kraju stigao je poslednji predmet naaukciju - loptica za tenis prvog reketa sveta Novaka Đokovića, koju je naš as potpisao.
Ovom plemenitom događaju prisustvovale suzvanice iz celog sveta, a gotovo polovinu su činili Grci. Princeza Katarina je dirljivim i iskrenim govorom dodatno motivisala prisutne da u ovim teškim trenucima podrže i pomognu Grčku, zemlju u kojoj je rođena.
- Moj humanitarni fond je prošli put sakupljao novac za Srbiju, za plemeniti cilj - pomoć dečjoj bolnici. Tako je i ovog puta kada apelujem za pomoć narodu u Grčkoj, zemlji koja prolazi kroz teške trenutke - rekla je princeza Karatina u prepunoj dvorani, specijalno ukrašenoj za ovu priliku. Simon Liebel je svojim maštovitim dekoracijama doprineo izgledu sale, čuvene u Londonu. Inače, Simon je veliki donator dobrotvornih događaja, a takođe član odbora organizacije.
Novac koji se prikuplja za „Theotokos“ školu je važna pomoć za četiri stotine dece sa mentalnim razvojem i smetnjama u učenju. Njeno kraljevsko visočanstvo,princeza Katarina obratila se prisutnima vrlo emotivnim rečima o grčko-srpskoj uzajamnoj humanitarnoj pomoći i zahvalila kraljici Ani Mari na podršci. Predsednik „Theotokos“ škole, gospodin Neofitos, takođe je zahvalio na pomoći dvesta pedeset mladih zvanica koje su iskazale svoju plemenitost i humanost.

www.lifelineaid.org
www.theotokos.gr

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin