Otvorena izložba u čast serije "Sulejman Veličanstveni"

Otvorena izložba u čast serije "Sulejman Veličanstveni"

Autor: | 10/03/2015

0

Najskuplja turska serija svih vremena “Sulejman Veličanstveni” prati buran život velikog osvajača, njegove vojne podvige, intrige na dvoru i u haremu, uz raskošno dočaranu atmosferu 16. veka i epohu kada je Otomansko carstvo bilo na vrhuncu svoje moći. I pre nego što je pala prva klapa, producenti su verovali da će oboriti sve rekorde gledanosti pa su pre dve godine došli na ideju da se tematski sadržaji, kostimografsko i scenografsko blago pretoče u izložbu koja će privući širi krug publike.
U muzeju “Uniq”, na površini od preko dve hiljade kvadratnih metara, Timur Savci, producent “Sulejmana Veličanstvenog”, i Jalčin Balci, predsednik Upravnog odbora jedne od najvećih kompanija za organizovanje kulturnih i zabavnih događaja “Istanbul Entertainment Group”, kreirali su spektakularnu multimedijalnu izložbu “Veličanstveno stoleće”. Impresivna postavka sačinjena je od devetnaest celina, koje, zahvaljujući kulisama iz serije i odeći i nakitu koje su glumci nosili na snimanju, dočaravaju autentične lokacije iz 16. veka.
Nesvakidašnje putovanje kroz raskošnu epohu počinje fascinantnom replikom broda kojim je Aleksandra, buduća sultanija Hurem, doputovala iz Ukrajine u Istanbul, odakle se silazi na bazar u dvorištu palate. Bez daha ostavljaju i ostale scene: kordoni janjičara, harem, Sulejmanova privatna odaja...
Čarolija je potpuna kada se osete opojni mirisi Šećer-agine kuhinje ili aromatične kupke hamama. U poslednjem, ujedno i najspektakularnijem odeljku, smešteno je osam hiperrealističnih figura u prirodnoj veličini Sulejmana Veličanstvenog i članova njegove porodice. Izrada skulptura od silikona, koje su delo umetnika Murata Daskina, trajala je više od godinu dana. Interesantan je podatak da je sultanija Hurem, jedna od najznačajnijih ličnosti u turskoj istoriji, predstavljena likom glumice Vahide Gordum, što implicira da producenti “Sulejmana Veličanstvenog” još nisu oprostili Merjem Uzerli što je napustila snimanje u najinteresantnijim trenucima sage o slavnom osvajaču.

Piše: Nikola Golubović; Life Content

Foto: Sahan Nuhoglu

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin