Vesna de Vinča na Florida Atlantik Univerzitetu promovisala novu knjigu

Vesna de Vinča na Florida Atlantik Univerzitetu promovisala novu knjigu

10/02/2015

0


U amfiteatru Florida Atlantik Univerziteta, u zaista akademskoj atmosferi i uz prisustvo mnogobrojnih zainteresovanih posetilaca, promovisana je knjiga "Poslednja poruka Nelsona Mandele" autora Vesne de Vinče. Promociju je vodio profesor ovog univerziteta - dr Borko Furht, priznati naučnik, koji već decenijama živi i radi u Americi. Ova specifična biografija koja je nadahnuta i inspirisana poslednjim - ekskluzivnim intervjuom ovog velikog državnika, koji je uradila upravo autorka iz Srbije, bila je povod da se u sali okupe pre svega zainteresovani Amerikanci, ali i Srbi, naučnici i intelektualci.
- Velika nam je čast što nam se ukazala prilika da predstavimo ovu knjigu i čujemo autora, novinara, pisca, kakav je Vesna de Vinča. Knjiga će biti bestseler jer je napisana na poseban način i veoma moderno uređena. Svaki naslov je "zov" za pasionirane čitače. Taj projekat koji je realizovala bio je veliki izazov, ali na kraju je ostvaren i veliki poduhvat. Svi smo bili začuđeni da je upravo Vesna, novinar iz jedne male zemlje, sa Mandelom napravila poslednji intervju - rekao je profesor Furht, koji kao jedan od osnivača departmana za kompjuterske nauke, ali Nacionalne naučne fondacije ("National scienc fondation"), vodi jedinstveni projekat Koperativnog istraživačkog centra saradnje Univerziteta i privrede.


Uprkos tome što knjiga još nije štampana na engleskom jeziku, auditorijumu je predočen najavni video na ovom jeziku, kao i internet izdanje prevoda knjige, koje je upriličio Goran Kričković.
Vesna de Vinča je gotovo dva sata odgovarala na pitanja iz publike, koja su se najpre ticala njenih razmišljanja i viđenja Nelsona Mandele. Prisutne je interesovalo mogo toga - Šta se krije u poslednjem poglavlju knjige koje nosi naslov "Unutrašnji osmeh Nelsona Mandele"?, Kako je uspeo da sa osmehom uđe u tamnicu, ali da sa osmehom i i posle 27 godina izadje iz zatvora? Da li je tačno da je Mandela bio ženskaroš i zašto Mandelina druga žena, kontroverzna Vini, promoviše sasvim drugačiji koncept od njeogovog koncepta oprosta i pomirenja?... Na pitanje profesora Roberta Kupera koja je suština Mandelinog kodeksa liderstva i koji su principi koje on upućuje svetskim liderima, te koje je njegovo najvrednije uputstvo za svakodnevni život i kako lečiti negatvne osećaje i preobratiti ih u pozitivan kontekst, Vesna je odgovorila:
- Taj set principa Nelsona Mandele o tome kako biti uspešan lider, o kome se govori u posebnom poglavlju, mislim da treba deliti parlamentima širom planete. To su konkretna uputsva za razvoj ličnosti lidera, ali i kriterijumi za razdvajanje ozbiljnog posvećenog političara od onoga koji se uključio u politiku na liniji sopstvenog ega i materijalne koristi. A za to kako sprečiti gorčinu i negativne osećaje preobratiti u pozitivne Mandela ima nekoliko odgovora. Ali prva dva su: Akcija, akcija i samo akcija, usmerena ka plemenitim ciljevima gde se nema vremena ni za negativnu misao, a kamoli nešto dalje od toga. Osim toga, u svakom čoveku Mandela je trazio isključivo, ponavljam isključivo - samo dobro!


Drugi deo promocije bio je posvećen takođe nedodirljivim ličnostima koje je Vesna tokom svoje bogate karijere intervjuisala a bilo ih je preko 40 - Arturu Klarku, najvećem piscu naučne fantastike na svetu, Simonu Vizentalu, najvećem lovcu na naciste, Jaseru Arafatu i njegovom skoku iz teroriste u dobitnika Nobelove nagrade za mir, Đini Lolobriđidi, Dejm Elizabeti Mardok, najvećem filantropu Austarlije, Pako Rabanu, Imeldi Markos, Rabinu Lau, velikom rabinu Izraela i Tediju Kolaku, koji je 28 godina bio gradonačelnik Jerusalima, prvoj ženi premijeru na svetu Sirimavo Bandaranaike...
Prisutne su interesovali i osnovni zaključci Vesninog doktorata na temu "Ekskluzivno TV novinarstvo" koji upućuju na to kako stići do takvih ličnosti i kako načiniti ekskluzivnu emisiju.
Profesora dr Zvi Rotha zanimalo je da li će Vesna, kao prvi ženski ratni izvestač sa teritorija bivše Jugoslavije, otići da izveštava na ratišta u Nigeriju ili možda u Siriju, gde se trenutno odigrava tragedija slična onoj o kojoj je izveštavala, ona je odgovorila, da je dobila bolest štitne žlezde od užasa zbog toga šta je sve morala da gleda izveštavajući daleke 1992. godine i da je od tada rešila da preživi i da se više nikada ne bavi tom temom.
- Srećna sam što ova knjiga sama sebi krči put. Ništa nije tako jako kao ideja kojoj je došlo vreme! To je jedan od mojih životnih postulata. Dakle ideja je realizovana "on time"... Osim toga, knjigu smo grafički uredili da je zaista poštovan svetski kriterijum. Čitljiva je, privlačna za sve generacije i sve profesije. Može da se čita fragmentarno kao i "da izdržava vreme", ne gubi na aktuelnosti već obrnuto, dobija na težini što vreme više odmiče. Zato bih želela i ovoga puta da se zahvalim Zavodu za udžbenike i direktoru, vrsnom intelektualcu Dragoljubu Kojčiću na podršci u izdanju ove zaista skupe varijante knjige - dodala Vesna de Vinča.


Promociji su prisustvovali: prof dr Borko Furht sa suprugom Sandrom, prof dr Hari Kalva, direktor Laboratorije za multimedije, prof dr Ogi Markez iz Brazila, prof dr Zvi Roth sa FAU, prof dr Robert  Kuper FAU, dr Miki živković, dr Mirjana Pavlović sa FAU, Selma Aganović, suvlasnik jedne od najuspešnijih programerskih firmi koja sarađuje sa Microsoftom, biznismen Kris Krstić sa verenicom, biznismen Goran Dragoslavić, prof dr Vujo Drndarević iz Beograda sa Elektrotehničkog fakulteta, biznismen Rade Vasić, pisac Nenad Tomić, studenti doktoranti...

Autor: Life Content
Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara hellomagazin
Tagovi: Vesna de Vinča

Pročitajte još