Izgledajte mlađe i lepše: Sedam najboljih antiejdžing biljaka

Izgledajte mlađe i lepše: Sedam najboljih antiejdžing biljaka

Autor: | 11/04/2015

0

Biljke koje možemo sami da uberemo na livadama i poljima, mogu da nam pomognu da izgledamo mlađe i lepše.

Koža je ogledalo našeg zdravlja. Najlepše izgledamo kada smo opušteni, kada nam je koža zategnuta, i kada s vremena na vreme pročistimo organizam.

KAMILICA

Šta sve može?
Deluje antiseptično, smirujuće, kao blago sredstvo za opuštanje glatkih mišića, sprečava upalne procese, pospešuje probavu, smanjuje iritacije kože.
Gde raste?
Na poljima, uz obode šuma i puteljaka.
Kad pomaže?
Kamilica je narodni lek za stomačne tegobe (grčeve, probleme sa varenjem, gastritis, čireve), za smirenje nervne napetosti, kod nesanice, premorenosti. Zbog antiseptičnih svojstava, spolja se primenjuje za ispiranje upalnih procesa na koži, ojeda, rana, opekotina, iritacija, upala očiju, za vaginalna ispiranja i kupke.

Jak čaj od kamilice

Priprema: deset kašika čaja od kamilice na litar vode. Piti na prazan želudac. Zatim po pet minuta treba leći na leđa, potom na desnu stranu, i na kraju na stomak. Kamilica se koristi i za negu kose i kože.

KOPRIVA

Šta sve može?
Zbog biljnog gvožđa, hlorofila i značajnih mineralnih materija, značajno poboljšava stvaranje crvenih krvnih zrnaca i podstiče čišćenje krvi. Stimuliše metabolizam i ima „detoks“ funkciju (oslobađa organizam od toksina).
Gde raste?
Svuda, gde ne želimo da se pojavi.
Kad pomaže?
Efikasna je kod artritisa, reume i gihta, oboljenja jetre i želuca, krvarenja (hemoroidi), upale mokraćnih puteva, prehlade, problema sa štitnom žlezdom, smanjenja šećera u krvi, izlučivanja viška tečnosti iz organizma.

Ukusan pesto

Izblanširati 200 g opranih listova mlade koprive, samleti ih sa 50 g pinjola (jestivih semenki mediteranskog bora), 60 g starog ovčijeg kačkavalja i 200 ml maslinovog ulja, posoliti i pobiberiti.

* Pesto je uobičajen naziv za zelenu pastu koja se pravi od maslinovog ulja, zelenih listova bosiljka ili peršunovog lista, uz dodatak pinjola (često se dodaju parmezan i beli luk).

KANTARION

Šta sve može?

Ovaj biljni antidepresiv poboljšava raspoloženje. Crveno ulje kantariona neguje kožu.
Gde raste?
Na livadama, poljima i sunčanim padinama.
Kad pomaže?
Poznat je po antibakterijskom, antiviralnom i protivupalnom dejstvu. Masaža njegovim uljem umanjuje bol u mišićima.
Lekovito ulje
Teglu do dve trećine napuniti cvetovima kantariona, pa naliti maslinovim uljem. Staviti na sunčano mesto. Posle pet nedelja, tečnost će da dobije tamno crvenu boju. Procediti i sipati u tamnu flašu.

CRVENA DETELINA
Šta sve može?
Fitohormoni iz ove biljke podmlađuju organizam u periodu menopauze, efikasni su kod menstrualnih bolova, pročišćavaju krv.
Gde raste?
Na poljima, livadama, obalama jezeraca i bara, i u šumama.
Kad pomaže?
Efikasna je kod bronhijalne astme, kašlja, grčeva, osteoporoze (krtosti kostiju), povećanja nivoa dobrog holesterola

Lekovita tinktura
Napuniti teglu cvetovima, pa naliti rakijom od kukuruza i držati šest nedelja na svetlom mestu. Potom procediti, a tečnost sipati u flašu od tamnog stakla. Tri puta dnevno uzimati po 20 kapi.

RASTAVIĆ

Šta sve može?
Narodna medicina veoma ceni visok nivo silicijum-dioksida u rastaviću, koji vezivno tkivo čini još čvršćim. Leči malokrvnost, jer pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca, potpomaže zarastanje rana i opekotina, kao i izbacivanje tečnosti, pomaže u borbi protiv bora.
Gde raste?
Na poljima, livadama, i uz ivice šuma.
Kad pomaže?
Efikasan je kod oboljenja mokraćnih kanala, izbacivanja peska iz mokraćnih kanala i bubrega, kao i kamena u bubregu, čira na želucu, hemoroida, gasova, dijareje (proliva), arterioskleroze, obnavljanja hrskavice, gihta.

Sredstvo za negu kože, kose i noktiju
Pet nedelja svakog dana piti po tri šolje čaja od rastavića. U pola litra vode skuvati osam kašičica iseckanog rastavića, da bi se rastvorio silicijum-dioksid. Ostavitii da odstoji 30 minuta.

MASLAČAK

Šta sve može?
Bakar i cink, kao i vitamini A, B i C će se pobrinuti da koža bude zdrava. Gorke materije doprinose detoksikaciji jere i ten čine svežim. Maslačak smanjuje nivo holesterola u krvi, podstiče apetit i varenje.
Gde raste?
Na svakoj livadi, i uz ivicu puta.
Kad pomaže?
Efikasan je kod regulisanja otoka i zadržavanja vode u organizmu, gihta, reumatizma, lenjosti creva. Na osnovu studija, pomaže izgledu kože ako se dnevno popije 20 mililitara sveže ceđenog soka (samelju se listovi i koren tek ubrane biljke, pa se iz te mase iscedi sok).

Sirup od maslačka
Tri-četiri pune šake cvetnih glavica maslačka prokuvati u dva litra vode. Procediti, pa soku dodati kilogram i po šećera i sok od dva limuna. Uz stalno mešanje kuvati dok masa ne postane poput sirupa (slična medu). Sirup jača i pročišćava organizam, i pospešuje probavu. Uzima se po jedna kašika pre svakog obroka.

VIRAK

Šta sve može?
U ginekologiji se dokazao kao lek kod skoro svih „ženskih“ bolesti, posebno kod menstrualnih bolova, kao i u menopauzi. Koristi se kao diuretik i sredstvo za jačanje srca, ali i u borbi protiv bora.
Gde raste?
U baštama, i uz ivicu jezeraca.
Kad pomaže?
Kod groznice, zapaljenih i zagnojenih rana, posle vađenja zuba - za prestanak krvarenja, kod malaksalosti i bolova u mišićima, malokrvnosti.

Efikasna maska
Četiri kašike usitnjenih listova prokuvati u četvrt litra vode, pa ostaviti da odstoji oko deset minuta. Pomešati dve kašike ohlađenog čaja sa belancetom i dve kašike brašna. Naneti na lice i držati 15 minuta. Nakon toga, oprati lice mlakom vodom.

Izvor: stvarukusa.rs

Foto: gettyimages.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin