Započnite dan sa čašom mlake limunade

Započnite dan sa čašom mlake limunade

Autor: | 18/01/2015

0

Ako želite da očistite organizam ili da izgubite koji kilogram viška, ne bi bilo loše da jutro započnete čašom mlake vode sa sveže isceđenim limunom. Tako ćete ubrzati metabolizam i dobiti potrebnu dozu energije za dan koji je pred vama.

Istraživanja su pokazala da limun pomaže u smanjenju nadutosti, a poboljšava rad sistema za varenje. Osim toga, odličan je saveznik u borbi s viškom kilograma.

Ubrzava varenje

Ako imate problema s varenjem, čaša mlake vode s limunom ujutro na prazan želudac idealno je rešenje. Voda će ubrzati rad probavnog trakta, a limun će stimulirati i pročistiti jetru, ali i pomoći u bržem varenju hrane, pa će smanjiti nadutost.

Pomaže u detoksikaciji

Voda s limunom je i prirodan dijeretik. Budući da pojačava mokrenje, pomaže nam da se brže rešimo toksina iz tela, što je ključno za očuvanje zdravlja urinarnog sistema. Osim toga, citrusna kiselina takođe pomaže u boljoj apsorpciji enzima koji stimulišu rad jetre, što je bitno za celokupno zdravlje organizma.

Čini kožu lepšom

Premalo sna, teška hrana i pokoja čašica više uobičajeni su za praznični period, a posledice su, nažalost, vidljive na našoj koži koja izgleda umorno. Limun je prepun vitamina, pogotovo vitamina C koji igra ključnu ulogu u održavanju zdravog izgleda kože, a neophodan je za proizvodnju kolagena, koji koži daje mogućnost da zadrži elastičnost. Antioksidansi koji se nalaze u ovom voću naši su saveznici u borbi s vidljivim znakovima starenja koje uzrokuju sunce i slobodni radikali. Vitamin C takođe pospešuje sposobnost tela u regeneraciji oštećenog tkiva. Prehrana bogata ovim južnim voćem odlična je, jeftina i svima dostupna terapija protiv starenja.

Jača imunitet

Citrusno voće, među kojim je i limun, bogato je vitaminom C koji pomaže u borbi s prehladama. Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, važan je za obavljanje brojnih važnih funkcija u organizmu, među kojima je i jačanje imuniteta. Povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca, a što ih je više, to će imunitet biti spremniji za borbu protiv virusa ili bakterija.

Daje energiju

Ne samo da će vam čaša mlake vode s limunom ujutro pomoći da se razbudite i osvežite, već ćete se duže osjećati poletno, a imat ćete i svježiji dah. Za razliku od kofeinskih napitaka poput kafe ili čaja, koji uzrokuju pad nivoa energije sredinom prijepodneva, voda s limunom će vas puno duže držati budnim i daće više energije. Osim toga, istraživanja su pokazala da miris limuna poboljšava raspoloženje.

Izvor: B92

Foto: freedigitalphotos.net dusky

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin