Sofest: Filmska smotra nadomak Beograda

Sofest: Filmska smotra nadomak Beograda

Autor: | 21/07/2012

0

Tradicionalnim defileom glumaca, reditelja, scenarista i drugih umetnika u oldtajmerima u centru Sopota otvoren je 41. po redu filmski festival „Sofest“. Ove godine na čelu kolone bili su Dušan Kovačević, Bogdan Diklić i Slobodan Šijan u automobilu koji je korišćen tokom snimanja filma „Maratonci trče počasni krug“ pre tačno trideset godina. To antologijsko ostvarenje je i otvorilo ovogodišnji Festival u Sopotu, a istaknuti dramski pisac je imao čast da proglasi početak „Sofesta,osvrnuvši se na nezapamćeno interesovanje publike za ovogodišnju filmsku smotru.
- Ovoliko ljudi sam viđao samo na demonstracijama, ali i ovo su demonstracije, one posvećene filmskoj umetnosti - rekao je Dušan Kovačević.
- Film „Maratonci trče počasni krug“ pravili smo pre tri decenije i nismo verovali da je on nešto posebno, već je to bio samo jedan od poslova kojim smo se bavili. Onda se ispostavilo da je ta dobra energija jedne generacije, a tu pre svega mislim na glumce koji su tada bili u najboljim godinama i na nas koji smo bili iza kamera, bio srećan spoj mladosti i entuzijazma da se napravi nešto dobro - istakao je Kovačević.
Tokom Festivala, koji je trajao od 2. do 6. jula, u takmičarskoj konkurenciji prikazano je dvanaest dugometražnih filmova koji su snimljeni između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg festivala. Žiri su sačinjavali dramaturg Biljana Maksić, glumica iz Slovenije Aleksandra Balmazović, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti Radenko Ranković, zatim reditelj Nikola Ležaić i filmski snimatelj Miloš Spasojević. U jakoj konkurenciji oni su odlučili da nagradu za najbolji film ove godine dodele ostvarenju „Ustanička ulica“ čiji je producent naš istaknuti glumac Gordan Kičić.
- Mnogo sam srećan što je film dobio tako veliko priznanje na jednom festivalu sa dugom tradicijom. Osim nagrade za najbolji film, dobili smo i priznanje za najbolju muziku i za najbolju fotografiju. Ovo je pokazatelj da film živi mesecima posle premijere, a do sada ga je videlo više od pedeset hiljada gledalaca - rekao je Kičić.
- “Ustaničku ulicu“ otkupila je i inostrana distributerska kuća „Fortisimo“, tako da će i publika u više od sto zemalja u inostranstvu imati priliku da ga pogleda. Meni to mnogo znači, jer je to moj producentski prvenac tako da ću sigurno nastaviti da se pored glume bavim i tim poslom - rekao je poznati umetnik.
Osim njega, nagradu za najbolji scenario dobio je Miroslav Momčilović za film „Smrt čoveka na Balkanu“, dok je Maja Miloš nagrađena za najbolju režiju za ostvarenje „Klip“. Priznanja za najbolje glumce dobili su Aleksandar Berček za ulogu u ostvarenju „Šešir profesora Koste Vujića“, dok je Hristina Popović za rolu Biserke u filmu „Parada“ dobila isto priznanje.
- Velika mi je čast što sam dobila tako veliku nagradu na „Sofestu“. Ovo je moja prva filmska nagrada, a uloga Biserke mi je najdraža u dosadašnjoj karijeri, tako da je radost tim veća. Nažalost, nisam u Srbiji tako da ne mogu da primim nagradu, ali čim se u septembru budem vratila, proslaviću uspeh sa kolegama - rekla je Hristina.
Posle svečane dodele nagrada, gosti i posetioci Festivala slavili su do kasnih večernjih sati, a za dobro raspoloženje bio je zadužen Dejan Petrović sa svojim "Big bendom".

Tekst: Ivana Nikolić
Foto: Fest

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin